Un nou abuz halucinant al justiției! O instanță interzice unei publicații și unui jurnalist să mai scrie despre un fost ministru infractor al Justiției și despre soția acestuia, judecătoare


Un nou abuz halucinant al justiției! O instanță interzice unei publicații și unui jurnalist să mai scrie despre un fost ministru infractor al Justiției și despre soția acestuia, judecătoare

Ridicarea MCV-ului pare să corespundă unei invitații la abuz, decizii aberante, indolență și nesimțire crasă din partea justiției speciale dacă ar fi să evaluăm prestația magistraților după o serie de cazuri recente: speța Emiliei Șercan, situația kafkiană a victimelor din dosarul lui Vlad Pascu (cu o judecătoare care habar n-avea că două dintre victimele drogatului au murit pe loc) sau, mai recent, după interdicția primită de publicația Newsweek România și jurnalistul Stelian Negrea, ca urmare a unei decizii a Tribunalului Argeș,  de a mai scrie despre Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, condamnat pentru fapte grave de corupție, și despre consoarta acestuia, judecătoarea CSM Roxana Chiuariu.

„N-am crezut că o să mai apuc astfel de timpuri și de abuzuri.

Justiția română mi-a interzis să scriu despre cineva. O decizie fără precedent de la aderarea noastră la Uniunea Europeană. 

Adică Tribunalul Argeș a emis prima ordonanță preșidențială prin care i se interzice explicit unui jurnalist să scrie despre cineva. 

O decizie istorică care intră în contradicție cu toată legislația europeană privitoare la libertatea presei și care contrazice jurisprudența românească în materie.

Un judecător din Pitești îmi interzice să public orice articole, știri, dezbateri, anchete, reportaje în revista Newsweek România, pe pagina de internet www.newsweek.ro , în alte mijloace de informare în masa sau pe platforme de social media, cu privire la fostul ministru al justiției, Tudor Chiuariu, la casa lui de avocatură și la soția acestuia, Roxana Chiuariu, judecătoare în Consiliul Superior al Magistraturii.

Fără să mă citeze. Fără să mă pot apăra. 

O manevră similară a mai încercat Tribunalul București în cazul Rise RISE Project însă instanța a respins cererea miliardarului israelian Beny Steinmetz.  Citiți restul articolului pe Newsweek Romania”, arată Stelian Negrea într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Tudor Chiuariu, 47 de ani, a fost ministru al justiției între aprilie-decembrie 2007, în al doilea cabinet condus de Călin Popescu Tăriceanu. Anterior, în ianuarie 2005, după formarea Guvernului Tăriceanu, Chiuariu a fost numit în funcția de secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru, iar în iulie 2005, a fost desemnat șef al Departamentului pentru Lupta Antifraudă – DLAF. În ianuarie 2014, Chiuariu a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare într-un dosar DNA de abuz în serviciu, împreună cu fostul ministru al comunicațiilor Zsolt Nagy. 

Potrivit DNA, Zsolt Nagy a iniţiat o hotărâre de guvern, a cărei legalitate a fost confirmată prin semnătura lui Tudor Chiuariu. În urma acestei hotărâri de guvern, un teren şi un imobil al Poştei Române au trecut din proprietatea statului în proprietate privată. Prejudiciul a fost estimat la 9 milioane de euro.

Tudor Chiuariu (foto jos) conduce în prezent cabinetul de avocatură „Chiuariu & Asociaţii”. Într-un alt dosar important, cunoscut drept dosarul „Retrocedărilor de păduri” (peste 43.000 de hectare de pădure), Chiuariu a fost achitat, scăpând de acuzații grave grație unui artificiu făcut de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție condusă la acel moment de controversatul Gheorghe Stan cu o zi înainte de a fi numit judecător CCR. Solicitarea a fost făcută în baza unui articol recent introdus în legislatie prin OUG 7/2019 promovata de fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, care permite Sectiei Speciale să retragă apelurile in dosarele in care sunt judecati si magistrati. Detalii AICI

Soția lui Tudor Chiuariu, Roxana, este judecător la Curtea de Apel București, fiind detașată la Consiliul Superior al Magistraturii, prin Hotărârea 1202 din 21.10.2021 a Secției pentru judecători a CSM. În prezent, Roxana Chiuariu deține funcția de director al Direcţiei afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe din cadrul CSM.

