Într-un comentariu pentru agenția de știri ucraineană Unian (video mai jos), opozantul rus Ghennadi Gudkov, colonel FSB în rezervă și membru al Dumei de Stat, a avansat ipoteza potrivit căreia Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere chiar de cei mai apropiați dintre subordonații săi, numindu-i pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și comandantul-șef al Forțelor Armate ruse, Valeri Gherasimov.
„Putin poate fi nebun în evaluarea politicii externe, dar simte foarte acut amenințarea la adresa propriei vieți. Vă amintiți că, înainte de începerea războiului, și-a schimbat complet personalul de securitate și de serviciu? El trăiește deja de multă vreme cu sentimentul că pericolul pândește în apropiere. Înfrângerea în război înseamnă moarte pentru el. Pentru Putin, cel mai mare pericol este propriul său mediu. El nu se teme de NATO, totul este o poveste pentru un popor care nu are gândire critică. Nu se teme de popor, pentru că există un milion de forțe de securitate în apărarea sa. De cine ar trebui să se teamă? Doar de tovarășii săi de arme", a opinat Gudkov.
Politicianul a adăugat că Putin realizează o rotație constantă în rândul gărzilor sale de corp, astfel încât acestea să nu comită un act de trădare.
„Dar să presupunem că Șoigu și Gherasimov decid că Putin face mai mult rău decât bine. Ei îl vor suna pe șeful CIA din Statele Unite și vor plănui să-l elimine pe Putin. Putin se teme mai mult de sabotajele interne decât de cele puse la cale de ucraineni", a spus opozantul.
Totuși, PODUL, în virtutea relației solide de lungă durată pe care Putin o are cu Șoigu, menținut la cârma ministerului Apărării în ciuda dezastrelor de pe frontul din Ucraina, consideră puțin probabil un scenariu care să-l implice pe acesta împotriva liderului de la Kremlin.
PODUL a scris de mai multe ori despre relația apropiată a celor doi, aceștia fiind conectați puternic din anii 1990.
Șoigu, actualul ministru al Apărării, nu este militar profesionist, nu a fost ofițer KGB, dar, după unele păreri, este singurul prieten adevărat al lui Vladimir Putin de la Kremlin. De profesie inginer, Șoigu a condus anterior Ministerul pentru Situații de Urgență, poziție din care l-a ajutat pe Putin nu doar să gestioneze actele de terorism din 1999 (official, comise de teroriști ceceni, în realitate însă orchestrate de FSB – PODUL a relatat AICI despre ascensiunea lui Putin), ci și să se instaleze la cârma statului. Ocupă funcția de ministru al Apărării din 2012.
El este creditat cu cucerirea militară a Crimeii în 2014, fiind totodată și șeful Direcției de informații militare externe a Federației Ruse – GRU -, care s-a aflat în spatele a două tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic noviciok: Anglia, 2018, Salisbury, când vizat a fost fostul agent dublu Serghei Skripal (și accidental și fiica acestuia), și apoi în august 2020, în Siberia, când s-a încercat lichidarea liderului opoziției Alexei Navalnîi.