VIDEO. Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu: Călin Georgescu este creația Securității care a rămas la putere după decembrie 1989, păstrându-și privilegiile și influența


VIDEO. Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu: Călin Georgescu este creația Securității care a rămas la putere după decembrie 1989, păstrându-și privilegiile și influența

Cercetătorul Andrei Ursu avansează și el o versiune foarte plauzibilă, inteligent argumentată, într-un interviu pentru jurnalistul Matei Udrea de la publicația Aktual24, a apariției și ascensiuni politice „meteorice” a dubiosului Călin Georgescu: individul este sută la sută o creație a sinistrei Securități ceaușiste, aceaași care a orchestrat și asasinarea tatălului său, disidentul anticomunist Gheorghe Ursu.

Andrei Ursu arată că temuta instituție nu doar că nu a dispărut odată cu regimul ticălos pe care l-a servit, ci a devenit și mai relevantă după confiscarea Revoluției. 

Punctul zero a fost pe 12 ianuarie 1990, când Iliescu, speriat de manifestația partidelor istorice din București, a bătut palmă cu Securitatea. Cei 14.000 de ofițeri de Securitate au fost reîncadrați și s-au reîntors în instituții pe exact aceleași posturi de dinainte. Cu ei s-au creat mai întâi serviciul secret al Internelor, „Doi și un sfert“, apoi SRI și SIE. 

Cei 2-3.000 de ofițeri de Securitate care au făcut parte din echipele de diversiune de la Revoluție și care sunt responsabili pentru cei 1.000 de morți de după 22 decembrie 1989 au fost „albiti“.

Așa s-a ajuns că foștii securiști să compună noile „servicii secrete democratice“ de după 1990, apoi să între peste tot în societate – în politică, în afaceri, în societatea civilă. Și-au făcut asociații de rezerviști, au acces la putere și au început să rescrie istoria. Autentică Revoluție din decembrie 1989 a devenit, după ani în care acești securiști și informatorii lor din perioada comunistă au controlat spațiul public, o lovitură de stat care viza transformarea României în colonie și slugă Occidentului, arată Andrei Ursu în interviul care poate fi citit integral AICI.

Andrei Ursu (câteva fragmente relevante din interviu): 

„Ceaușescu a mizat pe acest naționalism, pe șovinism și pe externalizarea vinovăției pentru toate problemele României de atunci, pentru care el era, de fapt, principalul vinovat, că a adus țară în pragul dezastrului economic și într-o stare de umilință. Nu numai că ne ducea la sapă de lemn, dar mai trebuia să și aplaudăm frenetic pe stadioane și pe traseele pe unde se deplasa. Deci era o stare de umilință, a stricat, a alterat fibră morală a acestui popor. Trebuia să-l ovaționam când, de fapt, îl urăm, fiindcă stăteam în frig, la cozi nesfârșite și lipsiți de libertăți

Ei bine, discursul asta naționalist a fost perpetuat de către cei care au avut interesul să ne schimbe istoria. Și aici mă refer la principala instituție represivă a lui Nicolae Ceaușescu care ne-a obligat să facem acele acte de umilință, și anume Securitatea. 

Ce am descoperit: imediat după decembrie 1989, Securitatea a aterizat bine. Doar de fațada a fost arestat Iulian Vlad (comandantul Securitățîi – n. red.), pe 31 decembrie a fost desființat teoretic DSS-ul, adică Direcția Securității Statului. Avem cercetări chiar recente în care am descoperit condicile de prezența a securiștilor în decembrie 1989 și ianuarie 1990. Și am observat că, într-adevăr, o vreme nu au mai venit la serviciu, iar după 9 ianuarie 1990 au început să semneze condica. Și până pe 12 ianuarie, deci destul de rapid, se pare că a fost o înțelegere, au bătut palmă și au fost acceptați înapoi, la serviciu, deși teoretic erau sub tutela Armatei. Toți securiștii au venit la serviciu până pe 12 ianuarie. Asta coincide și cu acea manifestație din 12 ianuarie…”

Nu s-a produs un clivaj, o decantare a apelor, că să spunem așa, dintre vechea Securitate și noul SRI modernizat. Adevărul e că în servicii s-a păstrat mentalitatea. Și va dau un exemplu: Cristian Troncotă, fost securist (astăzi în vârstă de 71 de ani), a ajuns decanul Facultățîi de Informații a Academiei Naționale de Informații ANI „Mihai Viteazul“, a SRI-ului. El i-a crescut în anii 2000-2010 pe toți generalii care sunt azi încă în funcții. Suntem în 2025, după 15 ani de la absolvirea acelei școli, ăștia sunt generalii pe care ii avem în SRI. Deci este foarte dubioasă întreagă problema. Matematic, putem spune că sunt oamenii crescuți de securiști.”

„Pe de altă parte, acești oameni de care vorbeam – Filip Teodorescu, Vasile Malureanu, Aurel Rogojanu – încă defilează pe la televiziuni. Sunt luați în brațe de anumite televiziuni, trebuie să va spun asta. I-am văzut la Realitatea TV, sunt luați în brațe la TVR. Vasile Malureanu, un stâlp al dezinformării Securității care și el a activat în ANI, a fost redactor la revista „Vitralii“ a foștilor securiști condusă de Filip Teodorescu, oamenii ăștia sunt chemați la televiziuni să-și dea cu părerea despre problemele curente, despre amenințările asupra României. Sunt considerați experți.