Precizările Newsweek: „Vineri, 23 februarie, casa de avocatură Chiuariu & Asociații SCA trimitea un email redacției Newsweek România prin care eram notificați că trebuie să respectăm o ordonanță președințială a Tribunalului Argeș, emisă în aceeași zi, care ne interzice să publicăm orice articole referitoare la fostul ministru al justiției și la soția sa judecătoare.

Hotărârea dată pe loc de judecătorul Bogdan Dumitru Cristian este fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. Nu am primit încă nicio comunicare oficială din partea instanței, deci nu știm care poate fi motivarea unei asemenea decizii. O decizie care intră în contradicție cu toată legislația europeană privitoare la libertatea presei și care contrazice jurisprudența românească în materie.

Iată textul notificării trimise redacției Newsweek România de angajații fostului ministru al justiției:

“Subsemnații Roxana Chiuariu, Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiariu @Asociații – Societate Civilă de Avocați, toți reprezentați conventional de Chiuariu & Asociații SCA cu sediul (…) vă transmitem prezenta notificare prin care vă somăm ca de îndată să respectați hotărârea judecătorească anexată privind pe dna. Roxana Chiuariu, dl Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiuariu&Asociații – Societate Civilă de Avocați, având în vedere următoarele:

Prin Hotărârea nr. 66/23.02.2024 pronunțată de Tribunalul Argeș în dosarul nr. 1493/109/2024 s-au dispus următoarele măsuri împotriva Pârâților Negrea Stelian-Gabriel și News International SA, această hotărâre judecătoarească fiind EXECUTORIE FĂRĂ SOMAȚIE SAU FĂRĂ TRECEREA UNUI TERMEN:

1. Interzicere provizoriu pârâților să publice sau să transmit, direct sau indirect, sub orice formă, prin orice fel de mijloace, orice referiri privitoare la reclamanții Roxana Chiuariu, Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiuariu & Asociații – Societate Civilă de Avocați, în mijloacele de presă scrisă sau electronică, până la soluționarea definitive a dosarului nr. 1497/109.2024.

2. Obligă pârâții să înceteze provizoriu acțiunile anterior menționate, inclusiv sub aspectul publicării de articole, știri, dezbateri, anchete, reportaje în revista Newsweek România., pe pagina de internet www.newsweek.ro , în alte mijloace de informare în masa sau pe platforme de social media, cu privire la oricare dintre reclamanți, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 1497/109/2024. 

3. Obligă pârâții să plătească reclamanților suma de 600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”.

Interdicția vine la scurt timp după ce jurnalistul Stelian Negrea, senior editor la Newsweek România, i-a trimis fostului ministru al justiției un set de întrebări despre averea sa și a soției sale, Roxana Chiuariu, judecătoare la Curtea de Apel București, detașată la Consiliul Superion al Magistraturii, ca director de afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe.

Ordonanță emisă fără citare ca să nu ne putem apăra

Contrar tuturor uzanțelor, judecătorul Bogdan Dumitru Cristian nu a trimis nicio citație pârâților – jurnalistul Stelian Negrea sau societatea care editează revista Newsweek România. Deși datele lor de contact apar în plângerea familiei Chiuariu.

În schimb, fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu – lansat în politică de infractorul Relu Fenechiu de la Iași – a încercat în aceeași zi să ia legătura cu jurnalistul Sabin Orcan, managerul Newsweek România. L-a sunat și apoi i-a scris un mesaj, dar nu a primit niciun răspuns.

