Înviere și Pomenire


Înviere și Pomenire

Rândurile pe care le citiți sunt adresate tuturor, dar în primul rând oamenilor de bună-credință, cu iubire curată față de Dumnezeu și de neamul lor, îndemnându-vă să trăim din plin bucuria Învierii și a reîntâlnirii cu oamenii dragi, totodată pomenindu-i pe cei Adormiți, care s-au înălțat la Domnul -- pe scumpii părinți, bunici și străbunici, frați și surori, rude apropiate și îndepărtate, pe cei de-acasă și de peste hotare,-- prieteni și colegi, cunoscuți și camarazi de serviciu. Învierea și Pomenirea sunt cuvintele tainice, care ne leagă de Tatăl Ceresc și de tot neamul nostru. Să luăm Lumină din Lumină, să deschidem cartea cea mare a vieții fără de moarte, să luminăm chipurile celor care ne-au născut și înălțat în lumea mare, cinstindu-le numele și fapta.

O adevărată binecuvântare pe pământ sunt oamenii pe care îi întâlnești în viață și îi apropii de sufletul tău. Adeseori, vârsta nu contează. Norocul de a avea în școală sau universitate, învățători și profesori care ard și îți deschid orizonturile magice sau tărâmurile fabuloase, nu se uită. Ei sunt printre primii, care își fac loc în inima ta și încep să-ți creeze Raiul. Sau minunea de a avea colegi de învățătură, care simt ca tine și, împreună, vă contopiți într-un zbor al tinereții și prieteniei curate, înălțătoare. Dar ce frumusețe și bucurie a vieții e să legi prietenie cu oameni mânați de aceleași idealuri, de duhul libertății, de dorința de a rupe lanțurile robiei și a face dreptate poporului din care ai fost plămădit!

Învierea îmi readuce în fața ochilor chipurile dragi ale marilor luptători din linia întâi a Mișcării de Eliberare și Renaștere Națională din anii 1985-1991, Mișcare populară începută de scriitori, jurnaliști și oameni de creație, care a spart zidurile închisorii rusești și le-a arătat moldovenilor sovietici drumul spre Țara-Mamă – România. Le simt lumina, brațul și îndemnul neîntrerupt să scoatem cât mai rapid frontiera artificială de pe Prut și să le dăm voie să se odihnească împăcați în împărăția lui Dumnezeu. Cuvântul meu de recunoștință și pomenire se îndreaptă către toți luptătorii pentru cauza Basarabiei românești, suflete nobile și frumoase, care au purtat în inima și ochii lor Idealul Reîntregirii națiunii române. 

Pe cei care mi-au fost apropiați și împreună cu ei am înălțat Tricolorul românesc deasupra Basarabiei, le pomenesc numele ca parte din Învierea noastră – Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Ion Ungureanu, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Gheorghe Malarciuc, Ion Vatamanu, Alexandru Moșanu, Vlad Pohilă, Lidia Istrati, Boris Vieru, Axentie Blanovschi, Ion Dumeniuc, Anatolie Ciobanu, Ion Mija, Vlad Olărescu, Haralambie Moraru, Eugen Gheorghiță, Petru Bogatu, Andrei Vartic, Eugen Statnic, Anatol Codru, Petru Cărare, Raisa Ciobanu, Anton Grăjdieru, Andrei Strâmbeanu, Alexei Pălănceanu, Ioan Mânăscurtă, Tudor Iașcencu, Eugen Pâslaru.

Să întregim luminoasa sărbătoare a Învierii cu pomenirea oamenilor dragi și a fraților noștri, care și-au închinat viața pentru libertate și pentru Idealul Reîntregirii neamului românesc. 

Înviere și Pomenire! 

Veniți de luați Lumină: Hristos a Înviat!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.