UPDATE. Controversata Monica Babuc, fost ministru al Culturii în R.Moldova și o apropiată a oligarhului infractor Vlad Plahotniuc, a primit aviz favorabil în urma audierii de miercuri din cadrul comisiilor pentru cultură și politică externă din Senatul României pentru funcția de director al ICR Chișinău.
În timpul audierii, senatorul PSD Titus Corlățean a afimat despre cei care insistă cu faptul că Monica Babuc este apropiata oligarhului Plahotniuc că „citesc presa hashtag” și că astfel de acuzații sunt „populisme deșănțate care au un scop politic”.
ȘTIREA INIȚIALĂ. Continuă seria scandalurilor și controverselor de la Institutul Cultural Român, instituție care ar trebui să se ocupe de promovarea culturii și civilizației naționale peste granițe, dar care tinde să fie transformată de PNL și PSD într-o jalnică ogradă de sinecuriști incompetenți și penibili.
După ICR Londra (Cantinca Nistor, pe filiera PSD, cu pretenții locative exorbitante și spectacole jenante de karaoke, AICI), ICR Lisabona (liberalul Dinu Gându a cărui audiere din comisiile parlamentare a făcut valuri în mediul online, candidatul devenit între timp director frapând prin incoerență și habarnism), ICR Japonia (abia înființat în luna martie 2023, la șefia acestuia vehiculându-se deja numele soției actualului ambasador la Tokyo, Ovidiu Dranga), cea mai recentă și de departe cea mai revoltătoare controversă stârnită de ICR este posibila numire la Chișinău, în fruntea instituției, a unei apropiate a fostului regim infacțional pro-rus Plahotniuc și a FSB-istului notoriu Iurie Roșca.
Este vorba despre Monica Babuc, politiciană din Republica Moldova, care urmează să fie audiată în Comisiile de cultură şi de politică externă din Senatul României pentru funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău (ICR).
Monica Babuc este susținută de PSD, având conexiuni puternice chiar la vârful acestuia. VIDEO mai jos
Publicația Libertatea, care a care citează surse din ICR și Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scria recent că audierea lui Babuc ar urma să aibă loc miercuri, 29 martie, în comisiile parlamentare reunite, dar această ședință nu apare pe ordinea de zi de pe siteul Parlamentului României.
Babuc, 59 de ani, a fost din 2010 afiliata Partidului Democratic, formațiune controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Între 30 mai 2013 și 8 iunie 2019 a ocupat mai multe funcții de vârf în Guvernul Republicii Moldova, cea de ministru al culturii și cea de ministru al educației, culturii și cercetării. A fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, în două mandate, între 2014 și 2015, și între 2019 și 2021. Între 18 iunie 2019 și 4 decembrie 2020, a ocupat funcția de Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Până în toamna lui 2022, ea a fost președinta interimară a Partidului Democrat din Moldova care și-a ales o nouă conducere în 20 noiembrie 2022, schimbându-și și numele în Partidul Social Democrat European (PSDE) cu ocazia unui congres la care a participat ca invitat special și liderul PSD, Macel Ciolacu. VIDEO mai jos
Babuc a fost și consiliera lui Iurie Roșca, potrivit Rise Moldova. Iurie Roșca s-a lansat în politica moldoveană ca un promotor al unirii cu România, dar a devenit unul din pioni principali ai propagandei ruse. Roșca a fost șeful Sputnik Moldova, iar în 2021 a primit a primit o interdicție pe cinci ani de intrare în România.
În martie 2015, ca urmare a investigației RISE Moldova – „Miniștri cu afaceri secrete”, Comisia Națională de Integritate a constatat că Monica Babuc a încălcat procedura de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul 2013 prin faptul că nu a indicat mai multe afaceri în care era implicat soțul său. Însă Babuc nu a mai ajuns să fie sancționată, după ce comisia a constatat „lipsa încălcării intenționate”, potrivit Rise.
Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, a criticat propunerea făcută de PSD-PNL pentru conducerea ICR Chișinău. ”Monica Babuc este o apropiată a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, acuzat în mai multe dosare penale de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. Babuc a condus interimar partidul acestuia, după fuga lui din 2019… Urmașii oligarhului Plathoniuc nu pot reprezenta interesele României la Chișinău”, a precizat Bulai .
De asemenea, analistul Sorin Ioniță atrăgea atenția asupra legăturilor dintre Babuc - PSD și politica destabilizatoare a Moscovei cu ocazia congresului din noiembrie 2022 a Partidului Democrat din Moldova.
„Marcel Ciolacu e azi la Chişinău ca să energizeze congresul PDM, partidul oligarhului Plahotniuc, de fapt doar o aşchie care a moştenit sigla (cam ca la PNŢcd) după ce s-au divizat, cu banii rămaşi într-o parte şi sigla în ailaltă. O să-l pună şef de partid pe băietul cela din poză care a fost la Agricultură într-un guvern Plahotniuc, total irelevant. Miza reală şi absolut minoră e ca lidera de facto Monica Babuc (încercuita) să continue să se gudure pe lângă PSD ca ăştia s-o puie şefă la Institutul Cultural Român (ICR). Iar pentru Ciolacu, miza e să contribuie la destabilizarea regimului Maia Sandu încurajând o formaţiune aşa-zis pro-UE dar anti-Maia, aşa cum şi dreapta noastră încurajează formaţiuni pro-UE şi anti-Maia, pe fondul protestelor de stradă anti-UE şi anti-Maia.
