Memoria rezistenței anticomuniste. Alina Gorghiu, veste importantă: "Există acum toate premisele pentru apariția unor noi spații expoziționale care să ofere o imagine completă asupra unuia dintre cele mai sumbre aspecte ale represiunii comuniste în România, Fenomenul Pitești"


Memoria rezistenței anticomuniste. Alina Gorghiu, veste importantă: "Există acum toate premisele pentru apariția unor noi spații expoziționale care să ofere o imagine completă asupra unuia dintre cele mai sumbre aspecte ale represiunii comuniste în România, Fenomenul Pitești"

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a precizat că ansamblul fostului Penitenciar Pitești a fost clasat în sfârșit ca monument istoric, iar astfel de acum încolo vor exista toate premisele legale și procedurale pentru organizarea unor spații expoziționale "care să ofere o imagine completă asupra unuia dintre cele mai sumbre aspecte ale represiunii comuniste în România, Fenomenul Pitești". Memorialul Închisoarea Pitești "îți permite să înțelegi pe deplin natura criminală a regimului totalitar comunist", a mai reliefat Alina Gorghiu.

"Piteștiul va putea avea un spațiu muzeal de referință, de importanță națională. Ca liberal, am ținut mult la acest lucru. Astăzi PNL arată că se ține de cuvânt!  

Ansamblul fostului Penitenciar Pitești este clasat, începând de acum, ca monument istoric. La nivelul Ministerului Culturii a fost semnat ordinul prin care a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice și i se conferă regimul de monument istoric de grupa A.

Există acum toate premisele ca prin colaborarea Memorialului existent cu autoritățile locale și centrale să apară noi spații expoziționale care să ofere o imagine completă asupra unuia dintre cele mai sumbre aspecte ale represiunii comuniste în România, Fenomenul Pitești.

Am vizitat recent Memorialul împreună cu Ministrul Culturii, Raluca Turcan, căreia îi mulțumesc! Ai ocazia să parcurgi săli, precum Camera-spital nr.4, despre care există informații istorice care îți permit să înțelegi pe deplin natura criminală a regimului totalitar comunist.

CITIȚI ȘI: În urma vizitei efectuate la Memorialul Închisoarea Pitești, Alina Gorghiu și Raluca Turcan anunță două inițiative ce au menirea de a spori "nivelul de conștientizare a consecințelor dictaturii comuniste"

Am întâlnit la Memorial tineri voluntari și studenți în practică. Este bine că există acest interes, iar istoricii de mâine arată că se vor apleca cu toată atenția asupra evenimentelor care au avut loc aici.

Mulțumesc doamnei Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, pentru primire și informațiile oferite, precum si pentru tot ce a făcut ca Piteștiul să aibă acest Memorial vizitat de oameni veniți din toată lumea și care reprezintă un simbol al rezistentei poporului nostru împotriva regimului totalitar", a spus Alina Gorghiu într-o postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.