Rusia avertizează Occidentul că se joacă cu focul dacă are în vedere să aprobe solicitarea Ucrainei de a lovit adânc în interiorul teritoriului rusesc cu rachete furnizate de aliații vestici. Mai mult, oficialii Kremlinului amenință, adresându-se Statelor Unite, că cel de-al Treilea Război Mondial se va extinde dincolo de granițele Europei.
Recentele declarații ale Moscovei au fost formulate în contextul în care Ucraina a atacat regiunea Kursk din vestul Rusiei pe 6 august și a reușit să cucerească o felie de teritoriu în cel mai mare atac străin derulat asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial. Președintele Vladimir Putin a declarat că va exista un răspuns demn din partea Rusiei la ofensiva ucraineană.
Amenințarea cu războiul mondial a venit prin intermediul lui Serghei Lavrov, care este de peste 20 de ani ministru de externe în guvernărilor controlate de Vladimir Putin, transmite Reuters.
Oficialul rus a acuzat că Occidentul este pe cale să determine o escaladare a războiul din Ucraina și să provoace „probleme” și mai serioase dacă va aproba solicitările Ucrainei de ridicare a unora dintre restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de aliații vestici (pe teritoriul rusesc, n.red).
De la invadarea Ucrainei în 2022, Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu care să implice cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deși a declarat că Rusia nu dorește un conflict cu alianța NATO condusă de SUA.
„Americanii asociază fără echivoc conversațiile despre al treilea război mondial cu ceva care, dacă se va întâmpla, Doamne ferește!, va afecta exclusiv Europa”, a spus Lavrov.
Lavrov a adăugat că Rusia este pe cale să-și „clarifice” doctrina nucleară.
Doctrina nucleară a Rusiei la nivelul anului 2020 stabilește situațiile în care președintele poate lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în general, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau arme convenționale „atunci când însăși existența statului este pusă în pericol”, precizează Reuters.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut, la începutul acestei luni, că atacul asupra regiunii ruse Kursk a demonstrat limpede că repetatele amenințări ale Kremlinului cu represalii nucleare sunt, de fapt, o cacealma.
Liderul de la Kiev a mai arătat că forțele sale armate, din cauza restricțiilor impuse de aliați, nu au putut utiliza armele de care dispun pentru a lovi unele obiective militare rusești, îndemnându-i pe aliați să fie mai îndrăzneți în deciziile lor cu privire la modul în care ajută Ucraina în acest război.
Rusia a acuzat că armamentul occidental, inclusiv tancurile britanice și sistemele de rachete americane, au fost utilizate de Ucraina la Kursk. Kievul a confirmat că a folosit rachete americane HIMARS pentru a doborî mai multe poduri strategice din regiunea Kursk.
Washingtonul spune că nu a fost informat cu privire la planurile Ucrainei înainte de incursiunea surpriză în Kursk. Statele Unite au declarat, de asemenea, că nu au luat parte la operațiune.
Șeful serviciilor de informații externe ale lui Putin, Serghei Narîșkin, a răspuns, marți, că Moscova nu crede afirmațiile Occidentului potrivit cărora nu a avut nimic de-a face cu atacul de la Kursk. Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a declarat că implicarea Statelor Unite este „un fapt evident”.
New York Times a raportat că Statele Unite și Marea Britanie ar fi furnizat Ucrainei imagini prin satelit și alte informații despre regiunea Kursk în zilele de după atacul ucrainean.
Times a afirmat că informațiile aveau scopul de a ajuta Ucraina să urmărească mai bine întăririle rusești.