În urma vizitei efectuate la Memorialul Închisoarea Pitești, Alina Gorghiu și Raluca Turcan anunță două inițiative ce au menirea de a spori "nivelul de conștientizare a consecințelor dictaturii comuniste"


În urma vizitei efectuate la Memorialul Închisoarea Pitești, Alina Gorghiu și Raluca Turcan anunță două inițiative ce au menirea de a spori "nivelul de conștientizare a consecințelor dictaturii comuniste"

Ministra Justiției Alina Gorghiu și ministra Culturii Raluca Turcan au efectuat sâmbătă o vizită la Memorialul Închisoarea Piteşti, muzeul privat aflat în interiorul fostului penitenciar unde s-a experimentat odioasa reeducare prin tortură a opozanţilor regimului comunist. Merită reamintit că Alexandr Soljenițîn - laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1970 - a descris experimentul de la Pitești drept "cea mai mare barbarie a lumii contemporane".

În urma vizitei, Alina Gorghiu a propus organizarea în Parlamentul României a unei expoziții al cărei scop va fi creșterea nivelului de conştientizare a consecințelor dictaturii comuniste în rândul parlamentarilor, întrucât aceștia au menirea "de a proteja libertatea obținută cu sacrificii imense de înaintaşii noştri".

De asemenea, ministra Culturii a anunţat că urmează să semneze un ordin privind clasarea fostei închisori comuniste de la Piteşti ca monument istoric.

Comunicatul remis sâmbătă de Memorialul Închisoarea Pitești: "Azi am primit vizita ministrului Culturii, doamna Raluca Turcan şi a ministrului Justiției, doamna Alina Gorghiu. Timp de o oră am parcurs împreună cele mai importante şi dureroase momente din timpul Fenomenului Piteşti, prin încăperile închisorii Piteşti, iar la final am discutat despre proiectele noastre - Muzeul Comunismului pentru Copii, manualul de istoria comunismului publicat de noi anul trecut (disponibil gratuit AICI), clasarea întregului complex al închisorii Piteşti şi biserica memorială ce se construieşte în memoria victimelor detenției, în apropierea  închisorii.  

Ne-am bucurat să primim vestea că ministrul Culturii va semna în scurt timp ordinul de clasare al întregului fost penitenciar Piteşti, o inițiativă pentru care am luptat aproape trei ani, şi ne-am exprimat deschiderea în a colabora cu autoritățile locale şi centrale pentru a pune în valoare cel puțin o parte din clădirea celularului (ce va fi achiziționat de Primăria Piteşti de la actualul proprietar), aşa cum o facem deja în corpurile fostei închisori aflate în proprietatea noastră.  

Vom considera cu toată seriozitatea propunerea doamnei ministru Alina Gorghiu de a crea o expoziție care să fie expusă în Parlamentul României, pentru a creşte nivelul de conştientizare a consecințelor dictaturii comuniste în rândul reprezentanților noştri, care au rolul de a proteja libertatea obținută cu sacrificii imense de înaintaşii noştri.  

Vom continua să lucrăm la proiecte care să aducă în atenția publicului larg istoria închisorii Piteşti şi a comunismului şi le mulțumim tuturor celor care aleg să se alăture inițiativelor noastre şi care investesc în acestea timp, pasiune, curiozitate şi implicare personală".

Raluca Turcan, pe parcursul unei conferințe de presă: "În privinţa Memorialului Piteşti există deja o solicitare de înscriere în lista de patrimoniu UNESCO din partea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. Această solicitare prevede înscrierea acestui obiectiv istoric, alături de alte patru închisori, Râmnic, Sighet, Jilava şi Aiud, în lista de patrimoniu istoric. Până a demara această procedură, care este una de durată, pentru că presupune parcurgerea mai multor etape, în zilele următoare voi semna ordinul de clasare a Memorialului Piteşti, ceea ce înseamnă asigurarea unei protecţii din perspectivă patrimonială din partea Ministerului Culturii".

Amintim că Memorialul Închisoarea Piteşti şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România au cerut, pe 20 octombrie 2022, urgentarea clasării în întregime ca monument istoric a fostului penitenciar comunist. Fondatoarea Memorialului Închisoarea Piteşti, Maria Axinte, atrăgea atunci atenţia asupra riscului ca un corp de clădire să fie demolat, pentru a face loc unui proiect imobiliar, reamintind totodată că demersurile pentru clasarea ca monument istoric au început în urmă cu mai mulţi ani, dar procedura durează deja de foarte mult timp.

Memorialul Închisoarea Piteşti lansase anterior o petiţie pentru salvarea fostului penitenciar, "pentru ca generaţiile viitoare să nu uite ce a însemnat comunismul". (sursa: Agerpres)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.