Generalul american Charles Q. Brown Jr, șeful Statului Major Întrunit, afirmă că prezența militarilor NATO la sol în Ucraina este inevitabilă / Aceștia ar urma să pregătească trupele ucrainene mai aproape de linia frontului


Generalul american Charles Q. Brown Jr, șeful Statului Major Întrunit, afirmă că prezența militarilor NATO la sol în Ucraina este inevitabilă / Aceștia ar urma să pregătească trupele ucrainene mai aproape de linia frontului

Aliații NATO sunt pe punctul de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele de luptă ucrainene, o mișcare care ar reprezenta o altă estompare a ceea ce era considerată până recent o linie roșie de nedepășit în prezentul conflict și care ar putea însemna o implicare mai directă decât până acum a Statelor Unite și Europei în războiul cu Rusia, scrie The New York Times.

Lipsa acută de noi recruți cu care se confruntă Ucraina a atins un punct critic, iar poziția Kievului pe câmpul de luptă s-a deterioriat serios în ultimele săptămâni, Rusia accelerându-și înaintarea în teritoriul ocupat pentru a profita cât mai mult de întârzierile în livrările de arme americane. Ca urmare, oficialii ucraineni au solicitat omologilor americani și NATO să ajute la pregătirea a 150.000 de noi recruți mai aproape de linia frontului pentru o desfășurare mai rapidă.

Până în prezent, Statele Unite au refuzat, dar generalul Charles Q. Brown Jr., șeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat, joi, că o desfășurare de specialiști în instrucție din partea NATO pare inevitabilă. „Vom ajunge acolo în cele din urmă", a spus el.

Deocamdată, un astfel de efort în interiorul Ucrainei ar pune „o grămadă de militari NATO în pericol" și ar însemna cel mai probabil că ar putea fi nevoie de o alegere dificilă pentru apărarea aeriană vitală: să protejeze instructorii NATO în detrimentul infrastructurii ucrainene critice din apropierea câmpului de luptă, a mai spus oficialul american. 

Generalul Brown a vorbit despre asta cu presa în avionul său aflat în drum spre o reuniune NATO la Bruxelles.

Ca membru NATO, Statele Unite ar fi obligate, în conformitate cu tratatul alianței, să respingă orice atac îndreptat împotriva militarilor săi, ceea ce ar putea implica America direct în conflict.

Casa Albă a fost categorică în privința faptului că nu va trimite trupe americane, inclusiv instructori, pe teren în Ucraina, poziție pe care un oficial al administrației a reiterat-o joi. De asemenea, administrația de la Washington i-a îndemnat pe aliații din NATO să nu-și trimită trupele.

Însă, în februarie, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că "nimic nu trebuie exclus" în ceea ce privește trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. Ulterior, Macron a întărit declarația anterioară, inclusiv după ce diplomați americani de rang înalt i-au cerut să se oprească.

Guvernul Estoniei nu a exclus posibilitatea de a trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a prelua diverse roluri din spatele liniei frontului, eliberând astfel trupele ucrainene de astfel de sarcini pentru a merge pe front. Afirmația a fost făcută de consilierul pentru securitate națională al Estoniei, săptămâna asta.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a susținut poziția liderul francez într-un interviu acordat săptămâna trecută publicației The Guardian. „Trupele noastre i-au antrenat pe ucraineni în Ucraina înainte de război", a spus el, adăugând: „Așa că revenirea la această tradiție ar putea fi destul de fezabilă".

Armata americană a participat la pregătirea de trupe ucrainene în Polonia, Germania și Statele Unite, dar retragerea trupelor americane din Ucraina ar necesita foarte mult timp. Oficialii americani recunosc acum că actuala pregătire a forțelor ucrainene nu este suficientă și că acestea au nevoie de o pregătire mai bună și mai rapidă pentru a respinge o ofensivă rusească de mare amploare așteptată în această vară.

Statele Unite au derulat programe de pregătire NATO la Iavoriv, în vestul Ucrainei, dar trupele americane au fost retrase de acolo la începutul războiului.

