APELUL diplomatului Mihai Gribincea: R.Moldova NU datorează bani pentru gaze Rusiei. Moscova datorează R.Moldova compensații uriașe pentru ocuparea Basarabiei, pentru războiul din 1992 și pentru ocuparea ilegală a așa-zisei Transnistrii. Parlamentul de la Chișinău să ia act de asta!


APELUL diplomatului Mihai Gribincea: R.Moldova NU datorează bani pentru gaze Rusiei. Moscova datorează R.Moldova compensații uriașe pentru ocuparea Basarabiei, pentru războiul din 1992 și pentru ocuparea ilegală a așa-zisei Transnistrii. Parlamentul de la Chișinău să ia act de asta!

Autor de studii esențiale, istoric și diplomat de carieră, Mihai Gribincea explică faptul că, în condițiile în care Rusia solicită ultimativ și șantajist R.Moldova să plătească datoriile acumulate, de-a lungul anilor, pentru gaz, majoritatea PAS din Parlament ar trebui să solicite Rusiei compensații financiare pentru ocuparea Basarabiei timp de aproape 50 de ani, compensații financiare pentru daunele provocate R.Moldova de trupele ruse (Armata a 14-a) în războiul moldo-rus de pe Nistru din 1992, la care se adaugă compensații financiare pentru ocuparea ilegală a Transnistriei în anii 1991-2022. 

După un calcul minimal (deși NU există sume ce ar putea ”atenua” genocidul rusesc, rapturile teritoriale, deportările, foametea organizată, anchetele NKVD-GRU, execuțiile sumare, românofobia ș.a.m.d.), orice om întreg la cap va conștientiza că Rusia trebuie să plătească o sumă gigantică R.Moldova, și nici pe departe nu este în măsură să ceară bani din stânga Prutului, cu atât mai mult prin amenințări și șantaj de cea mai abjectă speță. 

De asemenea, amintim că datoriile la gaz s-au acumulat în condițiile în care Rusia și argații ei au obligat R.Moldova, prin intermediul agenturii FSB-GRU și a cozilor de topor rusofile/moldoveniste/stataliste, să accepte ani la rândul monopolul Kremlinului în acest domeniu esențial (ceea ce echivalează, așa cum vedem, cu un atentat la siguranța națională), dinamitând orice altă soluționare a problemei. Monopolul Kremlinului înseamnă deturnarea R.Moldova de la orice apropiere de UE și de România.  

Podul.ro vă prezintă în integralitate apelul diplomatului Mihai Gribincea (foto sus): 

”În prezent, când Moscova ne cere în mod ultimativ să plătim datoriile acumulate de-a lungul anilor pentru gaz, de ce Moldova nu ar cere Rusiei:

– compensații pentru ocuparea Basarabiei timp de aproape 50 de ani;

– compensații pentru daunele provocate Moldovei de trupele ruse (Armata a 14-a) în războiul moldo- rus de pe Nistru din 1992;

– compensații pentru ocuparea ilegală a Transnistriei în anii 1991-2022;

Acum, când PAS are majoritatea în Parlament, propun ca Parlamentul Moldovei sa facă o declarație în care să anunțe că, pornind de la faptul că Rusia ocupă ilegal o parte a teritoriului RM, începând cu 1 noiembrie a.c. orice zi de ocupație rusească a Transnistriei aduce daune Republicii Moldova în valoare de 10 milioane USD, daune care vor fi decontate din datoria RM pentru gaz față de Rusia”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.