Și că să va dau un exemplu legat de subiectul nostru, Călin Georgescu și-a lansat niște cărți. Păi, în 2023 – vorbim recent! – ultima lui carte publicată în acel an a fost lansată la Sibiu de doi profesori universitari de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu care se numeau Cristian Troncota și Corvin Lupu. Dacă cercetăm ce-i cu oamenii ăștia, v-am spus deja de Cristian Troncotă, fost securist, autor de cărți care au dezinformat în mod profund, intens, de-a lungul anilor. El a ajuns să fie considerat expert în Securitate. Ori, acest fost securist explică și spune că la Revoluție Securitatea nu a tras, a depus armele, l-a trădat pe Ceaușescu.”

„Corvin Lupu e un om care a scris, de asemenea, astfel de cărți: „Trădarea Securitățîi“, că și cum Securitatea l-ar fi trădat pe Ceaușescu și era, deci, un instrument al schimbării și ar fi produs, dacă Securitatea rămânea la putere, o schimbare pozitivă în istoria României. Asta e teza lui Corvin Lupu. Teza lui este că s-a făcut un mare deserviciu României pentru că au fost îndepărtați puțin de la butoane. Corvin Lupu e un naționalist șovin, că și Cristian Troncota. De fapt, cei doi scriu, când ii citești că-i cauți mai atent, niște chestii antisemite, anti-maghiare, anti-europene. Cele mai centrale teme ale lui Călin Georgescu se regăsesc în cărțile lui Troncota și Corvin Lupu. Deci nu e de mirare că ei i-au lansat cartea. Se poate spune că ei l-au creat.”

 

Georgescu, la Sibiu, alături de Troncotă și Corvin Lupu

„Așadar, acești oameni l-au creat pe Călin Georgescu! Nu avem foarte multe date în privința asta, fiindcă el a fost în Austria timp de 10 ani, după cum se știe, dar e posibil că el să fi venit de acolo cu o nouă ideologie, un discurs deja destul de bine șlefuit în direcția asta care repetă la nesfârșit niște teze pe care oamenii ăștia (securiștii – n. red.) le propagau deja de 35 de ani. Dacă va aduceți aminte, totul a început cu revista Europa, care era condusă de un securist, Neacșu, lucra acolo o jurnalistă Angela Băcescu. Teze care au fost preluate și de alți oameni ai Securității. Nu toți au fost ofițeri de Securitate, dar au preluat aceste teorii și narațiuni niște oameni din presă care rămăseseră plantați dinainte de 1989, de pe vremea când erau informatori ai Securității.

Astfel s-a propagat acest tăvălug al ideologiei de extremă dreapta. Noi am fi spus că era de extremă stânga, comunistă…”

„Au intrat și în politică, au intrat și în economie. Din cei 14.000 de ofițeri, marea majoritate au rămas în instituții. Dar pe măsură ce au ieșit din instituții și-au format asociații de rezerviști, revista Vitralii cu bani la greu. Au făcut afaceri, au rămas cu trusturi de presă. Dan Voiculescu: informator, poate ofițer acoperit, a făcut afaceri majore și cunoscutul trust de presă Antena. Alte posturi de televiziune au fost acaparate de foști securiști. Deci au pătruns masiv în societate, în politică.” Interviul poate fi citit integral AICI

Andrei Ursu este fiul lui Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, specializat în consolidări antiseismice, poet şi scriitor, care a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis la Radio Europa Liberă o scrisoare în care denunțase decizia lui Ceaușescu de a opri consolidările la clădirile afectate de cutremurul din 4 martie 1977. 

Oficial, Securitatea l-a acuzat de deținerea ilegală a 17 dolari și l-a arestat pe 21 septembrie 1985, în încercarea de a preveni un caz de „persecuție politică”, acuzație care ar fi adus grave prejudicii de imagine regimului Ceaușescu. Condamnații de drept comun cu care a fost încarcerat Ursu au primit ordine de la Securitate să îl bată. 

Potrivit martorilor din dosarul deschis după 1990, în urma demersurilor aproape supraomenești ale fiului, a rezultat că disidentul Ursu fusese bătut inclusiv în timpul interogatoriilor derulate de ofițerii de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș.

Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985, la spitalul penitenciarului Jilava, anterior fiind însă anchetat aproape două luni și în arestul Miliției.

Procurorii militari au stabilit, după 1990, că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care "au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă".

Dosarul asasinăii inginerului Ursu a fost timp de 35 de ani amânat, tergiversat și blocat în instanțele din România. În 2023, ÎCCJ a pronunțat o sentință definitivă prin care i-a absolvit de vină pe cei doi securiști.

În decembrie 2024, Instanța supremă a decis să fie rejudecată cererea de revizuire a deciziei de achitare a foștilor ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş acuzați că l-au torturat pe Gheorghe Ursu. 

Dacă cererea va fi admisă, atunci procesul se reia de la zero şi se va ţine cont de noile probe depuse, care „sunt covârşitoare”, a precizat Andrei Ursu.

VIDEO mai jos; securistul Troncotă perorând în apărarea lui Călin Georgescu:



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.