GALERIE FOTO Expoziția ororilor comise de trupele ruse în Ucraina, organizată de USCC în Parlamentul României


GALERIE FOTO Expoziția ororilor comise de trupele ruse în Ucraina, organizată de USCC în Parlamentul României

În perioada 30 mai - 8 iunie, Senatul României a găzduit expoziția USCC "Year of Invincibility: The Point of No Return", în care au fost prezentate o serie de imagini ale distrugerilor cauzate de trupele ruse în primul an de război dus la scară largă împotriva Ucrainei. 

"Drapelul UE este întotdeauna rearborat alături de steagul Ucrainei în teritoriile eliberate. Prezentând expoziția la București, am vrut să arătăm o mică parte din răul pe care «pacea rusească» l-a adus în Ucraina – prin grădinițe aduse la stadiul de ruină, prin locuințe distruse, prin poveștile unor oameni care au pierdut totul, dar au supraviețuit. Lumea trebuie în sfârșit să realizeze că amenințarea rusă este mai aproape decât pare", a precizat Solomiya Khoma, moderatoarea evenimentului din deschiderea expoziției, reprezentată a think tank-ului ucrainean USCC în sfera relațiilor internaționale. 

"Expoziția e un motiv pentru a-i face pe ceilalți să înțeleagă că e necesar să luptăm împotriva Rusiei nu doar pe fronturile militare din Ucraina, ci e necesar să luptăm oriunde și oricum împotriva Rusiei. Mai ales în țările ce ne sunt partenere, cum este România, care stă ferm lângă Ucraina. Țările partenere nu ajută doar Ucraina, ci se ajută și pe ele, având grijă de securitatea lor în condițiile expansiunii rusești", a continuat Solomyia Khoma. 

Această expoziție a fost organizată în premieră în fața unuia dintre sediile Organizației Națiunilor Unite din Geneva, USCC subliniind că excluderea din Consiliul de Securitate al ONU ar reprezenta cea mai mare pedeapsă pentru statul agresor rus. Atât timp cât dreptul de veto se află în mâinile statului terorist, nu putem discuta despre pace dintr-o perspectivă globală, a mai reliefat în repetate rânduri USCC. 

Echipa USCC a fost una dintre primele care au strâns dovezi foto și video ale crimelor comise de ruși în teritoriile pe care le-au ocupat temporar în 2022 în regiunile Kyiv, Harkiv și Herson. USCC a colectat astfel de dovezi și în teritoriile din prima linie din regiunile Lugansk și Donețk.

Cu scopul de a lupta împotriva propagandei rusești și a agenților Rusiei, USCC a organizat o expoziție de fotografie în Parlamentul României în care a prezentat câteva dintre dovezile colectate ce relevă crimele comise de ruși în Ucraina. Scopul evenimentului a fost acela de a ridica problema unei viitoare tragere la răspundere a Rusiei, la nivel internațional, pentru crimele în masă săvârșite împotriva poporului ucrainean. E necesar să aducem în fața justiției personalități militare și politice ruse, la fel de necesară fiind și excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU. Și ăsta ar trebui să fie doar începutul.  

USCC subliniază un aspect fundamental: cel mai important este să arăți imposibilitatea negocierii cu infractorii și criminalii în masă, în condițiile în care aceștia nici măcar nu vor negocieri reale, ci sunt în căutare de timp pentru a-și pregăti următoarele lovituri. Întreaga istorie a Rusiei demonstrează asta. 

În evenimentul de deschidere al expoziției organizate în Senatul României, au luat cuvântul: ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk (discursul AICI); președintele think tank-ului Ukrainian Security and Cooperation Center (USCC), Serhii Kuzan (discursul AICI); liderul senatorilor USR Radu Mihail (discursul AICI); deputatul PNL Cristian Băcanu (discursul AICI); deputatul minorității ucrainene Nicolae-Miroslav Petrețchi, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș (discursul AICI); jurnalista Anna Neplii (Podul.ro / Kyiv Post) (discursul AICI); președintele Federației civice Inițiativa Timișoara, Laurențiu Ștefănescu (discursul AICI); Darya Shakhnoza Yusupova, studentă ucraineană a Facultății de Sociologie din cadrul Universității București, respectiv refugiată din Harkiv (discursul AICI); președinta centrului de refugiați ucraineni Malva, Inessa Shehai (discursul AICI). 

Expoziția a fost organizată de USCC în parteneriat cu: Alina Gorghiu, președintă a Senatului la acea vreme; Ambasada Ucrainei în România; Uniunea Ucrainenilor în România; Casa de Cultură a Studenților din București. 

Redăm imaginile expuse (fotograf: George Stancu - Asociația 21 Decembrie 1989): 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.