VIDEO. UPDATE. Rusia, distrusă din interior chiar de marii săi „patrioți”! Prigojin și Putin își aruncă vorbe grele, în vreme ce Wagner înaintează spre Moscova / Ucraina cere comunității internaționale să renunțe la „falsa neutralitate” și să dea lovitura de grație regimului criminal putinist


VIDEO. UPDATE. Rusia, distrusă din interior chiar de marii săi „patrioți”! Prigojin și Putin își aruncă vorbe grele, în vreme ce Wagner înaintează spre Moscova / Ucraina cere comunității internaționale să renunțe la „falsa neutralitate” și să dea lovitura de grație regimului criminal putinist

Evenimentele în plină desfășurare din Rusia sunt cu totul ieșite din comun, surprinzătoare și cu o evoluție greu de anticipat.

UPDATE: Putin intenționează să-l elimine pe Prigozhin și să promită amnistia luptătorilor Wagner. Precizările unei surse din interiorul armatei ruse

Tiranul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a acuzat, într-o intervenție publică în direct, pe șeful mercenarilor Wagner, teroristul de la Bahmut Evgheni Prigojin, de trădare.

Prigojin respinge însă acuzațiile privind o presupusă lovitură de stat militară, calificându-le drept absurde. 

Într-o intervenție audio sfidătoare, pe canalul de Telegram al PMC Wagner, șeful mercenarilor a susținut, sâmbătă la prânz, răspunzând acuzațiilor lui Putin, aceeași versiune de la debutul acțiunii sale: este „un marș pentru justiție".

„În ce privește trădarea de patrie, președintele s-a înșelat profund”.

„Noi suntem patrioți. Am luptat și luptăm și acum.

"Și nimeni nu are de gând - așa cum a cerut președintele, FSB (serviciul de securitate al Rusiei) sau oricine altcineva - să ne recunoască vinovăția.

„Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcineva", a adăugat Prigojin. Este pentru prima dată când Evgheni Prigojin în vizează direct într-o declaraţie publică pe liderul de la Kremlin.

Prigojin mai spune că el şi oamenii lui nu mai vor ca ţara să mai trăiască cu corupţie, minciuni şi birocraţie,

Surse rusești au precizat pentru BBC News că luptătorii Wagner au preluat controlul asupra tuturor facilităților militare din orașul Voronej, un punct la jumătatea distanței dintre Rostov pe Don (unde Wagner spune, de asemenea, că este la conducere) și capitala Moscova.

Oficialii orașului Voronej încă nu au comentat public această afirmație.

Între timp, guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev, a avertizat că circulă multe rapoarte false despre o mișcare a unei coloane blindate în regiune.

De asemenea, el spune că forțele armate rusești desfășoară în prezent "măsuri operaționale și de luptă" în regiunea Voronej ca parte a operațiunii antiteroriste declanșate mai devreme.

Ucraina a adresat un apel comunității internaționale căreia îi solicită să "abandoneze falsa neutralitate" pentru a „pune capăt răului" regimului lui Putin. 

Afirmația a venit prin vocea ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, care a cerut ca țării sale să i se ofere armele de care are nevoie pentru a "pune capăt răului" regimului lui Putin.

Dmytro Kuleba a scris pe pagina sa de Twitter: „Cei care au spus că Rusia este prea puternică pentru a pierde: priviți acum.

Este timpul să renunțați la falsa neutralitate și la teama de escaladare; dați Ucrainei toate armele necesare; uitați de prietenia sau afacerile cu Rusia. Este timpul să punem capăt răului pe care toată lumea îl disprețuia, dar se temea prea mult să îl dărâme."

Este acțiunea armată a lui Prigojin o lovitură de stat – comentariul BBC

Putin a afirmat că operațiunile Wagner în derulare reprezintă înjunghierea pe la spate a „țării şi poporului rus".

„Cu asta ne confruntăm, nu este nimic altceva decât o trădare. O trădare provocată de ambiţiile nemăsurate şi interesele personale", a mai afirmat el.

„Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Şi acţiunile noastre pentru a apăra patria de o asemenea ameninţare vor fi dure", a promis Putin, pe un ton grav, vizibil marcat de noile evenimente

„Toţi cei care au păşit deliberat pe calea trădării, care au pregătit o insurecţie armată, care au luat-o pe calea şantajului şi a metodelor teroriste, vor suferi o pedeapsă inevitabilă, vor răspunde şi în faţa legii şi a poporului nostru", a amenințat liderul de la Moscova.

Toate afirmațiile privind o lovitură de stat militară sunt absurde, a repetat Prigojin.

Dar ceea ce părea inițial doar o dispută vehementă pe tema eșecului armatei de a furniza mercenarilor Wagner suficient echipament și muniție s-a transformat acum într-o provocare directă la adresa celor doi oficiali ruși responsabili cu războiul din Ucraina - ministrul apărării, Serghei Șoigu, și șeful forțelor armate, Valeri Gherasimov.

Până în prezent, scrie BBC, nu este vorba de o lovitură de stat, deoarece nu a existat nicio referire la preluarea puterii de la actuala conducere. Și, în același timp „compania militară privată" a lui Prigojin nu reprezintă armata, deși pretinde că are un sprijin larg.

Este însă o încercare de a răsturna conducerea Rusiei și, prin urmare, o provocare fără precedent la adresa autorității președintelui. Și chiar dacă liderul Rusiei a fost cel care i-a permis lui Prigojin să își manifeste și să dezvolte rivalitatea, este clar că, în acest moment, nu mai are niciun control asupra lui.

Kremlinul tratează serios prezenta criză. Întreaga regiune a Moscovei a fost pusă în stare de alertă în cadrul unui "regim strict de operațiuni antiteroriste", iar evenimentele majore au fost anulate.

Ideea lui Prigojin de „marș pentru dreptate" este vagă, dar scandalurile cu conducerea militară au escaladat atât de repede încât, în prezent, pare neclintit în intenția sa de a-i determina să plece de la conducerea armatei. 

O înregistrare video realizată aparent la Rostov, Prigojin este surprins în timp ce le spune ministrului adjunct al apărării și unui general că, până când cele două figuri militare principale nu vor veni să discute cu el, mercenarii săi vor bloca orașul și își vor continua drumul spre Moscova.

CITEȘTE ȘI: Evgheni Prigojin aruncă Rusia în aer. Șeful Wagner acuză armata de bombardarea militarilor săi și promite că se va răzbuna / Moscova respinge afirmațiile privind atacul asupra Wagner și anunță că l-a pus oficial sub acuzare pe liderul mercenarilor




Puteți urmări derularea evenimentelor din Rusia și nu numai pe canale de știri importante care transmit LIVE pe Youtube:





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.