Disperat și cu gruparea critică Prigojin-Kadîrov în coaste, ministrul Serghei Șoigu umblă să încropească o armată din deținuții încarcerați în coloniile penitenciare „roșii” / Cine este Alexei Dyumin, posibilul succesor al actualului ministru rus al Apărării


Disperat și cu gruparea critică Prigojin-Kadîrov în coaste, ministrul Serghei Șoigu umblă să încropească o armată din deținuții încarcerați în coloniile penitenciare „roșii” / Cine este Alexei Dyumin, posibilul succesor al actualului ministru rus al Apărării

Meduza, publicație rusă independentă, dezvăluie că oligarhul Evgheni Prigojin, infamul finanțator al grupului mercenarilor Wagner, nu este singurul apropiat al Kremlinului care face turul închisorilor din Rusia în încercarea de a coopta noi combatanți pentru războiul din Ucraina. 

Potrivit sursei citate mai sus, ministerul Apărării, condus de camaradul de cursă lungă al liderului rus Vladimir Putin, Serghei Șoigu, ar fi început să recruteze deținuți din așa numitele colonii penale „roșii”. Acestea sunt penitenciare în care sunt plasați foști lucrători ai instituțiilor de forță, militari sau foști angajați ai sistemului de securitate statală, care beneficiază, în cadrul acestor colonii, de o libertate mai mare, putându-și organiza chiar singuri viața de zi cu zi, spre deosebire de celelalte categorii de condamnați încarcerate în pușcăriile din Rusia. 

Potrivit publicației Vazhnye Istorii (iStories), recrutările din rândul încarceraților în coloniile „roșii” ar fi început la sfârșitul lunii septembrie, noii combatanți formând o unitate numită „Storm” (Furtuna). 

Jurnaliștii publicației au vorbit cu mai mulți membri ai familiilor deținuților care au aflat că zeci de noi recruți ar fi fost extrași din colonii în noaptea de 11 octombrie. 

Tatăl unuia dintre deținuții aflați în colonia a 3-a (Skopin din districtul Ryazan) a precizat că reprezentanți ai Ministerului Apărării au venit în vizită, oferind contracte pe șase luni și diverse alte bonusuri. „Ceva legat de Divizia Furtună”, a spus tatăl deținutului, adăugând că recrutorii au selectat în jur de 60 de deținuți din cei 100 care s-au oferit să meargă pe front. Toți au semnat clauze de confidențialitate și au fost asigurați că vor beneficia de grațiere.

În 4 octombrie, organizația pentru drepturile omului Gulagu.net transmitea că Ministerul Apărării face recrutări printre deținuți, citând un mesaj transmis de unul dintre încarcerații de la a 11-a colonie corecțională din Nijni Novgorod (al cincilea oraș ca mărime al Rusiei), unde își ispășesc pedepsele foștii angajați ai forțelor de ordine. 

Potrivit sursei, Ministerul rus al Apărării a creat o unitatea numită „Storm” în cadrul Districtului Militar Sudic, recrutorii oferind aceleași avantaje ca și Grupul Wagner – grațiere și mulți bani – cu mențiunea că șansele de supraviețuire sunt mai mari pentru cei care se alături acestei divizii. Deținutul-sursă dezvăluia și faptul că administrația închisorii exercită presiuni uriașe asupra deținuților pentru a se înscrie pe listele Ministerului Apărării. 

Publicația Vazhnye Istorii mai scrie că, în acest moment, există cel puțin două unități militare rusești distincte  „Storm” / ”Furtuna” asociate cu Ministerul rus al Apărării. Prima este un batalion format în iulie 2022 în autoproclamata Republică Luhansk ("LNR"). Cea de-a doua „Storm" este o unitate de voluntari din Osetia de Nord, care luptă în Ucraina de patru luni. (sursa: Meduza)

Tot Meduza scria recent despre un soi de „frăție” a celor doi critici acerbi ai situației de pe frontul din Ucraina, liderul cecen Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul grupului Wagner, o miliție privată care comite, la ordin, tot felul de fapte abominabile în misiunile care i se încredințează, dar care a suferit pierderi importante în Ucraina. Cei doi s-au felicitat reciproc, recent, într-un schimb de mesaje pe Telegram pentru criticile dure la adresa conducerii ministerului Apărării după pierderea localității strategice Lyman, din regiunea Harkov.

De altfel, Prigojin are o serie de resentimente mai vechi față de Șoigu, mai scrie Meduza. Oligarhul crede că armata folosește metode învechite și că grupul Wagner este o entitate de ultimă generație super-eficientă. Șoigu și alți generali, în schimb, sunt convinși că militarii lui Prigojin nu fac decât să încurce lucrurile pe front. 

Diverse surse au arătat pentru Meduza că ieșirile critice ale lui Kadîrov și Prigojin la adresa armatei sunt susținute în tăcere și încurajate de „un grup de tineri ambițioși din FSO (Serviciul Federal de Protecția care asigură paza și protecția președintelui Rusiei, n.red)" - adică foștii ofițeri de securitate ai lui Putin, printre care guvernatorul din Tula, Alexei Dyumin (50 de ani), și fostul șef al regiunii Iaroslavl, Dmitri Mironov, care este acum asistent al președintelui.

Cândva, Dyumin, despre care se spunea prin 2017 că ar putea fi chiar succesorul lui Putin, era numărul doi în ministerul Apărării, dar a fost îndepărtat de Șoigu care a simțit că acesta aspiră să-i ia locul. 

Kadîrov i-a cunoscut pe Progojin și Dyumin pe când aceștia erau „bodyguarzii” lui Vladimir Putin. S-a legat o relație de amiciție atât de strânsă încât liderul cecen îi spune lui Dyumin „fratele meu mai mare”. 

Două dintre sursele Meduza apropiate Kremlinului au opinat că Dyumin speră probabil să se întoarcă în scurt timp la Ministerul Apărării, dar ca succesor al lui Șoigu. Sursele mai cred că Kadîrov și Prigojin ar sprijini această rearanjare de forțe, deoarece Dyumin i-ar oferi lui Prigojin noi contracte guvernamentale, iar Kadîrov s-ar putea aștepta ca un nou ministru al Apărării să înceapă să acționeze mai energic în Ucraina.

Foto jos: Kadîrov (dreapta) și guvernatorul Dyumin (stânga) la Kremlin

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.