Donald Trump întețește criticile și atacurile la adresa lui Volodimir Zelenski, acuzând că liderul ucrainean refuză să „facă o înțelegere” cu Rusia și că lansează „aluzii urâte la adresa președintelui preferat al americanilor”


Donald Trump întețește criticile și atacurile la adresa lui Volodimir Zelenski, acuzând că liderul ucrainean refuză să „facă o înțelegere” cu Rusia și că lansează „aluzii urâte la adresa președintelui preferat al americanilor”

Fostul președinte al SUA și actualul candidat republican Donald Trump l-a criticat, din nou, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la un miting de campanie din 25 septembrie, acuzând că liderul de la Kiev ar fi refuzat să „facă o înțelegere” cu Rusia și că „face mici insinuări urâte” împotriva sa.

„Continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să facă o înțelegere, Zelenski. Ar fi putut face o mulțime de înțelegeri care să fi fost mai avantajoase decât situația din momentul de față. Acum aveți o țară care a fost distrusă și care nu mai poate fi reconstruită”, a declarat Trump în timpul unui discurs de campanie în Mint Hill, Carolina de Nord.

Comentariile vin în contextul în care Zelenski se află în vizită în SUA pentru a mobiliza sprijinul liderilor mondiali pentru summitul de pace globală din Ucraina și pentru a-și prezenta planul de victorie în cinci puncte liderilor americani.

Zelenski nu ar avea programată nicio întâlnire cu Trump sau cu vreun alt lider republican. 

„Președintele Ucrainei se află în țara noastră și face mici aluzii urâte la adresa președintelui vostru preferat, adică eu”, a mai susținut Trump în timpul discursului de campanie din Carolina de Nord.

Cu o zi înainte, la un alt miting, Trump a promis că, dacă va fi ales președinte, va extrage SUA din războiul din Ucraina.

Retorica lui Trump împotriva lui Zelenski și a sprijinului SUA pentru Ucraina a devenit și mai dură în ultimele zile. El a afirmat că Zelenski dorește ca democrații să câștige viitoarele alegeri prezidențiale și s-a referit la el ca fiind „cel mai de succes agent de vânzări de pe pământ”. Podul a scris AICI

La 25 septembrie, liderii republicani l-au acuzat, de asemenea, pe Zelenski de interferență în alegeri americane indicând în acest sens vizita pe care care liderul de la Kiev a făcut-o la o fabrică de armament în orașul natal al președintelui american Joe Biden, Scranton, Pennyslvania, un stat foarte disputat.

Potrivit The Kyiv Indpendent, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, ar fi solicitat ca Zelenski să o concedieze pe ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Makarovka, pentru rolul său în organizarea vizitei.

Președintele republican al Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanților a anunțat, de asemenea, că deschide o anchetă privind presupusa utilizare necorespunzătoare a fondurilor guvernamentale de către administrația Biden-Harris.

Zelenski a afirmat recent, într-un interviu acordat The New Yorker, că planurile propuse de echipa lui Trump pentru a pune războiului sunt inacceptabile pentru Ucraina. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.