Institutul Cultural Român de la Londra, care ar trebui teoretic să fie un soi de ambasadă culturală a României în Regatul Unit, prezentând cele mai valoroase, mai autentice sau mai reprezentative creații culturale românești, a ajuns să găzduiască fanteziile de karaoke ale directoarei deja controversate Catinca Maria Nistor.
Într-o spectacol de 1 Martie dedicat românilor din Marea Britanie, aceasta a falsat îngrozitor piesa populară clasică „Mociriță cu trifoi”, pierzându-și vocea de mai multe ori pe parcursul cântecului. VIDEO mai jos, de la 0.55 min)
„Piesa era cumva trecută în program, dar nu era trecut și că va cânta directorul ICR Londra. ICR în trecut era foarte activ şi pentru noi, pentru comunitate, contează foarte mult pentru că ICR e practic singurul instrument de promovare a imaginii României. În ultima perioadă, e din ce în ce mai rău, iar asta a culminat parcă cu tot ceea ce s-a întâmplat aseară şi ceea ce sperăm noi să nu mai vedem niciodată", a precizat Cristian Stîncatu, reprezentantul unei asociații a românilor din UK.
Imediat după interpretarea dezastruoasă a directoarei ICR, violoncelistul Andrei Cavassi a intrat furtunos în scenă, cu o piesă foarte ritmată, cu intenția de a salva, probabil, penibilul moment anterior, unii dintre spectatori apreciind că ar fi interpretat maneaua „De ce mă minți” a lui Liviu Guță. Aprecierea a fost corectată ulterior de alți cunoscători care au lămurit că muzicianul a cântat „Ah Kardoula Mou”, o piesă grecească interbelică pe care o interpretează adesea în concertele sale. Totuși ce în cel fel ar putea contribui „Ah Kardoula Mou” la promovarea culturii și civilizației românești nu e prea clar (atribuțiile ICR sunt clare, și nu lăsate la aprecierea politrucilor care au ajuns să le conducă în diverse colțuri ale lumii, posturile de conducere devenind pure sinecuri: ICR are drept scop reprezentarea, promovarea și protejarea culturii și civilizației naționale în țară și străinătate, potrivit Legii nr. 356/2003, art. 2 - legea privind înființarea, organizarea și funcționarea ICR).
Numită director al ICR Londra fără concurs, la propunerea președintelui instituției, Liviu Sebastian Jicman, Catinca Maria Nistor a intrat în atenția presei în toamna anului trecut, când s-a aflat că refuză să locuiască într-un apartament gratuit folosit anterior de toți directorii institutului, optând pentru o locuință de 120 mp din buricul capitalei britanice pentru care Ministerul român de Externe, adică statul, adică poporul român, plătește (sau plătea) 6500 de lire sterline lunar. Ulterior MAE a anunțat că intenționează să rezilieze contractul de 6500 de lire, iar șefa de ICR să se mute în locuința gratuită de serviciu.
Potrivit siteului Cultura la dubă, Catinca Maria Nistor a atras atenția asupra sa după interviul acordat publicației în martie 2020. Pe atunci, viitoarea directoare ICR Londra era manager interimar al Teatrului Bulandra și nu se remarcase în cariera de actriță. Ea este fiica actorului Stelian Nistor, cunoscut drept important membru al masoneriei de rit scoțian. De asemenea, părinții Catincăi Nistor sunt nașii de cununie ai PSD-istului Valeriu Zgonea.
În interviul respectiv, Catinca a explicat cum a ajuns să conducă teatrul, după ce Ducu Darie, fostul manager, știind că nu mai are mult de trăit, a modificat organigrama special pentru ea.
Ulterior, la presiunea actorilor Teatrului Bulandra, Catinca Nistor a fost demisă din funcție de primarul Gabriela Firea, iar în urma unui raport al Corpului de Control al primarului Nicușor Dan, Nistor a fost dată în judecată de către Teatrul Bulandra și găsită vinovată în primă instanță pentru că și-ar fi atribuit necuvenit 7000 de euro din drepturi de autor.
Cultura la dubă a anunțat în exclusivitate în martie 2022 că aceasta urmează să fie numită la conducerea ICR Londra, fapt ce s-a adeverit la momentul celebrei sale audieri din Parlament în aprilie 2022, când a fost criticată pentru mai multe gafe.
Încă din interviul din 2020, aceasta își exprimase dorința de a locui la Londra:
„Când am împlinit 28 de ani, mi-am dat termen până la 35 să am rostul meu la Londra, unde merg frecvent. Am început să îmi construiesc un network acolo.
Visul meu e să mă trezesc dimineața, să știu cum arată bucătăria mea, make a tea și breakfast, să merg la lucru și să fac în fiecare zi același lucru, să lucrez on stage, în Londra”.