Atacatorul lichidat al lui Donald Trump este un tânăr de 20 de ani / Identitatea acestuia a fost dezvăluită de o publicație americană


Atacatorul lichidat al lui Donald Trump este un tânăr de 20 de ani / Identitatea acestuia a fost dezvăluită de o publicație americană

UPDATE. Atacatorul care a încercat să-l asasineze, sâmbătă (duminică, ora României 1:15), pe fostul președinte Donald Trump a fost identificat drept Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, au declarat surse pentru The New Yotk Post.

Crooks, din Bethel Park, Pennsylvania, a tras mai multe focuri de armă - dintre care unul l-a zgâriat pe Trump în ureche - la un miting în aer liber în mica localitate Butler, chiar lângă Pittsburgh.

Sursele au declarat că Crooks s-a postat pe acoperișul unei fabrici aflate la aproximativ mult de 130-150 de metri de scena de pe care vorbea Trump.

El a fost ucis de lunetiștii Serviciului Secret. O pușcă de tip AR (pușcă de asalt, semiautomată) a fost recuperată ulterior.

Nu este clar de ce Crooks a tras asupra lui Donald Trump, dar mai ales cum a fost posibil să ajungă la o distanță atât de mică de „obiectiv” și să și tragă cu toți lunetiștii Secret Service aflați la fața locului.

 

Ore în șir s-a speculat cu privire la figura lui Crooks, „misterul” fiin lămurit inițial de jurnalista americană de investigații Mia Cathell. Aceasta a publicat,  pe contul său de Twitter, imagini cu presupusul asasin, arătând că TM Crooks ar fi absolvit liceul Bethel Park în 2022 și prezentând imagini cu el de la ceremonia de absolvire. 

Potrivit USA Today, FBI a confirmat că Thomas Matthew Crooks este cel care a tras de pe acoperiș.

 Foto jos cu presupusul asasin:

 

Ulterior, în rețele și în presă au apărut și alte imagini și informații despre Crooks

 

Tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, în vârstă de 53 de ani, a declarat pentru CNN că încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat și că va aștepta să vorbească cu anchetatorii înainte să vorbească public despre fiul său.

Thomas Crooks a absolvit liceul Bethel Park în 2022, potrivit unei declarații a districtului școlar Bethel Park primită de filiala locală ABC WJET-TV.

„Districtul nostru școlar va coopera pe deplin cu ancheta activă de aplicare a legii din jurul acestui caz și, ca atare, suntem limitați în ceea ce putem dezvălui public", se arată în declarație.

Crooks a primit un premiu de 500 de dolari din partea Inițiativei Naționale pentru Matematică și Știință, potrivit ziarului Pittsburgh Tribune-Review.

Crooks a lucrat în bucătăria unui azil de bătrâni local, aflat la mică distanță cu mașina de locuința sa, potrivit BBC.

Registrele electorale ale statului arată că acesta era un republican înregistrat, dar ar fi donat 15 dolari grupului de campanie ActBlue în 2021 care strânge fonduri de democrați.

Potrivit presei americane, Crooks purta un tricou de la Demolition Ranch, un canal YouTube cunoscut pentru conținutul său despre arme de atac și autoapărare. Canalul are peste 11 milioane de abonați și prezintă clipuri proprii despre diferite arme și dispozitive explozive.

Reprezentanții forțelor de ordine cred că arma folosită pentru a trage în Donald Trump a fost cumpărată de tatăl lui Crook, relatează agenția de presă Associated Press.

Vorbind sub rezerva anonimatului, doi ofițeri au declarat pentru AP că tatăl lui Crooks a cumpărat arma cu cel puțin șase luni în urmă.

 

Directoarea Secret Service, Kimberly Cheatle, a fost invitată să se prezinte în faţa Comisiei de monitorizare din Camerei Reprezentanţilor la 22 iulie. Procurorul general Merrick Garland a promis că va aduce întreaga forţă a Departamentului de Justiţie pentru a investiga cazul, pe care l-a numit "un atac asupra democraţiei".

Rectificare: tânărul de mai jos - prezentat inițial drept asasinul lichidat de Secret Service - nu este cel de pe acoperiș care a tras în Trump și nu pare să aibă vreo legătură cu tentativa de asasinat. El a apărut ulterior într-un video afirmând că deși îl cheamă Thomas Matthew Crooks și îi urăște pe republicani și pe Donald Trump, The NY Post și alți ultilizatori de rețele de înșeală în ce-l privește. De altfel, așa cum arătam mai sus, o apreciată jurnalistă de investigații indică o cu totul altă persoană drept Thomas Matthew Crooks de pe acoperiș.

 

 

CITEȘTE ȘI: Donald Trump nu mai poate pierde alegerile din noiembrie după tentativa de asasinat din Pennsylvania! / Atacatorul s-a aflat la 130-150 de metri de candidatul republican / Cum a ajuns atât de aproape? Ce speculații există pe această temă

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.