Cum se va apăra Taiwanul în fața Chinei, chiar și fără suportul direct al SUA? „Strategia porcului spinos”


Cum se va apăra Taiwanul în fața Chinei, chiar și fără suportul direct al SUA? „Strategia porcului spinos”

Deutsche Welle analizează în detaliu situația tensionată dintre China și Taiwan, în contextul nervozității exacerbate produse de vizita lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, primul oficial american de acest rang care ajunge la Tapiei după 1997. China acuză că ar fi vorba de un semnal important de încurajare a insulei în aspirațiile sale către independența față de Beijing. 

După vizita lui Pelosi, China a anunțat ample exerciții militare în jurul insulei Taiwan, iar manevrele executate de forțele sale armate au strânit critici dure din partea Statelor Unite care a avertizat că nu se sperie de retorica războinică a Beijingului.

Comunitatea internațională urmărește tensionată „exercițiile” Chinei, întrebându-se cum se vor încheia acestea și, bineînțeles, ce va face Taiwanul în cazul unei invazii asemănătoare cu cea demarată de Rusia în Ucraina.

Jurnaliștii de la Deutsche Welle spun însă că, amenințat de China cu invazia de decenii întregi, „Taipeiul nu este complet neajutorat (...)”.

În privinţa puterii militare, China are o mare superioritate în faţa Taiwanului, din toate punctele de vedere - de la tancuri, artilerie, până la marină şi aviaţie. 

Taiwanul dispune însă de un număr mai mare de infanterişti rezervişti, pe care i-a format în ideea unei ample invazii chineze, arată DW, însă, pentru a face față amenințării vecinului gigant. „Taiwanul a adoptat o metodă de apărare cunoscută sub denumirea de strategia porcului spinos, care are ca scop să facă invazia foarte dificilă și costisitoare pentru inamic.”

„Taiwan a făcut stocuri mari de arme și muniție antiaeriană, antitanc și antinavale. Acestea includ vehicule aeriene fără pilot și muniție ieftină, precum rachetele mobile de croazieră pentru apărarea de coastă. Acestea au capacitatea de a distruge navele scumpe și echipamentele navale ale Chinei,” mai arată Deutsche Welle.

„Ambarcațiunile de atac rapid și bărcile de asalt cu rachete în miniatură sunt alte echipamente relativ ieftine, dar extrem de eficiente. Ele pot fi dispersate printre bărcile de pescuit prin porturile din Taiwan. Minele maritime și navele rapide de minare ar putea complica, de asemenea, operațiunile de debarcare ale oricărei marine invadatoare”. (DW)

„Pentru a prelua rapid insula, armata din China ar trebui să transporte mulți soldați și cantități mari de provizii - vehicule blindate, arme, muniție, alimente, provizii medicale și combustibil - peste strâmtoare. Acest lucru este posibil doar pe mare, deoarece transporturile aeriene și flotele de avioane au o capacitate limitată”. Iar în cazul în care trupele chineze ar reuşi totuşi să pună bocancul pe sol, taiwanezii sunt pregătiţi să-i întâmpine cu un război de gherilă în oraşe şi în regiunile muntoase, mai explică DW. 

Tensiunile politice dintre Taiwan şi China datează de la războiul civil chinez (1927–1949). În urma conflictului îndelungat dintre Partidul Comunist şi aripa de dreapta a mişcării Kuomintang, condusă de politicianul şi generalul Chiang Kai-shek, comuniştii s-au impus după 22 de ani. După ce liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză, Kuomintang-ul s-a refugiat în Taiwan. Dar Beijingul priveşte în continuare insula Taiwan ca pe o parte a teritoriului naţional.

Potrivit agerpres.ro, nave şi avioane militare chineze au trecut vineri dimineaţa linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan, a anunţat ministerul apărării de la Taipei, citat de Reuters.

Taiwanul a reacţionat trimiţând în zonă mai multe nave şi avioane şi desfăşurând sisteme terestre de rachete pentru monitorizarea situaţiei şi consideră că activităţile forţelor armate chineze sunt extrem de provocatoare.

Ministerul taiwanez al apărării a comunicat că militarii săi se vor pregăti de luptă, dar nu vor cere războiul.

După ce joi China a tras cu rachete balistice chineze în jurul Taiwanului, dintre care unele ar fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, Washingtonul a acuzat, din nou,Beijingul că „a ales să reacţioneze exagerat" la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan şi a avertizat că portavionul său USS Reagan va continua să "supravegheze" împrejurimile insulei, anunţând totodată că a amânat un test de rachete intercontinentale pentru a evita agravarea crizei.

„China a ales să reacţioneze exagerat şi a folosit vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor drept pretext pentru a-şi intensifica operaţiunile militare provocatoare în Strâmtoarea Taiwan şi în jurul acesteia", a declarat purtătorul de cuvânt pe teme de securitate al Casei Albe, John Kirby.

Portavionul USS Reagan „va rămâne în operaţiune în zonă pentru a supraveghea situaţia", a spus el, adăugând că„nu vom fi descurajaţi să operăm în mările şi spaţiul aerian al Pacificului de Vest, în conformitate cu dreptul internaţional, aşa cum am făcut de zeci de ani, apărând Taiwanul şi o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă".

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, care a participat la un summit ASEAN la Phnom Penh, la fel ca omologul său american, Antony Blinken, a acuzat Washingtonul că se află la originea crizei, făcându-se responsabil de o "provocare flagrantă" creând "un precedent odios".

„Dacă nu este luată nicio măsură pentru corectarea şi contracararea acesteia, ce s-ar întâmpla cu principiul neamestecului în treburile interne? Ar mai putea fi respectat dreptul internaţional? Cum am putea păstra pacea în regiune?", a adăugat el în marja summitului.

Ministrul de externe japonez, Yoshimasa Hayashi, a cerut joi „oprirea imediată” a manevrelor militare chineze. „Acţiunile Chinei au de data aceasta un impact grav asupra păcii şi stabilităţii în regiune. Cer încă o dată oprirea imediată a acestor manevre militare”, a declarat ministrul japonez la Phnom Penh.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.