Putinism hidos. Europarlamentarul neomarxist slovac Lubos Blaha a vorbit înflăcărat din Piața Roșie despre „frumusețea și înțelepciunea” Moscovei / „Nu mai suport să văd cum rusofobia crește în Occident. (...) Vreau să îmi cer scuze poporului rus”


Putinism hidos. Europarlamentarul neomarxist slovac Lubos Blaha a vorbit înflăcărat din Piața Roșie despre „frumusețea și înțelepciunea” Moscovei / „Nu mai suport să văd cum rusofobia crește în Occident. (...) Vreau să îmi cer scuze poporului rus”

Majoritatea canalelor rusești de propagandă publică, pe Twitter sau Telegram, filmări care-l surprind pe eurodeputatul slovac Lubos Blaha (Ľuboš Blaha) vorbind, în Piața Roșie din Moscova, despre minunata lume rusă care a eliberat și continuă să elibereze Europa de fascism. 

Blaha a depus flori la Mormântul Soldatului necunoscut și la monumentul mareșalului sovietic Gheorghi Jukov, un strateg militar renumit pentru cruzime și nepăsare crasă față de viețile combatanților din subordinea sa (în cel de-Al Doilea Război Mondial). 

„Salutări cordiale de la Moscova, prieteni. Rusia este încă la fel de frumoasă, înțeleaptă, avansată. Vă rog să nu-i mai urâți pe ruși. Am venit la Moscova ca prieten al Rusiei pentru că nu mai suport să văd cum rusofobia crește în Occident. Poporul rus ne-a eliberat de fascism. Vreau să îmi cer scuze poporului rus pentru toate aceste rezoluții războinice, pline de ură și literalmente fasciste care sunt adoptate în Parlamentul European împotriva Rusiei. Noi suntem slavi și nu putem fi niciodată forțați să urâm poporul rus”, a declarat Blaga.

Captură video cu Blaha în Piața Roșie. VIDEO AICI

Anterior, parlamentarul slovac, vorbind în Parlamentul European, anunțase că intenționează să vină la Moscova pentru a începe, la fel ca putinistul maghiar Viktor Orban, un „dialog constructiv” cu Rusia.

Blaha, 45 de ani, este un politician, academician, filosof postmarxist și politolog slovac, deputat în Parlamentul slovac din 2012 până în 2024 când a fost ales europarlamentar. Este membru în conducerea partidului populist de stânga Direction - Slovak Social Democracy și colaborator apropiat al lui Robert Fico, premierul putinist al Slovaciei, pe probleme de politică externă..

Este cunoscut drept unul dintre cei mai aprigi susținători ai Federației Ruse în Slovacia de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean. Este un apologet al regimului lui Vladimir Putin, dar percepe criza din Ucraina drept o ciocnire geopolitică între Occident și Rusia și respinge ceea ce consideră a fi critici unilaterale la adresa Rusiei și rusofobia în creștere în Europa. A criticat deschis sancțiunile împotriva Rusiei și descrie Rusia drept o națiune prietenă care a eliberat Slovacia de fascism în 1945.

În zona rețelelor de socializare este cunoscut și pentru postările defăimătoare, în 2019, la adresa a două jurnaliste slovace (în condițiile în care cu un an înainte asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a iubitei sale, uciși prin împușcare în locuința lor, zguduia Europa, crimă de care cercul politic și de afaceri al premierului Fico nu e deloc străin), fiind obligat ulterior de instanță să îndepărteze postările respective. Anul următor a fost vizat de o anchetă a poliției pentru negarea crimelor comise de regimul comunist. Tot pe Facebook, Blaha – al cărui cont a fost șters apoi de către Meta - avusese postări în care acuza că comuniștii sunt învinuiți pe nedrept de crime și, că de fapt, regimul acestora a eliminat gangsterii și a ajutat oamenii. 

În februarie 2022, Academia Slovacă de Științe i-a cerut lui Blaha să renunțe imediat la mandatul său. Acesta a refuzat însă categoric, afirmând că Academia ar putea să-l ardă de viu, să-l închidă și să-l persecute, dar el nu va renunța la libertatea de exprimare.

CITEȘTE ȘI: Proteste uriașe în Slovacia contra putinistului de la Bratislava. „Fico, mafiot", a strigat mulțimea, revoltată de propunerile premierului privind pedepse mai blânde pentru corupți / Prorusul Robert Fico a decis să instaleze în fruntea Serviciului slovac de Informații un lider de grup criminal organizat, conectat cu asasinarea jurnalistului Ján Kuciak

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.