VIDEO. Donald Trump nu mai poate pierde alegerile din noiembrie după tentativa de asasinat din Pennsylvania! / Atacatorul s-a aflat la 130-150 de metri de candidatul republican / Cum a ajuns atât de aproape? Ce speculații există pe această temă


VIDEO. Donald Trump nu mai poate pierde alegerile din noiembrie după tentativa de asasinat din Pennsylvania! / Atacatorul s-a aflat la 130-150 de metri de candidatul republican / Cum a ajuns atât de aproape? Ce speculații există pe această temă

UPDATE. Atacatorul lichidat al lui Donald Trump este un tânăr de 20 de ani / Identitatea acestuia a fost dezvăluită de o publicație americană

Știrea inițială. Susținătorii lui Donald Trump jubilează în rețelele de socializare, convinși că dramatica tentativă de asasinat îndreptată împotriva acestuia îl va propulsa la Casa Albă. 

Imaginea cu fostul și probabil viitorul președinte american, Donald Trump,  cu sângele șiroindu-i pe față, dar ridicând pumnul deasupra gărzilor, care au făcut scut uman în jurul lui după ce un glonț i-a „scrijelit” urechea dreaptă, și strigând cu toată forța „fight, fight” (luptăm, luptăm) va deveni emblematică pentru apropiata campanie electorală. 

Numai pe contul de Twitter al lui Elon Musk, imaginea fusese apreciată de peste 1,4 milioane de persoane până duminică dimineață.

Tim Kennedy, fost soldat american devenit cunoscut ca luptător de arte marțiale și autor de succes, s-a arătat consternat de circumstanțele tentativei de asasinat, comentând pe contul său de Twitter: „Cum a ajuns trăgătorul pe acoperiș? Am fost la mai multe evenimente pentru Trump și nu există nici o cale de a reuși să ajungi atât de aproape de el. A fost cam la 150-200 de metri, Aceasta este neglijență și incompetență totală sau a fost lăsat intenționat acolo.”

Sunt multe alte părări similare ale unor experți militari care se arată intrigați de distanța extrem de mică dintre atacator și Donald Trump. 

După unele păreri, asasinul s-ar fi aflat chiar la 130 de metri de scena de pe care vorbea Trump.

Mai mulți oameni de afaceri americani cu notorietate și-au declarat susținerea pentru Trump la scurt timp incident. 

Printre ei și miliardarul Tim Ackman (cu o avere personala de 9,3 miliarde de dolari) care a precizat public că a decis să-l susțină, deși poate mulți dintre cunoscuții săi democrați vor crede că și-a pierdut mințile. 

Ce se știe despre tentativa de asasinat (până duminică dimineață

Un atacator a tras mai multe focuri spre scena de pe care vorbea Donald Trump, la un miting electoral din Pennsylvania,  înainte de a fi ucis de agenții Secret Service

O persoană din public a fost ucisă și alte două sunt în stare critică.

Trump spune că a fost lovit de un glonț în urechea dreaptă și că a auzit șuierul glonțului și a simțit cum îi sfâșie pielea. El a mulțumit forțelor de ordine în primele sale remarci după atac și și-a exprimat atât șocul, cât și regretele pentru participanții uciși sau răniți. 

„Este incredibil că un asemenea act poate avea loc în țara noastră. În acest moment nu se știe nimic despre atacator, care este acum mort. Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Am știut imediat că ceva nu este în regulă, în sensul că am auzit un șuierat, împușcături și am simțit imediat glonțul sfâșiind pielea. Imediat am început să sângerez abundent și așa că mi-am dat seama ce se întâmpla. DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE AMERICA!", a scris Trump în rețelele de socializare.

Trump părăsit între timp spitalul local și va participa la Convenția Națională Republicană de săptămâna viitoare, așa cum era planificat.

Martorii au descris scene haotice după împușcături, mai multe persoane declarând pentru BBC că ei cred că atacatorul era cocoțat pe o clădire cu un etaj din apropierea locului de desfășurare a evenimentului

Împușcăturile sunt investigate ca o tentativă de asasinat, potrivit unor surse din cadrul forțelor de ordine care au vorbit cu jurnaliști ai CBS News.

Președintele Joe Biden a transmis un mesaj video condamând atacul. Ulterior, a vorbit și cu contracandidatul său.

Politico scrie că nepotul lui Ronny Jackson, congresman de Texas, a fost rănit în schimbul de focuri de la mitingul lui Donald Trump.

„Un glonț l-a atins la gât și sângera", a declarat Jackson pentru Fox News, adăugând că nepotul său a fost așezat în spatele lui Trump și a fost „în linia de tragere".

Precizări Secret Service. Incidentul a avut loc în jurul orei locale 6.15 (duminică, ora 1:15, ora României), iar atacatorul a stat în afara perimetrului unde se desfăşura mitingul, într-o poziţie înaltă. ”Personalul Secret Service l-a neutralizat pe trăgător, care este acum decedat, Secret Service a răspuns rapid cu măsuri de protecţie, iar fostul preşedinte este în siguranţă şi este evaluat. Un spectator a fost ucis, doi spectatori au fost răniţi în mod grav”, precizează Secret Service.



Sursa foto: Anna Moneymaker 

Atacatorul ucis

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.