Președintele ales Donald Trump a declarat, luni, că va impune tarife suplimentare pentru mărfurile din China, Mexic și Canada, motivând prin faptul că aceste țari nu au luat suficiente măsuri pentru a opri intrarea drogurilor, precum fentanilul, în Statele Unite.
Consilierii lui Trump fac, de asemenea, presiuni pentru sancționarea instituțiilor financiare chineze despre care se presupune că sunt legate de comerțul cu fentanil. China este principala sursă de precursori chimici folosiți de cartelurile mexicane pentru a produce fentanil, în timp ce spălătorii de bani chinezi au devenit jucători cheie în comerțul internațional cu droguri, conform acuzațiilor autorităților americane.
Washingtonul a făcut în ultimii ani demersuri pentru a reprima atât exportul de precursori ai fentanilului, cât și spălarea de bani, prin negocieri cu Beijingul, dar rezultatele au fost modeste. Față de acest rezultat, mulți oficiali americani de securitate spun că Washingtonul trebuie să crească presiunea pentru a determina conducerea Beijingului să acționeze.
„Când nu faci acele lucruri, atunci ești călcat în picioare”, a punctat Steve Yates, un expert în China și fost oficial de securitate națională în administrația George W. Bush.
O fiică a lui Yates a murit anul trecut din cauza unei supradoze de opioide sintetice, asemeni altor 400.000 de americani din ultimul deceniu.
Yates a devenit unul din consilierii echipei lui Trump pentru politica privind fentanilul, poziție din care susține că una dintre cele mai rapide căi prin care Washingtonul poate atrage atenția Beijingului este să sancționeze băncile chineze care fac afaceri cu spălătorii de bani și vânzătorii corupți de produse chimice.
Un expert în sancțiuni la Universitatea Columbia, Edward Fishman, susține că Washingtonul poate îngheța activele americane deținute în băncile sancționate, precum s-a făcut împotriva instituțiilor financiare din Iran și Rusia. Acest tip de sancțiuni nu au fost însă aplicate niciodată împotriva băncilor din Mexic și China legate de traficul de droguri, potrivit unui fost oficial de top al SUA împotriva spălării banilor, David Asher, care a ajutat la neutralizarea finanțelor grupării teroriste Statul Islamic.
El a formulat un plan preliminar pentru criza fentanilului, plan ce prevede crearea unui grup operativ guvernamental care să încorporeze toate aspectele puterii diplomatice, de aplicare a legii și financiare ale Statelor Unite. Potrivit Reuters, planul presupune acuzații penale pentru marile instituții financiare chineze și mexicane care au spălat bani în beneficiul cartelurilor; sancțiuni asupra companiilor și persoanelor chineze implicate în comerțul cu fentanil; recompense sporite pentru cei mai căutați traficanți; război cibernetic împotriva cartelurilor mexicane; o agenție americană de informații care să se concentreze pe fentanil, purtând o lupta asemeni celei împotriva organizațiilor teroriste.
Trump a promis în timpul campaniei că va desemna cartelurile de droguri din Mexic drept grupuri teroriste și va folosi armata americană pentru a le distruge. Iar tarifele de 10% ca sancțiuni pentru inacțiune în cazul narcoticelor, promise de Trump pentru China, ar putea ajunge până la 200%, conform lui Howard Lutnick, ales de Trump pentru a conduce Departamentul de Comerț și a supraveghea Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA.
Nu este însă clar dacă Trump va trece de la tarifele la bunurile chinezești la măsuri mai puternice, tranșante, cum ar fi lovirea băncilor chineze cu sancțiuni.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a citat numeroși pași pe care China i-ar fi făcut pentru a preveni producția ilegală, traficul și abuzul de fentanil de la reluarea discuțiilor cu administrația Biden. Ambasada a avertizat că China va răspunde pe măsură dacă SUA vor adopta o postură mai combativă.
„Sancțiunile și calomniile împotriva Chinei nu vor face decât să submineze fundația China-SUA. cooperarea împotriva narcotice”, a precizat ambasada într-un comunicat.
„China se opune ferm folosirii arbitrare de către SUA a sancțiunilor unilaterale și își va proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime”, se adaugă.
În cercurile republicane apropiate de Trump există consensul că Beijingul a exploatat, dacă nu chiar a conceput epidemia de fentanil pentru a lovi cu ea Statele Unite. Un raport emis în aprilie de comitetul restrâns al Camerei Reprezentanților pentru China, numește țara comunistă drept „sursa geografică supremă” a crizei fentanilului. Raportul susține că Beijingul oferă reduceri de taxe companiilor chineze care exportă substanțe chimice precursoare ale fentanilului și că permite grupurilor legate de traficul de droguri să opereze în străinătate (detalii AICI).