În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, președintele Federației Inițiativa Timișoara, Laurențiu Ștefănescu, a vorbit în cadrul unui discurs despre motivele specifice prin prisma cărora românii s-au mobilizat exemplar în sprijinul ucrainenilor încă de la primele ore ale războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. E vorba despre memoria istorică, românii având adânc întipărite în mentalul colectiv crimele pe care rușii le-au comis sistematic contra poporului român de-a lungul ultimelor secole.
"Pentru noi a fost precum un deja vu, deoarece am trăit cu poveștile bunicilor noștri privind perioada în care armatele sovietice au invadat România, femeile fiind nevoite să stea cu săptămânile ascunse pentru a nu fi violate. Prin urmare, a existat o empatie puternică încă de la primele ore și am acționat în măsura putinței noastre", a reflectat Laurențiu Ștefănescu.
De asemenea, Laurențiu Ștefănescu a subliniat că e de datoria oricărui european onest să se poziționeze împotriva Rusiei, mai ales în condițiile în care războiul dus de ruși împotriva Ucrainei nu e doar unul teritorial, ci și civilizațional.
Pe de altă parte, președintele Inițiativa Timișoara a precizat cu amărăciune că nici până în prezent procesul de derusificare nu s-a încheiat în România.
Redăm integral discursul susținut de Laurențiu Ștefănescu:
"Suntem o platformă de ONG-uri civice, distribuită la nivel național și în diaspora europeană. Ne-am implicat încă de la primele ore ale invaziei rusești în Ucraina în măsura posibilităților noastre. Colegii mei au reacționat imediat plecând către graniță, încercând astfel să ajute refugiații ucraineni. Prin urmare, aș dori să vorbesc și în numele lor, deoarece au făcut o treabă foarte bună, reacționând eficient, chiar mai bine decât statul român la acel moment.
Pentru noi a fost precum un deja vu, deoarece am trăit cu poveștile bunicilor noștri privind perioada în care armatele sovietice au invadat România, femeile fiind nevoite să stea cu săptămânile ascunse pentru a nu fi violate. Prin urmare, a existat o empatie puternică încă de la primele ore și am acționat în măsura putinței noastre. Atitudinea aceasta a rămas valabilă. Acesta este mesajul pe care vreau să îl transmit din partea organizațiilor civice românești care în ultimii ani au fost foarte active și pe plan intern prin protestele masive din perioada 2017-2019, mișcări anticorupție și pro-europene.
Războiul Rusiei contra Ucrainei nu e doar teritorial, ci inclusiv civilizațional. Este vorba despre o putere agresivă, asiatică, autoritaristă împotriva lumii libere. Prin urmare, e de datoria fiecărui european onest, democrat să aibă o poziție fermă împotriva a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Poziția noastră va fi fermă și de acum încolo, iar în măsura în care vom putea ajuta prietenii noștri din Ucraina, o vom face.
Din păcate, nici în România derusificarea și desovietizarea nu s-au încheiat, deși suntem de mai bine de 16 ani membri ai UE. De aceea noi avem un front intern aici în România. Am simțit asta foarte puternic în ultimul an în adunările publice de susținere a Ucrainei, în stradă la Timișoara și în alte zone ale țării.
Statul român a avut o poziție corectă, însă nu toți care sunt membri ai instituțiilor publice au o poziție pro-ucraineană. Propaganda și infiltrările rusești au atins un apogeu în România și datoria noastră este de a fi pe poziții aici, în țara noastră, să luptăm împotriva unui dușman comun. Vă mulțumesc pentru invitație! Sunt sigur de victoria Ucrainei! Va fi șansa noastră, a tuturor europenilor din est, de a avea o istorie normală, nesupusă terorii și fricii permanente".
Vedeți video: