VIDEO. UPDATE! Numărul morților ar putea ajunge la 20.000 în următoarele zile, în Siria și Turcia / Vremea ostilă complică operațiunile de salvare / Un arhitect explică de ce cad clădirile din Turcia ca „secerate”


VIDEO. UPDATE! Numărul morților ar putea ajunge la 20.000 în următoarele zile, în Siria și Turcia / Vremea ostilă complică operațiunile de salvare / Un arhitect explică de ce cad clădirile din Turcia ca „secerate”

UPDATE marți, ora 13.30. Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat, în cursul zilei de marți, că 3.419 persoane au fost ucise în urma cutremurelor, iar alte 20.534 au fost rănite. 

Numărul deceselor confirmate în Siria a crescut la 1.602, ridicând bilanțul victimelor din ambele țări la 5.021 de morți. 

Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia a declarat că a primit 11.342 de rapoarte privind clădiri prăbușite, dintre care 5.775 au fost confirmate.

Locuitorii din orașele izolate din sudul Turciei spun că eforturile de căutare a supraviețuitorilor sunt pe cale de epuizare din cauza întinderii dezastrului de-a lungul unei frontiere ce măsoară în jur de 1000 de kilometri.

În nordul Siriei, controlat de rebeli, salvatorii voluntari au reclamat că se confruntă cu lipsuri importante chiar și în ce privește strictul necesar pentru extragerea celor blocați sub ruine.

Un număr necunoscut de persoane sunt încă prinse sub imobilele prăbușite, iar eforturile de localizare a supraviețuitorilor sunt mult încetinite de frig și vreme nefavorabilă. Conexiunile slabe la internet și drumurile deteriorate între unele dintre cele mai afectate orașe din sudul Turciei, unde locuiesc milioane de oameni, au îngreunat, de asemenea, intervenția echipelor de salvare.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Echipele de salvare duceau, marți dimineață, o luptă contra cronometru pentru scoaterea de sub ruine a supraviețuitorilor cutremurelor catastrofice de luni, din Turcia și Siria, în condițiile în care vremea s-a înrăutățit. 

Plouă torențial și cade lapoviță în Turcia, transmite BBC, situație care face și mai dificilă misiune de salvare, dar și supraviețuirea sub dărâmături pentru că victimele riscă să intre în șoc hipotermic. VIDEO LIVE cu operațiunile de salvare la finalul textului!

Aproape 8.000 de persoane fuseseră salvate, până marți dimineață, din 4.758 de clădiri distruse de cutremurele din ziua anterioară, a anunțat Autoritatea turcă pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) în ultimul său comunicat.

 

Un ultim bilanț indica, marți dimineață, aproape 5000 de morți, dar numerele se schimbă aproape din oră în oră.

În Turcia au fost confirmate cel puțin 3.381 de morți, potrivit agenției de presă Anadolu. 

Cel mai recent bilanț comunicat de Siria, care nu a mai fost însă acutalizat de luni noapte, indica cel puțin 1.444. 

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat însă că numărul morților ar putea fi, în realitatea, chiar și de patru ori mai mare față de cei aproape 5000 din prezent, adică în jur de 20.000, în zilele următoare.

 

 

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit Turcia și Siria vecină luni dimineața devreme, înainte de răsărit, dărâmând blocuri întregi de apartamente, distrugând spitale, rănind mii de persoane rănite și lăsând alte mii fără adăpost. A fost urmat, la amiază, de unul aproape la fel de puternic care a agravat dezastrul.

Ce știm până în prezent:

Primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a avut loc luni la ora 04:17 (01:17 GMT), în timp ce majoritatea oamenilor se aflau în locuințe și dormeau, la o adâncime de 17,9 km în apropierea orașului Gaziantep, potrivit US Geological Survey, fiind unul dintre cele mai puternice cutremure din regiune din ultimul secol. A fost resimțit până în Cipru și Cairo. 

Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a precizat că datele preliminare arată că al doilea cutremur mare a avut magnitudinea de 7,7 și s-a produs la 67 km nord-est de Kahramanmaraș, Turcia, la o adâncime de 2 km.

Au fost înregistrate peste 100 de replici mai mici de către seismologi.

Cercetătorul olandez Frank Hoogerbeets, care averizase cu mai multe zile în urmă, cu privire la posibilitatea producerii unui cutremur major în sudul Turciei sau în zonele limitrofe din Siria, Liban sau Iordan, scrie pe pagina sa de Twitter că replicile ar putea continua chiar și săptămâni la rând.

În 1999, când un cutremur de magnitudine similară a lovit regiunea puternic populată din estul Mării Marmara, în apropiere de Istanbul, a provocat moartea a peste 18.000 de persoane.

