Deranj mare în ograda PNL după atacurile lansate, sâmbătă, în congres, de colegii social-democrați, alături de care guvernează de aproape trei ani într-o simbioză până de curând atât de mare încât era descrisă de fostul ministru PSD Vasile Dîncu drept un soi de contopire politică.
„Coaliția funcționează atât de bine, că nu ne dăm seama că e coaliție, ci parcă suntem același partid, aceiași oameni. Noi la guvern nu avem timp să mai știm care suntem liberali și care suntem social democrați, asta în primul rând. Arată foarte bine acest lucru”, afirma Dîncu în octombrie 2022.
Și lucrurile au continuat mult timp după acele declarații în aceeași armonie indestructibilă, PSD și PNL având la recentele alegeri europarlamentare și locale fie liste comune, fie candidați comuni (nu chiar peste tot, dar de regulă au mers mână-n mână). Impulsionat de rezultatul bun al alegerilor, în ciuda acelorași probleme care au scos societatea masiv în stradă în anii 2017-2019, PSD își dorește un procent și mai mare la alegerile parlamentare și, firește, să obțină și președinția pe care n-a mai avut de două decenii. Pentru un astfel de rezultat ambițios, vina pentru pentru tot ce nu merge în țară e aruncată acum, firește, pe liberali care sunt în situația de a deconta atât greșelile, neputințele și incompetențele crase ale actualei guvernări, dar și trădarea electoratului anti-PSD.
Reacțiile virulente ale liberalilor (de mai jos) trebuie citite în această notă a disperării de a nu pierde atât de mult la următoarele alegeri încât să devină un simplu accesoriu al viitoarei guvernări dominate cel mai probabil de PSD.
Astfel, deputatul Adrian Cozma, preşedintele PNL Satu Mare, a propus chiar convocarea Biroului Politic Naţional al partidului, luni, la prima oră, şi analizarea de urgenţă a retragerii miniştrilor PNL din guvernarea Ciolacu.
„Ipocrizia şi duplicitatea conducerii PSD exprimată astăzi la Congresul PSD m-au determinat să propun convocarea BPN al PNL, luni, la prima oră, şi analizarea de urgenţă a retragerii miniştrilor PNL din guvernarea Ciolacu. Eu cred că, în condiţiile declaraţiilor şi acuzaţiilor absurde, populiste şi mincinoase făcute de Ciolacu, Grindeanu şi alţi fruntaşi ai PSD la adresa preşedintelui şi a membrilor PNL, faptele şefilor PSD nu pot trece nesancţionate. (...) Nu cred că vreunul dintre colegii mei vor mai putea sta la masă la şedinţele de guvern sau în alte condiţii cu cei care astăzi ne-au jignit atât de rău'', a scris Cozma (foto jos) pe pagina sa publică de Facebook.
Totodată, acesta a cerut demisia de onoare ministrului Sorin Grindeanu, iar lui Marcel Ciolacu să renunţe la funcţia de prim-ministru.
„Ceea ce a făcut domnul Grindeanu este total nedemn şi neelegant pentru un ministru. Şi dacă are onoare ar trebui să-şi dea demisia urgent cu tot cu ceasul acela scump de la mână pe care îl tot ascunde. (...) Marcel Ciolacu nu trebuie să meargă în această competiţie din poziţia de prim-ministru. Dacă tot urăşte atât de mult PNL şi pe preşedintele Iohannis, să renunţe la funcţia de prim-ministru'', a transmis acesta.
Numeroși liberali au ținut să reacționeze public la atacurile extinse ale colegilor de guvernare de la PSD în congresul de sâmbătă (de la care Gabriela Firea a lipsit).
Deputatul Florin Roman a prezis chiar „început sfârşitul politic al lui Marcel Ciolacu".
