Scandal uriaș în sportul românesc. Elisabeta Lipă și Marcel Ciolacu, acuzați public că fură bani din sport pentru campania electorală / „Schema parandărătului”, expusă de un deputat demisionat din PSD / „Milioane de euro bani publici, sunt furați prin diverse scheme”


Scandal uriaș în sportul românesc. Elisabeta Lipă și Marcel Ciolacu, acuzați public că fură bani din sport pentru campania electorală  / „Schema parandărătului”, expusă de un deputat demisionat din PSD / „Milioane de euro bani publici, sunt furați prin diverse scheme”

Eduard Novak, fost ministru al Sporturilor, dar și deputatul ex-PSD Daniel Ghiță acuză că banii publici care ar fi trebuit investiți în sport sau folosiți pentru premierea sportivilor cu performanțe olimpice ajung în buzunarele unor funcționari irelevanți din cadrul Federației Române de Canotaj, grație unor manevre în spatele cărora s-ar afla Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, plantată recent și în fruntea listei pentru Camera Deputaților a PSD Botoșani. Aceasta s-ar afla în complicitate directă cu premierul Marcel Ciolacu, operând după ceea ce deputatul Daniel Ghiță a numit „schema parandărătului” (foarte asemănătoare cu schema suspectată a fi folosită în cazul planșeului de la Piața Unirii. PODUL a scris AICI).

În vreme ce fostl ministru Novak apreciază că ar fi vorba despre o „realitate tristă”, Daniel Ghiță o acuză pe Lipă de corupție, avansând ideea că sumele uriașe care au ajuns, în mod nejustificat, în buzunarele unor funcționari mărunți, ar urma să fie folosiți de Marcel Ciolacu în apropiata campanie electorală.

Acuzațiile lui Eduard Novak (publicate în română și maghiară pe pagina sa publică de Facebook):

„În timp ce lipa lipa (aluzie la candidatura Elisabetei Lipă la parlamentare, n.red.) către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federatia Romana De Canotaj…

La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții.

Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici.

De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”.

Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă.

Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj.

Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur.

Să fie oare și vreo conotație politică? Puțin probabil, în condițiile în care de la Agenția Națională pentru Sport lipa lipa către Botoșani spre un mandat de parlamentar…

Sportivii nu mai trebuie luați la mișto de Statul Român! ”

Deputatul Daniel Ghiță, care a demisionat recent din PSD, a comentat la postarea lui Novak, apreciind că banii ar urma să fie folosiți de Marcel Ciolacu în campania electorală.

 

De asemenea, pe pagina sa oficială de Facebook, deputatul Ghiță a arătat:

„Deci, Ghiță a fost executat politic de PSD ca a demascat jaful de la #FRC și de la Kempo. Milioane de euro bani publici, furați, prin scheme. Să zicem “schema parandaratului” , ca și cea de #schemanordis Recorder

Îl citez pe Cornel Ivanciuc

“EXCLUSIV!

În atenția DNA

Avem dovada jafului din banul public de la Federația Română de Canotaj

Pentru medalia de aur câștigată la proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris, înotătorul David Popovici a primit de la statul român 140.000 de euro. Premiile Federației Române de Canotaj (FRC) au fost de 8.750.000 de euro pentru cele 2 medali de aur și 3 de argint cât și locul 3 pe națiuni.

Banii cuveniți sportivilor lotului de canotaj al României sunt de 3.094.000 euro în total. Restul sunt ai antrenorilor, selecționerilor, personalului medical, nutriționiștilor, psihologilor, metodiștilor și mecanicilor. Metodistul Curelea Marius a obținut 23.000 de euro pentru “participare activă și contribuția la menținerea echipamentului sportiv în condiții optime”. Mecanicul Grigore Marian a primit 5.000 de euro pentru aceleași motive. 

Sandu Pop, inspector de specialitate la FRC apare pe statul de plată ca antrenor secund cu un premiu de 238.000 de euro, adică cu 100 de mii în plus față de cel al lui David Popovici.

Erhan Cătălin, secretarul general al FRC și Petrescu Roxana, contabilul șef al Federației au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare, adică mai mare ca al lui David Popovici, pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”. 

Acest document incriminant cu nr. 619 din 19 august 2024 a fost semnat de președintele FRC Gavril Valentin și de contabilul șef Petrescu Roxana, cea care s-a autopremiat cu 162.400 de euro și trimis Comitetului Olimpic și Sportiv Român condus de președintele Mihai Claudiu Covaliu și de vicepreședintele Elisabeta Lipă.

Pe statul de plată apare numele lui Tudosă Ciprian, președintele Comisiei sportivilor în cadrul Comitetului executiv al FRC, de patru ori cu sume de 630 euro și o dată cu 10.080 euro pentru pregătire junior și tineret. 

Pe stat mai apare numele unei doamne premiate cu peste 100.000 de euro, care locuiește de ani de zile în străinătate și care a fost șocată să afle câți bani au câștigat Elisabeta Lipă și PSD în numele ei”

Ați înțeles jaful la banul public ? 

