VIDEO. Donald Trump, ironii putiniste la adresa lui Volodimir Zelenski după ce acesta a respins un potențial de plan de pace al echipei republicane pentru Casa Albă: „E cel mai tare om de vânzări din istorie. De fiecare dată când vine în SUA, pleacă cu 60 de miliarde de dolari”


VIDEO. Donald Trump, ironii putiniste la adresa lui Volodimir Zelenski după ce acesta a respins un potențial de plan de pace al echipei republicane pentru Casa Albă: „E cel mai tare om de vânzări din istorie. De fiecare dată când vine în SUA, pleacă cu 60 de miliarde de dolari”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar vrea ca democraţii să câştige alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, a afirmat, luni, candidatul republican şi fostul preşedinte Donald Trump, care a lansat și o serie de ironii penibile la adresa liderului de la Kiev după ce acesta catalogase drept „inacceptabil și periculos” așa-zisul plan de pace al lui JD Vance, propus vicepreședinte într-un eventual al doilea mandat al republicanului la Casa Albă (detalii mai jos).

„Cred că Zelenski este cel mai tare om de vânzări din istorie. De fiecare dată când vine în SUA, pleacă cu 60 de miliarde de dolari", a remarcat luni Trump la un miting în statul Pennsylvania. 

Zelenski „vrea foarte mult ca ei (democraţii) să câştige aceste alegeri, dar eu aş face altfel, voi reuşi să fac pace", a mai afirmat Trump.

Candidatul republican nu a dat alte detalii privind planul său de pace în afară de a reitera că, dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, va discuta cu Zelenski şi cu preşedintele rus Vladimir Putin şi va insista să ajungă la un acord.

Afirmaţia lui Trump contrastează cu opinia adoptată de unii dintre aliaţii săi care spun că Ucraina ar saluta o revenire a lui Trump la Casa Albă întrucât este singurul potrivit să negocieze cu Putin încheierea războiului din Ucraina, notează Reuters.

Aflat în SUA pentru a lua parte la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU, Volodimir Zelenski a afirmat la rândul său luni că o acţiune decisivă a Statelor Unite, în acest moment, ar putea face ca războiul să ia sfârşit anul viitor.

Săptămâna trecută, Donald Trump a indicat că "probabil" se va întâlni cu Zelenski în cursul vizitei acestuia în SUA, dar nu a fost stabilită o întâlnire, conform unor apropiaţi ai fostului preşedinte american.

În weekend, Zelenski a vizitat o fabrică de arme din Pennsylvania împreună cu guvernatorul democrat Josh Shapiro, aliat al candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, ceea ce i-a înfuriat pe unii asociaţi ai lui Trump.

Tot luni, liderul ucrainean a acordat un interviu publicației The New Yorker în care a catalogat drept „inacceptabilă” o potențială încheiere a războiulu ruso-ucrainean în detrimentul (teritorial al) Ucrainei. 

Zelenski a menționat în acest sens planul de pace prezentat de senatorul republican JD Vance, care face echipă cu Donald Trump și candidează la funcția de vicepreședinte al SUA, afirmând că este „prea radical” și „periculos”, parând să sugereze că Ucraina ar trebui să facă „un sacrificiu”. 

JD Vance a prezentat o posibilă abordare a viitoarei administrații republicane pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina, dezvăluind că gestionarea conflictului de către Donald Trump ar putea include stabilirea unei „zone demilitarizate” în teritoriul ucrainean ocupat în prezent de Rusia.

„Mesajul său pare a fi că Ucraina trebuie să facă un sacrificiu. Aceasta ne aduce înapoi la întrebarea costului și a cui va fi povara. Ideea că lumea ar trebui să încheie acest război pe seama Ucrainei este inacceptabilă (...) nu consider această propunere un plan formal, în adevăratul sens. Aceasta ar fi o idee îngrozitoare dacă cineva chiar ar încerca să o pună în aplicare, obligând Ucraina să suporte costurile opririi războiului prin cedarea teritoriilor sale", a declarat Zelenski pentru The New Yorker.

„Trebuie să spun că nu a fost așa cu Trump. El și cu mine am discutat la telefon, iar mesajul său a fost cât se poate de pozitiv, din punctul meu de vedere: «Înțeleg», «Voi oferi sprijin» și așa mai departe”, a adăugat Zelenski.

„Dacă acesta ar fi planul (al echipei lui Trump, n.red.), America s-ar îndrepta spre un conflict global care ar include Israelul, Libanul, Iranul, Taiwanul, China și multe alte țări africane. O astfel de abordare ar transmite un semnal care ar legitima regula: am venit, am cucerit, acum ce am cucerit e al meu”, a mai spus Zelenski. 



Întâlnirea de acum cinci ani dintre Zelenski și Donald Trump



Trump - Putin, întâlnirea din 2019, cu două luni înainte de cea cu Zelenski. Trump pare mult mai relaxat, mai jovial și mai în largul său în compania liderului de la Kremlin:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.