Președintele american Joe Biden a vorbit luni cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru a-i prezenta condoleanțe și pentru a reafirma disponibilitatea Washingtonului de a contribui la eforturile de salvare, a precizat Casa Albă. Biden a menționat că „echipele americane se mobilizează rapid pentru a sprijini eforturile turcești de căutare și salvare și pentru a coordona alte tipuri de asistență de care ar putea avea nevoie persoanele afectate de cutremure, inclusiv servicii de sănătate sau articole de primă necesitate", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Trimisul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat luni că ajutoarele trimise după cutremur vor ajunge la toți cei afectați de cataclism, chiar dacă Damascul nu controlează întregul său teritoriu. 

„Asigurăm ONU că suntem pregătiți să ajutăm și să ne coordonăm pentru a oferi asistență tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei", a declarat Sabbagh după ce s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres, pentru a transmite o cerere de ajutor din partea guvernului sirian. 

Peste 10 echipe de căutare și salvare din Uniunea Europeană au fost mobilizate pentru a ajuta la recuperare, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 

SUA, Marea Britanie, Canada, Israel, Rusia și China se numără printre alte națiuni care au oferit asistență. Au fost lansate apeluri către comunitatea internațională în sensul relaxării unorra dintre restricțiile politice privind intrarea ajutoarelor în nord-vestul Siriei, ultima enclavă a țării controlată de rebeli și una dintre zonele cele mai afectate de cutremur.

Deținuții s-au răzvrătit într-o închisoare din nord-vestul Siriei luni, după cutremur, cel puțin 20 de deținuți reușind să evadeze din închisoarea în care se aflau în majoritate membri ai grupării teroriste Stat Islamic, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul unității.

Clădirile

Ca și în 1999, am văzut în Turcia clădiri prăbușindu-se incredibil de ușor și rapid, ca secerate parcă

Un arhitect a opinat pe Twitter că atât de multe clădiri au căzut în Turcia din cauza faptului că majoritatea imobilelor sunt prevăzute cu parcări la primul nivel sau spații comerciale, iar întreaga greutate a imobilului se bazează pe niște coloane care, odată afectate de cutremur, cedează, antrenând prăbușirea întregii construcții. Soluția pe care o recomandă sunt așa numiții pereți de forfecare. 

„Pereții de forfecare sunt cadre solide din beton sau oțel care rezistă la forțele laterale în caz de cutremur. Dacă locuiți într-o clădire care se sprijină pe coloane la parter și nu are un perete de forfecare, ați putea fi în mare pericol în caz cutremur. În California, am fost nevoiți să modernizăm toate clădirile de acest tip”, a mai scris Tony Ashai pe Twitter. Despre pereții de forfecare AICI.

„Cred că toată lumea ar trebui să verifice parterul clădirii  și, dacă vedeți doar coloane care susțin structura, solicitați opinia unui inginer și eventual să ia măsurile recomandate înainte de a fi prea târziu. Situația poate fi remediată, dar aveți nevoie de un inginer structurist pentru a proiecta o modernizare”, a adăugat arhitectul american. Toate opininiile lui le găsiți AICI.

 

Prevestitorul olandez

Frank Hoogerbeets este un cercetător Solar System Geomatry Survey (SSGEOS), institut de cercetare care monitorizează geometria corpurilor cerești în legătură cu activitatea seismică.

„Mai devreme sau mai târziu va avea loc un #seism de ~M 7,5 #terremur în această regiune (sudul și centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban). #deprem", a scris Hoogerbeets pe Twitter vineri, 3 februarie 2023, anunț care s-a viralizat abia luni, după cutremur, dar a atras și numeroase critici din partea altor specialiști. VIDEO la finalul textului!

Activitățile de monitorizare ale SSGEOS se bazează pe presupunerile că "geometria specifică din sistemul solar poate provoca cutremure mai mari".

Voci din cadrul comunității științifice susțin că teoria nu este acceptată în mod universal.

Celebrul geolog Bryan Gaensler a declarat anterior pentru MailOnline că teoriile domnului Hoogerbeets nu pot fi luate în serios.

Profesorul Gaensler a declarat pentru Daily Mail Australia: „Este destul de simplu - alinierea planetară nu are niciun impact asupra cutremurelor".

Roger Musson, autor și geosavant cu peste 35 de ani de experiență în seismologie, care a lucrat anterior pentru British Geological Survey ca șef al departamentului de risc seismic și arhive, a declarat pentru Newsweek: "O predicție ar trebui să precizeze timpul, locul și magnitudinea.

„”Mai devreme sau mai târziu” nu reprezintă un moment anume. Așadar, el nu a prezis cutremurul”, a mai spus Roger Musson.



 



 



 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.