„A început sfârşitul politic a lui Marcel Ciolacu! Un congres, aşa cum le place comuniştilor, cu un singur candidat, pentru ca ei întotdeauna au avut nevoie de un tătuc, fie ca îl chema Nicolae Ceauşescu, fie că îl chema Ion Iliescu! Ziua de azi este doar despre cum va arăta PSD, după ce Ciolacu pierde tot. O grămadă de fanfaroni ai adulaţiei supreme s-au adunat să înjure pe toată lumea! Totul despre setea lor de putere, nimic despre oameni! Atacuri, jigniri, mizerii lansate de socialiştii de caviar, care îşi fac campanie cu avioane private! Cel mai mult am râs la atacurile lui Grindeanu, tătucul Ordonanţei 13, singurul premier PSD demis de propriul partid, prin moţiune de cenzură. Vorbea de miere şi de viespi. Serios? Eu credeam ca de propriul lui portofel!", a scris Roman pe Facebook.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, i-a criticat pe social-democraţi, susţinând că "au tendinţa să repete aceleaşi şabloane din trecutul lor pe care nu reuşesc să le repare".
„Să-ţi începi campania electorală fix cu atacuri la PNL, la partenerul de guvernare, ca şi cum asta e problema centrală a României - dă dovadă de slăbiciune şi aş zice de lipsă de imaginaţie. Şi probabil e şi multă frică, pentru că pesediştii ştiu bine că PNL va uni dreapta în jurul lui şi va câştiga în turul 2. Este cam prea mult vitriol şi aroganţă în atacurile PSD. Dau iar senzaţia că vor să-şi facă de cap singuri în România, iar asta i-a costat şi îi va costa din nou.
Văd că au aceeaşi tendinţă să repete şabloane din trecutul lor pe care nu reuşesc să le repare. Atacurile, nervozitatea în faţa frustrării şi agresivitatea sunt comportamente deprinse din relaţiile şi experienţele din trecut pe care n-au reuşit să le depăşească", a scris și Stroe pe Facebook.
De asemenea, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a reacţionat. "Într-un guvern PSD-PNL de trei ani de zile! Ce fel de preşedinte vor românii? Unul care transformă în ţinte oamenii împreună cu care ia deciziile de trei ani de zile? În niciun caz. Românii vor un preşedinte care poate duce o competiţie fără dezbinare şi manipulare. Ce rost are deformarea masivă a realităţii petrecută astăzi la Congresul PSD? Au tot repetat că doar PSD a crescut pensiile. Priviţi următorul tabel şi vedeţi care este adevărul", a spus Raluca Turcan, care a postat un tabel pe pagina de socializare privind evoluţia punctului de pensie în perioada 2019 - 2024.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a catalogat Congresul PSD drept ''un spectacol rudimentar'' împotriva PNL.
„Au evitat temele importante pentru viitor, fie ele de politică externă, economie, fiscalitate sau protecşie socială. Ca să nu mai zic că tema 'stat de drept şi justiţie'' nu a existat. Elefantul de la congres a fost raportarea PSD la justiţie, un domeniu în care palmaresul negru al PSD este ştiut nu doar în ţară, ci a depăşit de mult timp graniţele. Realitatea este că un preşedinte de dreapta va fi mereu factorul de stabilitate pentru justiţie, va bloca mereu derapajele PSD, iar până acum a oferit şansa reformelor care au dus la ridicarea MCV şi la rapoartele europene pozitive privind situaţia statului de drept. A fost esenţial ca, în toţi anii de la aderarea României la UE, preşedintele României să nu fie de la PSD'', a arătat Gorghiu.
Congresul PSD de sâmbătă aminteşte de "PSD-ul lui Adrian Năstase din 2004 şi de PSD-ul lui Victor Ponta din 2014", a comentat şi europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.
„PSD = PSD. PSD-ul nu s-a schimbat niciodată, PSD-ul nu se va schimba niciodată. Congresul de astăzi mi-a adus aminte de PSD-ul lui Adrian Năstase din 2004 şi de PSD-ul lui Victor Ponta din 2014", a scris liberalul pe Facebook.
Potrivit acestuia, "una dintre metodele lor a fost mereu a pretinde ceea ce nu sunt".
„Să spună una, să facă alta. Să spună una într-un loc şi pe dos în alt loc. Să spună una în Parlamentul României şi alta în Parlamentul European. În Parlamentul European votează împotriva fermierilor români, în România pretind că apără fermierii. În Parlamentul European susţin tranziţia spre economia verde, în România vorbesc împotriva ei. În Parlamentul European vorbesc despre disciplină fiscală, în România fac risipă pe bani publici. Nu am avut şi nu voi avea niciodată încredere în oameni care spun două lucruri diferite în două locuri diferite", a transmis Mureşan.