E un joc în trei: oligarhul fugar Şor finanţează protestele vehement anti-UE; oligarhul fugar Platon finanţează opoziţie “europeană” de dreapta, iar oligarhul fugar Plahotniuc opoziţie “europeană” de stânga. În toată ciorba asta se amestecă desigur şi politicienii Secu de la Bucureşti, fiecare pe doctrina care i-a fost repartizată de la unitate, fiindcă nici unul n-o suportă pe Maia Sandu, începând de la Johannis în jos, deoarece le face umbră prin Europa şi le-a stricat combinaţiile la Chişinău. Cam aşa arată strategia politică RO-MD la moment: “anyone but Maia, preferabil un pro-european declarativ, şmecher, sfertodoct şi corupt ca noi”.”, opina Sorin Ioniță, într-o postare din 20 noiembrie 2022. VEZI video mai jos cu Marcel Ciolacu și Monica Babuc.
În acest context, mai mulți oameni de cultură din România și-au exprimat public revolta și îngrijorarea față de potențiala numire a lui Babuc la ICR Chișinău.
Poetul Radu Vancu, într-o postare pe Facebook: „Institutul Cultural Român o propune pentru a conduce ICR Chișinău pe Monica Babuc, o apropiată a lui Plahotniuc - care i-a și condus partidul după fuga lui.
Plahotniuc este pe lista de sancțiuni a SUA. Cum poate statul român să susțină, în diplomația sa externă, persoane apropiate de cei sancționați?
Maia Sandu, se spune în Libertatea, ar fi trimis către MAE un mesaj în care-și exprimă rezervele față de această numire.
Nici SUA nu poate vedea altceva decât un afront mizerabil în această numire.
Oricum România a jucat din ce în ce mai prost în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. O astfel de numire ar fi evident percepută ca un gest anti-SUA & pro-Rusia - și nu ar face decât să agraveze și mai tare situația noastră.
Înțeleg, tot din Libertatea, că ICR Chișinău revine PSD - iar PSD a crezut că vede în Monica Babuc un candidat potrivit.
Dacă PSD nu vrea să fie perceput ca un partid pro-rus & anti-american, trebuie să renunțe la această numire & să caute pe altcineva.
Iar dacă nu renunță, atunci PSD va fi responsabil pentru percepția externă a acestui gest oribil.
Care percepție va fi cea justă: România numește în diplomația culturală apropiați ai unor infractori sancționați oficial de SUA.
Nu ne permitem dezastrul ăsta de imagine. Monica Babuc nu trebuie să fie validată la audierile din Senat. Iar ICR Chișinău trebuie condus de o persoană care să nu intre în coliziune cu parteneriatele noastre strategice”.
Scriitorul și publicistul Liviu Antonesei: „În principiu, acum vreo trei decenii, Institutul Cultural Român a fost creat pentru a susține difuzarea culturii și artelor românești în străinătate, de propagandă culturală externă. Din păcate, în timp, misiunea sa a suferit un intens proces de degradare, ajungînd în vremea din urmă mai degrabă un teritoriu pentru plasarea clientelei politice a partidelor aflate la guvernare. Cele mai recente „scandaluri de personal” au fost legate de numirile și activitatea de la centrele din Tel Aviv, Londra, Veneția și Roma… Interesant este că în acele cazuri, presa și societatea civilă au reacționat și au reușit să stopeze unele din abuzurile flagrante. De data aceasta, e tăcere pe toată linia. Nu am găsit decît două reacții legate de numirea Monicăi Babuc la conducerea ICR Chișinău, una în ziarul Libertatea, alta pe Facebook, ultima aparținînd jurnalistului cultural Ovidiu Șimonca. Or, de data aceasta situația e chiar mai grabă! La Chișnău, nu mai e vorbade numirea cuviva din clientela politică, ci de o politiciană, nu una de aici, ci una de peste Prut. Și nu oricare, ci una care a fost aghitanta, apoi succesoarea ologarhului fugar Plahotniuc la conducerea PDM! Mîine (miercuri, 29 martie) această numire va fi discutată în comisiile de cultură ale Parlamentului. Aștept cu mare interes!”
Jurnalistul Ovidiu Șimonca: „Am informații că vizita de ieri de la Chișinău a lui Marcel Ciolacu (vizita din 27 martie, cu ocazia împlinirii a 105 de la Unirea României cu Basarabia, n.red.) a fost un fâs și pentru faptul că o susține, la ICR Chișinău, pe Monica Babuc să devină directoare.
Deja, multă lume din Republica Moldova se întreabă cum poate Bucureștiul să facă o asemenea numire, contrară relațiilor dintre România și Republica Moldova. Cum poate Statul Român să deschidă ușile împărătești pentru o apropiată de Iurie Roșca și de Plahotniuc? Cum poate Statul Român să nu țină cont de intervențiile în Congresul SUA și de decizia Administrației americane de sancționare a lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.
https://moldova.europalibera.org/a/sua-anunță-sancțiuni-împotriva-lui-vladimir-plahotniuc-și-ilan-șor/32101746.html
Este o gafă diplomatică uriașă să devii prieten și să-i oferi conducerea ICR Chișinău unei persoane care s-a aflat împreună cu Iurie Roșca și Vladimir Plahotniuc.
Mulțumesc tuturor celor care au intervenit cu pertinente comentarii în prima mea postare, de sâmbătă dimineață.
Mulțumesc lui Liviu Antonesei, care a preluat postarea și a făcut un comentariu clar: cu numirea doamnei Babuc nu avem doar un sprijin pentru clientela politică, avem un semn de șubrezire a relațiilor dintre București și Chișinău, avem încurajarea oligarhilor să dețină controlul la ICR Chișinău și în Statul Român”.
Mai jos audierea din Parlament a lui Dinu Gîndu, directorul ICR Lisabona.