Emilia Șercan: „Teza de doctorat plagiată a lui Mircea Geoană poate fi verificată, iar titlul de doctor îi poate fi retras” / Cum se poate întâmpla asta


Emilia Șercan: „Teza de doctorat plagiată a lui Mircea Geoană poate fi verificată, iar titlul de  doctor îi poate fi retras” / Cum se poate întâmpla asta

Jurnalista de investigații Emilia Șercan - care a dezvăluit recent, cu probe, că zeci de pagini din lucrarea de doctorat a lui Mircea Geoană conțin plagiat prin traducere dintr-o serie de rapoarte ale foștilor președinți americani Bill Clinton și George W Bush – arată că teza secretarului general adjunct al NATO poate fi verificată (de Comisia de etică a Academiei de Studii Economice), iar acestuia îi poate fi retras oficial titul de doctor.

„Dacă ați rămas cu ideea că plagiatele din tezele de doctorat nu mai pot fi verificate după decizia Curții Constituționale din 2022, ei, bine, lucrurile nu stau așa. 

Teza de doctorat a lui Mircea Geoană, despre care am prezentat dovezi că e plagiată, poate fi verificată de Comisia de etică a Academiei de Studii Economice (ASE).

Chiar și titlul de doctor îi poate poate fi retras.

Procedurile de verificare a suspiciunilor de plagiat din tezele de doctorat și de retragere a titlului de doctor - reglementate de legea învățământului superior - implică trei pași: 

1. Comisia de etică verifică suspiciunile de plagiat fie în bază de sesizare, fie prin autosesizare;

2. Decizie Comisiei de etică poate fi contestată (de cel care a sesizat sau de autorul sesizării) la CNATDCU, care devine instanță de apel;

3. Dacă există o decizie de plagiat, titlul și diploma de doctor vor fi retrase de instanța de judecată, procedura de inițiere a procesului fiind responsabilitatea rectorului. 

Recent, chiar Comisia de etică a ASE a stabilit un precedent la nivelul întregii țări, după ce a emis prima decizie de plagiat în baza noii legi a învățământului superior. Verdictul a vizat teza de doctorat a primarului PNL din Alba-Iulia, Gabriel Pleșa, și a fost emis după ce publicația Cațavencii a dezvăluit, în luna martie, că lucrarea acestuia este plagiată. 

Surse din interiorul ASE mi-au declarat că, până la finalul săptămânii trecute, Comisia de etică nu se autosesizase și nici nu primise vreo sesizare pentru teza lui Geoană. 

Astăzi public pe PressOne procedurile prin care teza numărului 2 din NATO poate fi verificată, precum și mecanismul prin care titlul de doctor îi poate fi retras”, scrie Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

Articolul din publicația independentă PressOne poate fi citit AICI.

Context. La începutul lunii iulie, Emilia Șercan publica rezultatele investigațiilor sale cu privire la teza de doctorat a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, potențial candidat la cea mai înaltă funcție în statul român. Astfel, jurnalista concluziona că cel puțin 78 din cele 279 de pagini ale lucrării susținute de Mircea Geoană la ASE, în 2005, după 12 ani de studii doctorale, au conținut plagiat.

Emilia Șercan în noul articol publicat în PressOne: „Legea învățământului superior nr. 199/2023 a schimbat radical modalitatea în care suspiciunile de plagiat într-o teză de doctorat pot fi verificate în mod oficial, dar și modalitatea în care un titlu de doctor obținut prin fraudă academică poate fi retras. 

Plagiatul este inclus explicit printre abaterile de la normele de etică și deontologie în activitatea didactică și de cercetare universitară, și este definit, din perspectiva legii, ca fiind „prezentarea drept creație sau contribuție științifică pretins personală într-o operă scrisă, inclusiv în format electronic, a unor texte, idei, demonstrații, date, teorii, rezultate sau metode științifice preluate din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale”.              

Noutatea este că toate abaterile de la normele academice, inclusiv plagiatul în tezele de doctorat, sunt verificate de comisiile de etică. Anterior, sesizările de plagiat erau soluționate exclusiv de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), rolul comisiilor de etică fiind pur consultativ.

Așadar, o sesizare a unui eventual plagiat într-o teză de doctorat trebuie trimisă la Comisia de etică a universității la care a fost susținut doctoratul”. Mai multe detalii AICI

Consultantul politic Cristian Hrițuc: „De ce plagiatul lui Geoană e mai grav decât pare la prima vedere? Acționează ca un declanșator al unor lucruri uitate!” / Deschidem Cutia Pandorei cu un text publicat în 2005, în SUA: „Este fiul generalului trădător Geoană, plecat caporal să elibereze Basarabia şi Bucovina, cotropite de sovietici, şi întors în uniformă sovietică cu grad de căpitan”

Emilia Șercan continuă dezvăluirile despre impostura academică a lui Mircea Geoană: „Parcursul doctoral al acestuia, întins pe 12 ani, stă sub semnul unui lung șir de ilegalități, concesii și derogări”

Reacția, jignirile și acuzațiile nefondate ale lui Mircea Geoană la adresa Emilei Șercan, desființate de o altă jurnalistă. „Știți care-i de fapt problema lui Geoană? Problema lui - și a tuturor impostorilor și infractorilor neprinși care au capturat statul român - e că n-are pe cine să sune la PressOne să comande blocarea unui text”

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.