Fostul deputat rus Ilia Ponomarev denunță o înțelegere între Putin și Prigojin în cazul rebeliunii Wagner. „Totul a fost o farsă'' / Putin avea nevoie să convingă elitele și Vestul că, după colț, pândesc variante mult mai sumbre decât el


Fostul deputat rus Ilia Ponomarev denunță o înțelegere între Putin și Prigojin în cazul rebeliunii Wagner. „Totul a fost o farsă'' / Putin avea nevoie să convingă elitele și Vestul că, după colț, pândesc variante mult mai sumbre decât el

„Totul a fost o farsă'. (...) Șeful Wagner avea nevoie de o scuză pentru a părăsi Ucraina, interesele sale sunt în Africa'', afirmă fostul deputat rus Ilia Ponomarev într-un răspuns privind interpretarea sa a evenimentelor recente din Rusia, unde grupul mercenarilor Wagner a fost angajat, vineri noapte și sâmbătă până spre seară, într-o rebeliune bizară numită de șeful acestuia, Evgheni Prigojin, „marșul pentru dreptate”. PODUL a scris AICI despre „insurecția” de week-end al lui Prigojin.

În 2014, Ponomarev era parlamentar în Duma de Stat a Rusiei, iar în această calitate a fost singurul care a votat împotriva anexării Crimeei. Aflat la Kiev de câțiva ani, unde a învățat limba ucraineană, Ponomarev a devenit astăzi cea mai prezentă și deschisă figură a opoziției rusești din exil. 

Ponomarev a reușit, de curând, să câștige o mare popularitatea mediatică datorită legăturilor strânse pe care le are cu Legiunea ,,Libertate Rusiei”, care este o formațiune militară din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, alcătuită exclusiv din militari ruși ce luptă împotriva invadatorilor lui Putin. Legiunea a devenit foarte cunoscută datorită unor operațiuni militare recente spectaculoase, efectuate în adâncul teritoriilor rusești aflate la graniță cu Ucraina. 

PODUL a reușit, recent, să obțină un interviu în exclusivitate în cadrul căruia Ponomarev a detaliat incursiunile militare din regiunea Belgorod, dar și despre destabilizările pe care Rusia pe gestionează în R.Moldova. Mai multe detalii AICI.

Ponomarev are un punct de vedere ferm în ce privește revolta de week-end a grupului Wagner, ulterior abandonată subit, după o așa-zisă intervenție în medierea conflictului dintre Evgheni Prigojin și Kremlin a liderului din Belarus. 

„Cred că Prigojin și Putin au avut de la început un acord cu privire la ceea ce urma să se întâmple, o înțelegere despre care nimeni altcineva nu era la curent'', explică Ponomarev într-un interviu acordat agenției Adnkronos (și preluat de RADOR), subliniind că șeful grupării Wagner „este un om de încredere al lui Putin. Se cunosc de multă vreme și împrejurările în care s-au întâlnit au creat între ei o relație de mare încredere".

Pe de o parte, scopul președintelui rus a fost „să sperie atât elitele ruse, cât și pe cele internaționale. Avea nevoie să transmită un mesaj din care să reiasă că el nu este cea mai proastă alternativă'' și că există ''un căpcăun, pe nume Prigojin, pe care nimeni din comunitatea internațională nu și-aș dori să-l vadă ținând mâna pe un buton nuclear'', a arătat Ponomarev (foto jos).

Potrivit lui Ponomarev, Putin a vrut să demonstreze că posibilitatea înlocuirii lui este „reală'' și că înlocuitorul poate fi mult mai rău decât el. „Și, din păcate, cred că și-a atins obiectivul, deoarece toată lumea a crezut în acest spectacol''.

Prigojin, la rândul său, avea nevoie să găsească o modalitate de a părăsi Ucraina ''cu demnitate'', susține fostul deputat rus. 

„Luptă de mult timp și este obosit. A pierdut mulți oameni, dar mai ales are oportunități financiare imense în Africa, contracte militare importante pe care le poate onora, numai că nu putea să plece așa, pur și simplu. Avea nevoie de o scuză", subliniază Ponomarev, potrivit căruia Belarusul, care, așa cum a anunțat aseară Kremlimul, îl va găzdui pe Prigojin, este doar '„un loc de tranzit”. ”Nu va rămâne mult timp și de acolo va pleca în Africa''.

Fostul deputat al Dumei subliniază că, în orice caz, evenimentele de sâmbătă vor avea consecințe pozitive asupra Kievului. „Cu siguranță, deoarece moralul trupelor ruse nu este prea ridicat și după toate aceste evenimente va fi și mai scăzut. În același timp vor fi probleme în lanțul lor de comandă. Lucruri cu siguranță pozitive, pentru noi", declară el.

Putin însă, continuă el, și-a atins scopul. „Rușii îl consideră un învingător și consensul va crește mult după tot ce s-a întâmplat, însă în termeni reali” - avertizează Ponomarev - „este evident că au ieșit la suprafață toate slăbiciunile lui. A sosit timpul ca Moscova să fie eliberată, și când Legiunea noastră pentru Libertatea Rusiei va crește și va ajunge la nivelul necesar, cu siguranță că vom transforma planul neterminat al lui Prigojin în realitate''.

Vă invităm să citiți un punct de vedere diferit, cel al corespondentului BBC la Moscova: Rebeliunea Wagner a expus vulnerabilitatea lui Vladimir Putin și a debusolat elitele de la Moscova care șușotesc deja despre un potențial alt candidat la alegerile din 2024 / Toată suflarea așteaptă însă răzbunarea tiranului de la Kremlin despre care se știe că nu iartă trădarea

CITEȘTE ȘI: Cum au descifrat americanii rebeliunea Wagner / Vestul s-a îngrijorat că îndepărtarea lui Vladimir Putin ar fi putut genera la Kremlin o conducere și mai ostilă Occidentului

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.