În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a reliefat importanța unității comunității internaționale în războiul contra invadatorilor ruși și a mulțumit României pentru sprijinul pe care l-a oferit până în prezent.
"Întâlnindu-ne astăzi la vernisajul acestei expoziții, aș dori să remarc în mod deosebit sprijinul și asistența pe care le-am primit din partea României, a Guvernului României, a poporului român, încă din primele zile când a izbucnit acest mare război. A fost un sprijin oferit din toată inima, care a venit foarte natural", a declarat Prokopchuk.
Ambasadorul ucrainean a subliniat totodată că primordial pentru Kyiv este câștigarea războiului, iar în acest sens e esențială unitatea partenerilor internaționali.
"Pentru noi, de o semnificație primordială este capacitatea militară a Ucrainei de a câștiga acest război și ne bazăm pe solidaritatea partenerilor noștri internaționali. Continuăm să ne bazăm pe întărirea regimului de sancțiuni pentru a priva de venituri mașina de război rusă. Vom continua să ne bazăm pe partenerii noștri că vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar", a zis diplomatul ucrainean.
Redăm integral discursul susținut de Ihor Prokopchuk
"În primul rând, aș dori să mulțumesc organizatorilor expoziției, pentru inițiativa de a aduce aceste fotografii la București și de a pune în scenă expoziția în clădirea Parlamentului României. Titlul expoziției este «One Year of Invincibility, the Point of no Return». După cum știm, astăzi sunt 461 de zile de invincibilitate a Ucrainei și a poporului ucrainean. Aceste peste 15 luni ale invaziei la scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei au arătat vitejia, rezistența și resursele remarcabile ale poporului ucrainean, care a inspirat multe națiuni din întreaga lume.
În aceste peste 15 luni ale războiului în cauză am fost, de asemenea, martorii unor crime oribile contra ucrainenilor, crime împotriva umanității, respectiv genocid. Am dejucat planurile agresorului rus de a cuceri Ucraina în termen de trei până la cinci zile. Mai mult, acum, în peste 15 luni din acest război, poporul ucrainean este pe deplin încrezător în victoria sa. Știm că vom câștiga acest război. Este o provocare existențială pentru Ucraina, e o provocare existențială pentru națiunea ucraineană și asta le conferă și mai multă putere și încredere ucrainenilor în lupta epică pe care o duc.
Desigur, este voința națiunii ucrainene să câștige războiul, dar și solidaritatea comunității internaționale ajută Ucraina să facă față acestei presiuni. Solidaritate nu doar în termeni politici, ci are o semnificație foarte practică pentru Ucraina și ucraineni. Ne ajută să întărim capacitățile de apărare ale Ucrainei pentru a-l învinge pe agresor. Ne ajută, în pofida războiului, să ne îndeplinim toate obligațiile sociale din țară. Ne ajută să facem față numeroaselor provocări economice și umanitare.
Întâlnindu-ne astăzi la vernisajul acestei expoziții, aș dori să remarc în mod deosebit sprijinul și asistența pe care le-am primit din partea României, a Guvernului României, a poporului român, încă din primele zile când a izbucnit acest mare război. A fost un sprijin oferit din toată inima, care a venit foarte natural.
Însă, pe măsură ce sărbătorim puterea și voința de nesfârșit a poporului ucrainean, trebuie să ne amintim că acest război brutal și barbar continuă. Și continuă în fiecare zi. În ultimele nopți și zile, agresorul rus a lansat cele mai masive atacuri asupra capitalei ucrainene Kyiv. De asemenea, lansează atacuri teroriste similare în întreaga Ucraină, în toate celelalte orașe. Agresorul rus vizează infrastructura critică, cât și casele, respectiv alte facilități ce sunt necesare pentru viața de zi cu zi a oamenilor.
Și, prin urmare, trebuie să fim împreună în această luptă pentru a câștiga și a învinge agresorul, pentru a-l împinge înapoi pe propriul său teritoriu. Pentru noi, de o semnificație primordială este capacitatea militară a Ucrainei de a câștiga acest război și ne bazăm pe solidaritatea partenerilor noștri internaționali. Continuăm să ne bazăm pe întărirea regimului de sancțiuni pentru a priva de venituri mașina de război rusă. Vom continua să ne bazăm pe partenerii noștri că vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar.
În paralel cu această expoziție are loc chiar acum un alt eveniment în clădirea Parlamentului. Este forumul dedicat reconstrucției Ucrainei, unde participă miniștri, secretari de stat și, totodată, reprezentanți ai comunității de afaceri. Pentru mine este extrem de important că, în timp ce continuăm lupta pentru Ucraina, pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pentru valorile europene ale democrației, în același timp, deja, împreună cu partenerii noștri internaționali, discutăm planurile de reconstrucție a Ucrainei, privind modul în care vom executa proiectele ce vor ajuta la reconstruirea Ucrainei. Va fi un proiect de afaceri imens din cauza pagubelor cauzate Ucrainei și comunităților ucrainene de acest război. În același timp, suntem încrezători în posibilitatea de a reconstrui sau construi un nou concept de țară, o nouă țară, pe măsură ce ne unim eforturile. Așa că vreau să mulțumesc tuturor pentru participarea la vernisajul acestei expoziții. Trebuie să rămânem împreună pentru a descuraja acest război, pentru a apăra valorile europene. Pentru mine, este foarte simbolic că această expoziție e pusă în scenă în clădirea Parlamentului României, întrucât parlamentarismul reprezintă un element cheie al oricărei societăți democratice".
Foto deschidere: George Stancu, Asociația 21 Decembrie 1989