Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, din nou, joi seară, la Bratislava și în alte orașe ale Slovaciei împotriva intenției declarate a premierului putinist Robert Fico de a modica codul penal și de a desființa biroul special al procurorilor care anchetează infracțiuni grave cum ar fi corupția, crima organizată și extremismul. Aceste spețe ar urma să fie preluate de procurorii din birourile regionale care nu au mai anchetat de zeci de ani astfel de infracțiuni.
Modificările planificate de guvernul lui Fico includ, de asemenea, o reducere a pedepselor pentru fapte de corupție și alte infracțiuni, precum și o scurtare semnificativă a termenului de prescripție.
Mai mult, Fico a decis să-i încredințeze controversatului Tibor Gašpar, deputat Smer (Direcția – Social Democrația, partidul lui Fico) și fost șef al poliției naționale, postul de director al Serviciului slovac de informații (SIS), deși este acuzat penal de numeroase fapte grave.
Printre acestea, apartenența la un grup infracțional organizat care, potrivit anchetatorilor, controla de facto poliția înainte de 2018. Potrivit rechizitoriului, grupul era condus de o rudă a lui Gašpar, Norbert Bödör, un oligarh apropiat de Smer.
Numele lui Gašpar a apărut, de asemenea, în cazul uciderii jurnalistului Ján Kuciak, deși martorii și-au schimbat declarațiile cu privire la modul în care a fost implicat acesta exact. De altfel, însuși Fico a părăsit funcția de premier în 2018 ca urmare a protestelor masive care au urmat asasinării lui Ján Kuciak și a logodnicei acestuia, Martina Kušnírová, de un asasin plătit.
„Mafia, mafia" și „Fico, mafiot", a scandat mulțimea.
În mulțime s-au aflat și susținători ai Ucrainei sau chiar tineri ucraineni care au criticat declarațiile halucinante de acum două zile ale lui Fico potrivit căruia la Kiev nu este război, iar locuitorii capitalei Ucrainei ar duce o viața normală.
„Există un conflict, care este localizat. (...) Credeţi în mod serios că există un război la Kiev? Glumiţi, vă rog, sper că nu vorbiţi serios. Mergeţi acolo şi veţi afla că există o viaţă normală în oraş, o viaţă absolut normală", a aberat Fico. Premierul slovac declarase anterior că se va opune primirii Ucrainei în NATO și că aceasta trebuie să cedeze Rusiei din teritoriul său dacă vrea oprirea războiului.
În ce-l privește pe controversatul Tibor Gašpar (foto jos), acesta a demisionat și el din funcția de șef al poliției slovace ca urmare a protestelor din 2018.
Doi ani mai târziu, foștii săi subordonați l-au acuzat de o serie de infracțiuni, iar Gašpar este suspect acum în mai multe dosare, fiind acuzat inclusiv că a corupt anchetatori NAKA (Agenția Națională de Criminalistică) pentru a influența cazuri sensibile din punct de vedere politic. De asemenea, el este acuzat de influențarea unui martor și, cel mai important, de fondarea și co-dirijarea unui grup infracțional organizat subordonat oligarhului Norbert Bödör, care este și membru al familiei sale. În decembrie anului trecut, Gašpar a fost acuzat, de asemenea, că a luat parte, pe când se afla la conducerea poliției slovace, la montarea ilegală de dispozitive de ascultare în cafeneaua deținută de un politician de opoziție, Milan Krajniak.
Și potrivit unor mărturii inițiale, Gašpar a fost, de asemenea, implicat indirect în supravegherea jurnaliștilor. Fostul ofițer de poliție și fostul subordonat al lui Gašpar, Pavol Vorobjov, a declarat că el (Gašpar) a fost cel care a ordonat verificări ilegale ale antecedentelor și căutări în bazele de date pentru diverși jurnaliști, inclusiv Ján Kuciak. Bazele de date ale poliției au furnizat apoi unui oligarh slovac cu importante legături politice și de crimă organizată, Marian Kočner, adresele sau numerele de înmatriculare ale acestor jurnaliști. Aceste informații au fost apoi folosite de echipa de supraveghere care lucra pentru Kočner și, în cazul lui Ján Kuciak, de către criminali.
Pavol Vorobjov a fost condamnat pentru implicarea sa în căutările ilegale efectuate de poliție în bazele de date ale unui număr total de 140 de persoane. Pe lângă jurnaliști, căutările au vizat și politicieni, printre care fostul prim-ministru Igor Matovič și procurorul special Daniel Lipšic, în numele grupului infracțional condus de Bödör-Gašpar. Vorobjov a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar a executat 17 luni de închisoare înainte de a fi eliberat condiționat de către instanță în aprilie 2023. Vorobjov a primit o pedeapsă mai mică deoarece a mărturisit faptele și a cooperat cu poliția. El și-a schimbat apoi mărturia despre Gašpar și despre verificările ordonate de acesta.