Jurnalistul Stelian Negrea a publicat recent pe newsweek.ro un articol de opinie, pe care-l puteți accesa AICI, în care comenta faptul că justiția română, recent eliberată de condițiile Mecanismului de Cooperare și Verificare al Uniunii Europene, a început să dea hotărâri dubioase împotriva presei. Cele două exemple, întâmplate chiar autorului, sunt edificatoare.

Primul se referea la o sentință a Tribunalului Cluj Napoca prin care, fără să fie citat măcar în mod legal, Stelian Negrea a fost condamnat să îi plătească 25.000 lei soției deputatului USR, Emanuel Ungureanu. Condamnarea vine ca urmare a dezvăluirii privind modul în care un spital de stat aflat sub tirul acuzațiilor politicianului i-a angajat într-un final soția. Jurnalistul a fost condamnat în același mod bizar, fără să fie citat, iar între timp a depus apel.

Al doilea exemplu se referă la o condamnare pentru menționarea aceluiași Tudor Chiuariu într-o altă anchetă semnată de Stelian Negrea despre achiziția tramvaielor din Capitală. Instanțele care au pronunțat și menținut sentința – aceleași din județul Argeș. În total, jurnalistul a fost obligat să plătească familiei fostului ministru al justiției peste 33.000 de lei.

Informațiile publicate de Stelian Negrea s-au bazat pe date publice de notorietate: De pildă, faptul că Tudor Chiuariu a fost anchetat în două dosare de către DNA – cel al Poștei Române, în care a și fost condamnat la 3 ani și jumătate cu închisoare cu suspendare, și cel al retrocedărilor ilegale de păduri, în care procurorii l-au acuzat că a cerut 3 milioane de euro pentru a influența o serie de funcționari publici.

Nici Tudor Chiuariu, nici soția sa judecătoare, nici casa acestuia de avocatură nu au răspuns întrebărilor trimise. Ultimul set de întrebări – care a provocat obținerea pe loc a unei hotărâri de tip “botniță” la instanța din Pitești – despre “specializarea” fostului ministru al justiției în apărarea celor care au probleme de integritate. (Vom reveni)

PODUL a relatat AICI despre cazul Emiliei Șercan, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din România, autoarea unor dezvăluiri importante care au scos la lumină infracțiuni grave comise de politicieni încă în funcții înalte în statul român, care a decis, în luna decembrie 2023,  să protesteze, vreme de mai multe zile, de una singură, în fața Parchetului General și a Parchetului Curții de Apel București, instituții care au decis, în toamna lui 2023, închiderea dosarului de kompromat. Acesta era bazat pe reclamația jurnalistei, cu probe indubitabile, privind sustragerea mai multor fotografii personale dintr-o serie de dispozitive, de asemenea, private, cu scopul de  o intimida, imediat după dezvăluirile privind plagiatul comis de Nicolae Ciucă, premier al României la data publicării articolelor privind frauda intelectuală majoră comisă de acesta.

Ulterior, o parte din probele depuse de Șercan la poliție odată cu reclamația privind amenințările și încercările de intimidare la adresa sa au fost „scurse” de către Poliție către un site din Republica Moldova deținut de infractorul Cristian Rizea. Acțiunea de kompromat și mai ales implicarea organelor statului sunt indubitabile în aceste condiții. Emilia Șercan a prezentat de-a lungul timpului probe ca la carte, le-a servit procurorilor totul pe tavă, desfășurând investigații complexe și scutindu-i astfel de efort, deși sunt plătiți din bani publici cu sume colosale. Și în aceste condiții, anchetatorii au decis că sustragerea și publicarea unor fotografii de viață privată, în scopul intimidării, nu reprezintă nicio infracțiune. PODUL a relatat AICI implicarea directă a statului român într-o acțiune de tip mafiot împotriva jurnalistei, sub titlul „Emilia Șercan acuză statul român de implicare într-o terifiantă acțiune de hărțuire, amenințare și intimidare, după ce a dezvăluit public plagiatul premierului Ciucă. Mai mult fotografii personale au fost sustrase din arhiva jurnalistei de investigații și încărcate apoi pe site-uri pentru adulți”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.