Pregătirea oferită de americani și aliații acestora nu a fost însă întotdeauna un succes. Înainte de contraofensiva ucraineană din vara anului trecut, soldații americani au pregătit în Germania unități ucrainene în domeniul războiului de manevră, al deminării și al altor sarcini. Dar să înveți cum să folosești tancurile, artileria și coordonarea trupelor de infanterie reprezintă pregătiri dificile, în special într-o perioadă scurtă de 12 săptămâni. Problema este agravată de faptul că ucrainenii se confruntă cu un câmp de luptă mult diferit și mult mai intens decât cel pe care au luptat forțele americane în ultimii ani.

Mutarea antrenamentelor în Ucraina, recunosc oficialii militari, le-ar permite instructorilor americani să adune mai rapid informații despre inovațiile care au loc pe linia frontului ucrainean, permițându-le, eventual, să-și adapteze antrenamentele la situația din teren.

Luna trecută, NATO i-a cerut generalului Christopher G. Cavoli, comandantul suprem aliat pentru Europa, să găsească o modalitate prin care alianța să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina cu riscuri minime. 

Un oficial american a declarat miercuri că o posibilitate ar putea fi antrenarea trupelor ucrainene în Lviv, în apropiere de granița de vest a țării cu Polonia. Dar Rusia a bombardat deja Lviv, inclusiv în urmă cu câteva săptămâni, rachetele de croazieră rusești lovind infrastructura critică de acolo.

Unii oficiali spun că un număr mare de noi recruți ucraineni ar putea fi totuși trimiși în poligoanele de instrucție din Germania și Polonia. Însă, din punct de vedere logistic, acest lucru necesită transportul trupelor la terenurile de antrenament ale armatei americane din Grafenwoehr, Germania, supunerea lor la manevre complexe menite să le învețe războiul cu arme combinate și apoi trimiterea trupelor la aproape 1.000 de mile prin Lviv și apoi prin Kiev pentru a fi desfășurate pe linia frontului.

„Amintiți-vă că, atunci când Rusia a invadat prima dată Crimeea în 2014, am trimis un număr sporit de trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene din vestul Ucrainei și am continuat să le rotim până în 2022, când ne-am speriat și le-am retras", a declarat Evelyn Farkas, fostul înalt oficial al Pentagonului pentru Ucraina din vremea administrației Obama. „Nu ar trebui să surprindă pe nimeni acum, când forța de luptă este insuficientă pe frontul ucrainean, că membrii NATO și conducerea alianței se gândesc cum să ajute din nou din spatele liniei frontului".

Alți aliați NATO, inclusiv Marea Britanie, Germania și Franța, lucrează împreună pentru a identifica contractori de apărare în Ucraina care să ajute la amplasarea și repararea sistemelor de armament mai aproape de zona de luptă. Actuali și foști oficiali americani din domeniul apărării au declarat că și Casa Albă își revizuiește în prezent interdicția de a permite antreprenorilor americani din domeniul apărării să activeze în Ucraina, deși un număr mic de antreprenori au fost deja autorizați să intre, sub autoritatea Departamentului de Stat, pentru a lucra la sisteme de armament specifice, cum ar fi apărarea antiaeriană Patriot.

„Există un aspect pe care aliații îl abordează total eronat: furnizăm echipamentele occidentale Ucrainei, dar nu îi oferim și resursele necesare pentru a le susține", a declarat Alexander S. Vindman, locotenent-colonel în rezervă al armatei și veteran de luptă american de origine ucraineană. Sursa text: The New York Times. 

CITEȘTE ȘI: Analist militar britanic: „Putin ar putea să învingă Ucraina în doar câteva luni”. Ce soluții au aliații? Lăsați baltă schimbările climatice, wokismul etc și pregătiți-vă să blocați invadatorii pe teritoriul Ucrainei, implicându-vă în doborârea rachetelor și dronelor rusești, cum ați făcut când Iranul a atacat Israelul

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.