VIDEO. Înfruntarea terestră cu mafia PSD, din centrul Capitalei, s-a terminat, momentan, în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul general îi anunță pe interlopii pesediști, pe companiile de casă și pe milițiile acestora că va emite „doar autorizații de construire în baza legii”


VIDEO. Înfruntarea terestră cu mafia PSD, din centrul Capitalei, s-a terminat, momentan, în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul general îi anunță pe interlopii pesediști, pe companiile de casă și pe milițiile acestora că va emite „doar autorizații de construire în baza legii”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a stricat, deocamdată, planurile pesediștilor de a pune mâna pe aproximativ 160 milioane de euro (bani publici), cu ajutorul unei firme de casă abonate la contracte cu statul, sub pretextul refacerii în regim de urgență, fără respectarea etapelor legale, a planșeului de la Piața Unirii.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a decis retragerea miliției sale locale din zona înfruntărilor de luni, arătând ipocrit, pe pagina sa publică de Facebook, că „violența nu are ce căuta într-o administrație de capitală europeană”. 

Și ca orice administrator „european” care iubește dreptul cetățeanului de a se exprima liber, a oprit și valul de comentarii critice la postarea în care se declara „șocat de efectele generate de demersul legal de a pune în siguranță centrul Capitalei”.

Foarte șifonată din aceste înfruntări de film cu gangsteri politici, pe care se dovedește incapabilă să-i gestioneze a n-a oară, iese și Poliția Română care, în loc să pună în aplicare o dispoziție EXECUTORIE a primarului general, a decis să trimită părțile aflate în conflict să-și tranșeze situația la tribunal. Detalii mai jos. 

Context. Graba și grija PSD pentru „siguranță” au fost atât de mari încât în noaptea de duminică spre luni, primarul de la Sectorul 4, Daniel Băluță, căruia executivul colegului pesedist Marcel Ciolacu i-a încredințat „lucrarea” de 800 de milioane de lei, s-a apucat de treabă și a împrejmuit zona de lucru cu garduri, fluturând o autorizație de construire emisă de primăria colegului Robert Negoiță (Sector 3, aceasta fiind semnată, de fapt, de un viceprimar), deși zona în care ar urma să intervină compania Erbașu se află în administrarea Primăriei Capitalei. Asta în condițiile în care cu doar două săptămâni mai înainte, același Băluță anunță că renunță la refacerea planșeului pentru că Primăria Generală întârzia emiterea autorizației și a altor avize necesare. 

PMB a arătat însă, în mai multe rânduri, că nu putea emite nimic pentru că edilul Băluță nu se află în posesia avizelor emise de alte entități care activează în perimetrul vizat (Metrorex, Apa Nova etc). „Avizul important este de la Apa Nova, Metrorex și alte avize de la utilități pe care nu le au. În momentul de față, noi am primit o cerere de autorizare în regim de urgență fără niciun fel de aviz. Noi am cerut 20 de avize. Când vor veni cu cele 17 avize, vor avea și cele 3 avize de la instituțiile noastre”, a explicat Nicușor Dan luni, când a ordonat Poliției Locale să demoleze gardurile „ilegale” ale Primăriei Sectorului 4. 

Luni seară, după ce conflictul din centrul Bucureștiului a fost temporar oprit de primarul Băluță, cel mai probabil la ordinul șefului Marcel Ciolacu, alarmat de afectarea candidaturii sale la prezidențiale, Nicușor Dan a afirmat răspicat: „Daniel Băluță retrage acum oamenii din amplasamentul ilegal al șantierului de la Parcul Unirii. Pentru revenirea la starea de legalitate, gardurile trebuie ridicate din teren care este proprietatea Municipiului București. Vom continua toate demersurile pentru ca documentele care atestă dreptul de proprietate al PMB să fie fără echivoc. Totodată, reafirm că voi emite ca și până acum, doar autorizații de construire în baza legii, cu toate avizele atașate.”

Analistul Ovidiu Voicu, directorul Centrului de Inovare Publică, a sugerat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că cine este dispus să înțeleagă ce se ascunde în spatele zelului suspect al PSD și al grijii bruște al celui mai corupt partid pentru „siguranța” bucureștenilor să urmărească traseului banilor.

„Azi noapte (noaptea de duminică spre luni, n.red.), Primăria Sector 4 a început lucrări de reabilitare în Piața Unirii. Dimineața, Poliția Locală București, cu primarul Nicușor Dan lângă ei, au venit să sisteze lucrările, pentru că nu au autorizație. Poliția Locală Sector 4 s-a opus. (…)

În principiu, nimeni nu neagă că ar trebui reparat planșeul de deasupra castei Dâmboviței (canalul prin care râul trece pe sub piață), dar e scump și banii trebuie să treacă prin buzunarele potrivite. 

