Donald Trump, noi declarații despre atentatul din Pennsylvania: „Ar fi trebuit să fiu mort” / Ce crede fostul președinte al SUA că i-a salvat viața


Donald Trump, noi declarații despre atentatul din Pennsylvania: „Ar fi trebuit să fiu mort” / Ce crede fostul președinte al SUA că i-a salvat viața

„Cel mai incredibil lucru a fost că s-a întâmplat nu doar să întorc [capul], ci să-l întorc exact la momentul potrivit și în unghiul ideal", a afirmat Donald Trump într-o serie de declarații de presă ulterioare teribilei tentative de asasinat care l-a vizat, sâmbătă, în statul Pennsylvania, arătând că glonțul care doar i-a zgâriat urechea l-ar fi putut ucide.

„Ar fi trebuit să fiu mort", a spus Trump,  completând că simte că a fost salvat „de noroc sau de Dumnezeu”.

Un spectator a fost ucis în atac, iar alte două persoane au fost grav rănite. 

Autorul atacului, care a murit și el, este, potrivit FBI, Thomas Matthew Crooks. PODUL a scris AICI.

Trump a descris și momentul în care s-a uitat spre mulțime după ce și-a dat seama că a fost rănit.

„Am simțit energia care venea de la oamenii de acolo în acel moment. Este greu de descris ce am simțit, dar eram conștient că toți oamenii ăia se uită la mine. Știam că istoria va judeca acest lucru și știam că trebuie să le spun că suntem bine", a precizat el pentru Washington Examiner.

Vorbind în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un zbor spre viitoarea Convenție Națională Republicană (RNC) din Milwaukee, Wisconsin, unde se așteaptă să fie confirmat drept candidatul partidului la președinție, Donald Trump a mai spus că are acum șansa de a unifica țara.

Candidatul republican a arătat și că discursul său va fi acum complet diferit și nu se va mai axa pe critici la adresa politicilor actualului președinte Joe Biden.

„Dacă [atacul de sâmbătă] nu s-ar fi întâmplat, acesta ar fi fost unul dintre cele mai incredibile discursuri. Dar, sincer, va fi un discurs complet diferit acum. Este o șansă uriașă la unitate".

Încă se știu puține lucruri despre motivația lui Crooks, tânărul de 20 de ani care ar fi vrut să-l asasineze pe fostul președinte american: 

FBI a declarat că, deși ancheta sa sugerează că Crooks a acționat singur, va continua să cerceteze dacă atacatorul a avut complicic și a fost sprijinit cumva în acțiunea lui criminală.

Spectatorul care a fost ucis în atacul de sâmbătă se numește Corey Comperatore, un pompier voluntar în vârstă de 50 de ani care a murit încercând să își protejeze familia cu propriul trup.

Într-un discurs televizat după atac, președintele Biden a cerut ca „tensiunea politică" să scadă.

„Nu putem, nu trebuie, să mergem din nou pe acest drum. L-am mai parcurs în istoria noastră", a spus dl Biden, enumerând un număr tot mai mare de acte politice violente care au avut loc în SUA în ultimii ani.

„În America ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe", a adăugat el.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.