Mai multe publicații britanice scriu că este foarte posibil ca premierul Boris Johnson să părăsească arena politică din regat, unde a iscat mai multe controverse, pentru o funcție cheie pe scena internațională, cum ar fi cea de secretar general al NATO care urmează să devină vacantă odată cu încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg în 2023.
Reamintim că funcția îi surâde și președintelui român Klaus Iohannis ai cărei apropiați au lansat prin presa obedientă zvonul că ar fi un candidat dorit de Occident. Șansele liderului român s-au diminuat însă foarte mult în condițiile în care cel de-al doilea mandate al său este marcat de numeroase controverse și scandaluri apreciate de presa independentă din România și analiști occidentali de natură să „erodeze democrația”.
În ce-l privește pe Boris Johnson aceasta beneficiază de un lobby puternic din partea Ucrainei – deputatul ucrainean Oleksii Goncharenko fiind cel care a dat tonul susținerii premierul britanic pentru funcția de secretar general al NATO – dar, potrivit publicației Express, liderul de la Londra se bucură și de susținerea mai multor colegi conservatori care cred că acesta are experiența, energia și convingerile necesare pentru a ocupa o asemenea poziție.
Iminenta plecare din fruntea guvernului britanic și a partidului conservator a lui Johnson - devenit recent cetățean de onoare al Odessei, dar venerat pe tot teritoriul Ucrainei pentru suportul vehement pe care l-a acordat acesteia pe parcursul războiului – a produs o undă de șoc la Kiev, președintele Volodimir Zelenski declarându-se profund afectat de situația în care se află „eroul” britanic.
„Felul în care a gestionat Boris Johnson situația pe parcursul războiului a asigurat Ucrainei ajutoare militare, economice și umanitare vitale. Marea Britanie a impus sancțiuni semnificative Rusiei și este unul dintre cei mai importanți susținători ai noștri. (…) Este cea mai potrivită persoană să-i urmeze în funcție lui Jens Stoltenberg, mai ales că înțelege exact provocările cu care se confruntă NATO și aliații occidentali. În plus, avem convingerea că el va susține mereu Ucraina în bătăliile pe care le are de dus cu Hitlerul secolul XXI și că va susține mereu țările membre NATO cu aceeași convingere și dăruire”, a precizat deputatul Oleksii Goncharenko, citat de express.co.uk.
O sursă ministerială din guvernul britanic a precizat că pe scena internațională, Johnson a fost un luptător important pentru libertate. „A arătat țării sale și lumii întregi cât de mare este atașamentul său față de idealurile democratice”, a mai spus sursa, precizând că „BJ înțelege politica europeană, are relații solide cu aliații de pe continent, iar apărarea înverșunată a suveranității Ucrainei au arătat că este un om de stat capabil să fie lider continental în aceaste vremuri dificile, marcate de conflicte și alte provocări”.
Un alt politician britanic, David Jones, fost ministru pentru Brexit, a exclamat cu entuziasm că preluarea funcției de secretar general al NATO de către Boris Johnson este pur și simplu o „idee genială”.