Doru Mărieș, discurs în Senat despre atrocitățile comise de Rusia: "Este o afirmație făcută de Zelenski ce mi-a rămas întipărită bine și nu am s-o uit: «Acest război trebuia să aibă loc în urmă cu 31 de ani»"


Doru Mărieș, discurs în Senat despre atrocitățile comise de Rusia: "Este o afirmație făcută de Zelenski ce mi-a rămas întipărită bine și nu am s-o uit: «Acest război trebuia să aibă loc în urmă cu 31 de ani»"

În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, deputatul minorității ucrainene, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș, a susținut un discurs în care a făcut o paralelă de impact între lupta pentru libertate pe care au dus-o românii în 1989 contra regimului comunist și războiul pe care-l poartă ucrainenii în prezent împotriva invadatorilor ruși. 

Totodată, Doru Mărieș a evidențiat o afirmație care l-a marcat profund, făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe tema luptei de eliberare a Ucrainei de sub tirania de la Moscova: "Este o afirmație ce mi-a rămas întipărită bine și nu am s-o uit: «Acest război trebuia să aibă loc în urmă cu 31 de ani»".

"Acești conducători criminali de la Moscova ne-au omorât compatrioții de sute de ani, ne-au tăvălit în mizeria comunistă 45 de ani, iar pe voi mult mai mult", a mai subliniat Doru Mărieș.

Pe final, Doru Mărieș a precizat că românii și ucrainenii au foarte multe lucruri în comun, iar în acest sens Asociația 21 Decembrie 1989 va continua să-și manifeste sprijinul pentru Ucraina în lupta contra hoardelor Kremlinului. 

Redăm integral discursul susținut de Doru Mărieș: 

"Mă uit în stânga și în dreapta și am sentimentul că văd oameni care sunt aplecați spre luptă, unii pentru eliberarea Ucrainei și pentru apărarea familiilor și a țării, iar ceilalți, după 33 de ani, pentru a arunca toate cârtițele sovietice ce au mai rămas din păcate în unele instituții din România. În urmă cu 33 de ani, din păcate am trăit și noi asemenea orori, e adevărat că aproximativ 10 zile, nu 1 an și aproape jumătate precum voi. Unele imagini din expoziția ororii pe care ați adus-o nici nu aș ști dacă sunt de la voi sau de la noi din urmă cu 33 de ani. Am trăit atunci acele momente, iar cu vremea am reușit să obținem la CEDO multiple condamnări pentru crimă împotriva umanității. Voi adunați probe pentru același tip de infracțiune, care este materializat însutit, înmiit față de ceea ce s-a întâmplat în România în urmă cu 33 de ani. Nu-mi rămâne decât să vă doresc pe acest tărâm al justiției să aveți în primul rând tenacitatea de a aduna și de a mobiliza energii pentru a ajunge la o asemenea condamnare (a crimelor împotriva umanității - n.red.). Aveți obligația morală pentru cei ce astăzi nu mai sunt. Eroii voștri nu mai pot să se apere, doar voi cei care ați rămas vii puteți să-i apărați. Aș mai face o comparație. În urmă cu puțin timp, Parlamentul European s-a pronunțat printr-o rezoluție în ceea ce privește crimele de război din Ucraina. Același tip de rezoluție a fost dată în urmă cu 3 ani, când am comemorat 30 de ani de la Revoluția din 1989. 

Încă din prima zi când ați fost atacați, am avut sentimentul că trebuie să vă sprijin. Acest sentiment l-am avut împreună cu colegii mei încă din 2004, respectiv 2014, când am protestat în fața Ambasadei Ucrainei la București și când am mers la oamenii voștri care erau răniți și aduși la București pentru tratament. Împreună cu ambasadorul de atunci am vizitat spitalele și ne-am susținut reciproc, asta după ce ne-am certat, spunându-i: «Băi, ce faceți? Trageți în popor?». 

Iar acum să mă aproprii de timpurile de din prezent și să vă spun că dacă președintele Zelenski a zis un lucru adevărat - domnia sa spunând multe lucruri adevărate pe care din păcate e nevoie să le zică zilnic, să le repete pentru a ține poporul unit și pentru a arăta ororile pe care criminalii ruși le comit pe teritoriul Ucrainei - este o afirmație ce mi-a rămas întipărită bine și nu am s-o uit: «Acest război trebuia să aibă loc în urmă cu 31 de ani». Poate că unii dintre voi nu erați născuți, poate că la momentul respectiv statul ucrainean era infiltrat într-o proporție covârșitoare de către ruși și am ajuns să avem acest război despre care unii se miră, spunând: «Domne, în secolul XXI nu ne mai imaginam că în Europa se mai pot întâmpla asemenea orori». Dar acești conducători criminali de la Moscova ne-au omorât compatrioții de sute de ani, ne-au tăvălit în mizeria comunistă 45 de ani, iar pe voi mult mai mult. Și luptăm împreună! Vom rămâne solidari cu voi. Avem prea multe lucruri în comun. Sigur vom rămâne vecini pe veci, că așa a vrut Dumnezeu! Nu ne rămâne decât să colaborăm în termenii cei mai onești. Chiar dacă avem unele lucruri de clarificat, o putem face atunci când va fi pace și atunci când Ucraina va fi liberă. Vă doresc din tot sufletul meu ca în tot ceea ce faceți să aveți precizie de laser și forța laserului pentru ca dușmanul rusesc să părăsească teritoriile Ucrainei independente".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.