O studentă ucraineană a Universității din București a amintit despre tezaurul furat de ruși într-un discurs susținut în Senatul României și a subliniat importanța sprijinirii militare a forțelor ucrainene: "Este în beneficiul iubitei noastre minorități etnice române din Ucraina!"


O studentă ucraineană a Universității din București a amintit despre tezaurul furat de ruși într-un discurs susținut în Senatul României și a subliniat importanța sprijinirii militare a forțelor ucrainene: "Este în beneficiul iubitei noastre minorități etnice române din Ucraina!"

În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, Darya Shakhnoza Yusupova, studentă ucraineană a Facultății de Sociologie din cadrul Universității București, respectiv refugiată din Harkiv, a mulțumit României pentru sprijinul umanitar pe care l-a acordat și-l acordă ucrainenilor care au fugit din calea bombardamentelor rusești. 

De asemenea, Darya Yusupova a subliniat importanța cooperării dintre România și Ucraina în ceea ce privește combaterea amenințărilor la adresa securității regionale, consolidarea relațiilor bilaterale fiind, printre altele, "în beneficiul iubitei noastre minorități etnice române din Ucraina". 

Nu în cele din urmă, refugiata ucraineană a amintit despre prejudiciul adus României de Moscova, inclusiv prin furtul tezaurului: "Cu toții avem nevoie de o Ucraină pașnică și pe deplin independentă. Din moment ce am ocazia să fac parte din societatea românească, am aflat despre istoria României și știu cât de mult v-a dăunat și dăunează statul rus în toate cele 3 etape, imperială, sovietică și post-sovietică. Vă dăunează vouă, națiunii, teritoriilor, dorințelor, liderilor aleși și sistemului politic, respectiv aurului din trezorerie".

Redăm integral discursul susținut de Darya Yusupova: 

"Pentru început, sunt foarte bucuroasă să fiu invitată la acest eveniment, respectiv că astfel de evenimente au loc acum.

Mă aflu în România de la jumătatea lunii martie a anului 2022. Sunt din orașul ucrainean Harkiv, unde au avut loc bătălii grele. Eu și familia mea am stat în majoritatea timpului la subsol. Din păcate, apartamentul bunicii mele a fost total distrus. Orașul meu este situat la 60 de kilometri de orașul rus Belgorod. Deci, sistemul de apărare aeriană al Harkivului nu are capacitatea în majoritatea cazurilor să contracareze rachetele rusești lansate din Belgorod, din pricina distanței reduse dintre localități. Înainte de 2014 și de invazia la scară largă, rușii din Belgorod veneau în Harkiv în weekend-uri pentru a se distra în parcuri, pentru a face cumpărături etc. Acum, așa cum s-a văzut și pe canalele de discuții online, mulți dintre ei sunt fericiți să ne distrugă viețile. 

Stau singură aici. Revenind la drumul din orașul meu până în România, precizez că a durat 4 zile cu un tren destinat evacuărilor. 

Începând de la granița cu România, ucrainenii au primit mult ajutor. Vreau să mulțumesc statului român pentru susținerea pachetelor de sancțiuni la adresa Rusiei, pentru o reacție rapidă de primire a ucrainenilor după data de 24 februarie 2022, pentru că a oferit oportunitatea pentru a ne construi aici cariera, pentru a ne integra, pentru accesul în majoritatea sferelor de care dispun cetățenii români, pentru că e în continuare țara ce ne ajută prin comparație cu alte țări.

Am găsit aici o mulțime de asociații și ONG-uri diferite care îi ajută pe ucraineni în varii moduri, începând de la servicii medicale, sociale, educaționale, culturale și de altă natură, sau, de pildă, ajutând cu căutarea de locuri de muncă, cursuri de limbi străine, respectiv înscrierea la grădinițe, școli și universități.

O altă mulțumire este adresată civililor români, care exprimă ospitalitate și căldură, care ne arată de fiecare dată empatia.

Și avem nevoie în continuare de sprijinul vostru în domeniul militar și al securității cibernetice. Un război fără sfârșit nu este productiv pentru nimeni. Acest război ne-a arătat nouă, românilor și ucrainenilor, câte puncte comune de interes avem în zona de securitate, respectiv că doar împreună le putem rezolva.

Mă gândesc și la securitatea Mării Negre, mai ales la amenințarea de la Sevastopol, Crimeea, zonă de care NATO este foarte interesată, în special România, Turcia și Ucraina.

Problema securității Republicii Moldova reprezintă un alt subiect comun. Atât România, cât și Ucraina fac tot posibilul pentru a proteja Moldova, care are o majoritate etnic românească.

În acest context putem aduce în discuție subiectul fierbinte al Transnistriei, care este controlată de ruși. Dar sunt sigură că vom rezolva și problema aceasta, dar doar împreună!

Doar împreună ne putem rezolva problemele și, în plus, ne putem dezvolta.

Totodată, Europa de Est ar trebui să aibă propria strategie economică în Europa și în toate regiunile din jur. Și sunt sigură că țările noastre dispun de ceea ce le trebuie pentru a fi țările-lider ale estului. Împreună în NATO și UE! 

Deocamdată, pentru a ne putea rezolva problemele și a ne îndeplini dorințele, avem nevoie de sprijin militar, umanitar și logistic constant din partea dumneavoastră. Oamenii mei luptă ca adevărați eroi împotriva rușilor și este clar că, printr-un sprijin comun și constant din partea României și țărilor NATO, câștigăm!

Acest lucru este în beneficiul iubitei noastre minorități etnice române din Ucraina. Cu toții avem nevoie de o Ucraină pașnică și pe deplin independentă. Din moment ce am ocazia să fac parte din societatea românească, am aflat despre istoria României și știu cât de mult v-a dăunat și dăunează statul rus în toate cele 3 etape, imperială, sovietică și post-sovietică. Vă dăunează vouă, națiunii, teritoriilor, dorințelor, liderilor aleși și sistemului politic, respectiv aurului din trezorerie.

În încheiere, vreau să mulțumesc Parlamentului României pentru că a ajutat Ucraina în trecut, ajută în prezent și va ajuta în viitor în ceea ce privește menținerea Ucrainei ca prioritate pe agendă. România este un aliat de încredere pentru țara mea. Vă mulțumim!".

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.