Deci, aceștia mai încasează 50%, bani publici, de la cluburile Steaua, Dinamo , Rapid, etc. 

Ex antrenorul Italian încasează 476.000€, fără cazare și zbor, și fără banii publici încasați pe care îi dăm noi la #FRC, peste 8,7 mil euro! Mai încasează și 50% premiere , din aceasta sumă de la Dinamo. Dacă știe cineva salariul lui de la Dinamo ? 

Total: 714.000,00€ cash doar premieri la JO Paris. Fara impozite!

Mi-a atras atenția o premiere specială: doctor Vasile Osean, medicul încasează premiere 238.000,00€ pentru 14 zile! 

Total 476.000€ toată echipa. Păi noi le plătim serviciile , tot din bani publici! Pentru două săptămâni de JO, plătim 476.000€ ?  El este și “ medicul “ de la federația ilegală Kempo. Direcția Națională Anticorupție a verificat cineva aceste sume , premieri , și facturile acestor două federați? 

Ați înțeles jaful de la ANS în complicitate : #elisabetalipa cu Marcel Ciolacu? 

8,7 mil Euro doar premieri. După care vor încasa ca. 50% bani de la cluburile , care încasează bani publici. 

Afară se plătește doar o singură medalie. Ai luat trei medalii, ți se dă cea mai valoaroasa. La noi se plătesc toate, ca doar avem bani pentru campania electorală PSD 

Și să plătim presă ca tacă! 

Ca 8,7 milioane Euro premieri, după care să nu uitați ca.  8,7 mil euro banii de la buget pentru #FRC. Fără costurile de cazare și zbor, #elisabetalipa refuză să mi le trimită. Un total de 17,4 milioane euro pentru 24 de sportivi! Pentru un sport, care nu este popular în România , maxim 250 de legitimați în toată România , iar la competiții participă 7,9?11,13,16 din 195 de țări! 

Proba cu 8+1 unde au luat aur, sunt doar 7 țări în toată competiție! 

Aici, nu sunt costurile pe care le plătim cu cele patru baze sportive luate ilegal din domeniul public. Cea de la Orșova este data cadou ilegal de Marcel Ciolacu, dar noi plătim costurile! Nu sunt degrevate! 

Ilegalități cu carul. 

Am depus legea care taie jaful la banul public în Senat! Ați înțeles de ce presa tace și nu publică ? Ca sunt plătiți din bani publici să le facă campanie electorală PSD, în timp ce pentru copiii României nu sunt bani! 

Adică, se face campanie electorală PSD cu banii noștri publici, aruncați milioane de euro pentru 24 de sportivi, 17,5 milioane euro! Un jaf ( banii publici!) care este prezentat ca un mare succes! 

Acum, îmi zice cineva: contabila FRC este și contabila federației ilegale Kempo? Direcția Generală Anticorupție auziți ? Notați ? 

Ghiță le-a expus public din Iunie 2024, dar în loc să se aplice legea, Ciolacu este părtaș la acest jaf. Nu-i așa ca vă doare, legea depusă de Ghiță în Parlament? Trebuia să ajung în Parlament să opresc jaful, dar mă ajunge acela care jefuiește banul public, nu cel care dorește să oprească frauda.”

De asemenea, jurnalistul Cornel Ivanciuc arată pe pagina sa Facebook că „Sorin Grindeanu l-a scos pe Daniel Ghiță de pe lista PSD Ilfov, pentru a-i face loc Laurei Vicol

Deputatul PSD Daniel Ghiță demască de mai bine de un an mafia din sportul românesc. Și-a făcut mii de dușmani, a primit amenințări cu moartea, a atras mânia mai marilor partidului. Când a devenit limpede că o culme olimpică a mafiei din sport urmează să fie pusă din oficiu vicepreședinte PSD, am numit-o pe Elisabeta Lipă, zilele lui Ghiță în partidul lui Ciolacu s-au subțiat brusc.

A primit o ofertă să plece la AUR, dar Ciolacu l-a chemat la Guvern, l-a rugat să rămână, că Ghiță reprezintă latura suveranistă în partid, fix așa i-a zis, și i-a promis că îl pune pe locul 1 la Cameră pe listele PSD Ilfov.

Am aflat pe surse că în toiul scandalului Nordis, Grindeanu l-a scos pe Ghiță de pe poziția 1 și a pus-o în locul lui pe Laura Vicol. Numai că scandalul Nordis s-a întețit și Vicol a trebuit să-și dea demisia din partid pentru a nu azvârli peste bord candidatura la președinție a lui Ciolacu.

Chestia e că pe Daniel Ghiță nu l-a mai pus nimeni înapoi pe lista Ilfov. În locul lui a fost plasată provizoriu Eisabeta Lipă, până ce s-a reușit mutarea ei la Botoșani, iar în urma unui telefon al lui Năstase, cel puțin așa i s-a spus lui Ghiță, în locul lui Lipă a fost înșurubat Ionuț Vulpescu.

Ghiță a verificat informația cu telefonul dat de Năstase și s-a dovedit că totul este o minciună sfruntată. Încă una, din inepuizabilul trusou de brașoave stătute și răsuflate ale PSD”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.