Pentru cei ce nu sunt din București, poate nu ați sesizat, dar banii vin din buzunarele tuturor, pentru că factura e plătită de Guvern, din bugetul central. Doar că Guvernul e pesedist, deci banii trebuie să meargă pe la PSD.

Așa a fost inventat artificiul că Primăria Generală a autorizat Primăria Sector 4 să se ocupe de lucrare, deși Piața Unirii e majoritar în Sector 3. Guvernul a alocat banii (800 milioane lei) către Primăria Sector 4, pentru că primarul Băluță e din gașca premierului Ciolacu (iar primarul Negoiță de la 3 e doar tolerat, că e popular în sectorul lui). 

PS4 a purces de urgență la treabă, că banii trebuie cheltuiți rapid, vin alegerile, sunt guri de hrănit. Înainte de a obține toate avizele și autorizațiile necesare de la PMB, a făcut licitații și a antamat lucrările. Deloc surprinzător, au câștigat firmele cu care pesediștii lucrează de obicei.

Însă PMB refuză să elibereze avizele „la urgență”, și cere PS4 să urmeze procedura completă. Primarul Băluță a organizat o acțiune la televiziunile pesediste și a mobilizat instituțiile naționale - prefectura și inspectoratul de stat în construcții - să îi dea niște hârtii care ar justifica urgența. Primarul Nicușor Dan nu s-a lăsat înduplecat.

Primarul Băluță a executat un tantrum și a zis că gata, el renunță, anulează delegarea inițială, să se ocupe PMB de lucrare. Primarul Dan a răspuns la bluf și a zis că ok, va prelua lucrarea, să îi dea lui Guvernul banii. S-a rupt filmul: cum să dea Guvernul pesedist atâta bănet unui ne-pesedist?!

În week-end, PS4 a schimbat tactica. A scos un document de la inspectoratul de stat în construcții care zice că Primăria Sector 3 ar trebui să dea de fapt autorizația. PS3 a emis o autorizație, semnată de dna. Petrescu, viceprimar din partea PSD. Că doar nu e prost dl. Negoiță! Între altele, dna. Petrescu este trimisă în judecată de DNA pentru fapte comise exact din această poziție, de viceprimar, ceea ce nu împiedică partidul să o susțină în continuare (și cetățenii să o voteze).

Prin învăluire, a fost introdus în discuție și Ministerul Mediului, sub pretextul că terenul din subteran pe unde curge râul ar fi în proprietatea acestuia, că doar e apă curgătoare. E neclar dacă ministerul, condus de un penelist, a aflat că e implicat în scandal Ținând cont că pe sub râu mai e și metroul, poate vor descoperi că ține de Transporturi?

Sub această perdea de fum, la miezul nopții, în bună tradiție pesedistă, PS4 a început lucrările. Așa am ajuns în situația descrisă în primul paragraf. Foarte probabil, vor pleca în scurt timp și banii de avans pentru firmele alese cu grijă, prin licitații publice absolut corecte. Că doar vin alegerile”, a scris Ovidiu Voicu.

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a arătat, într-o intervenție pe Facebook, de ce este greșită decizia Poliției Române de a trimite părțile la judecată:

„Dispoziția primarului Nicușor Dan de demolare a gardurilor de la Piața Unirii este executorie. Până la suspendarea sau anularea ei de către o instanță de judecată, polițiștii trebuie să o pună în executare.

Polițiștii din subordinea lui Predoiu sunt instigați să nu aplice legea. Este o situație foarte gravă care arată disoluția Statului Român. Ministerul Afacerilor Interne în loc să respecte și să aplice legea, îi apără pe cei care o încalcă. 

Pesediștii vor să mai tragă niște tunuri cu lucrări publice și fac presiune asupra lui Nicușor Dan. Primarul sectorului 4, pesedistul Băluță, a făcut o treabă de mântuială la Pasajul Unirii, vrea să facă acum praf tot planșeul Unirii, după pe a făcut deja din Pasajul Unirii o capcană pentru șoferi. Miza lui este obținerea unor bani din programul Anghel Saligny, cca 750 de milioane de lei, bani pregătiți pentru niște băieți deștepți care urmau să facă lucrarea.

Orice astfel de lucrare trebuie făcută cu toate autorizațiile emise de autoritățile abilitate și cu toate avizele legale, tocmai pentru a exista certitudinea că ele sunt în regulă, de calitate, și nu vor pune în pericol viața oamenilor. În România suntem ca în Vestul Sălbatic. Pesediștii vor să facă doar ce au chef, când au chef și cum au chef, călcând orice regulă și normă legală în picioare. 

N-am încredere în acești pesediști nici cât negru sub unghie. Fac lucrări inutile, sunt campioni la schimbat borduri, se jură că nu fură și că nu mai pot de grija oamenilor, dar în realitate îi interesează un sigur lucru: propriu buzunar.”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.