Guvernul de la Taipei condamnă declarațiile "false" făcute de Putin prin care "a subminat suveranitatea Taiwanului"


Guvernul de la Taipei condamnă declarațiile "false" făcute de Putin prin care "a subminat suveranitatea Taiwanului"

Ministerul taiwanez al Afacerilor Externe l-a criticat ieri pe Vladimir Putin pentru disprețuirea suveranității Taiwanului, dictatorul de la Kremlin spunând săptămâna aceasta, într-o discuție cu omologul de la Beijing, că problemele Taiwanului sunt "afacerile interne ale Chinei".

Ministerul a condamnat ferm remarcile "false" făcute de Putin, care "au subminat suveranitatea" Taiwanului, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Joanne Ou, într-un briefing de presă.

Agenția de presă Xinhua l-a citat pe Putin spunându-i președintelui chinez Xi Jinping în timpul unui apel telefonic de miercuri că Rusia s-a opus oricărei ingerințe din partea forțelor externe în afacerile interne ale Chinei, cum ar fi în problemele ce țin de Xinjiang, Hong Kong și Taiwan.

Ou a spus că taiwanezii își aleg guvernarea prin alegeri libere și corecte, adăugând că numai Guvernul din Taipei poate reprezenta Taiwanul. 

Afirmațiile iredentiste ale Beijingului provoacă doar resentimente în rândul taiwanezilor, a adăugat aceasta. 

În fața amenințărilor pe termen lung ale Beijingului la adresa Taiwanului, Guvernul și cetățenii sunt hotărâți să lupte împotriva intimidării chineze, a spus Ou, adăugând că determinarea lor se bazează pe credința că "Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută pe ei înșiși".

Guvernul va continua să întărească legăturile Taiwanului cu națiuni democratice care au aceleași opinii, inclusiv pentru a le solicita sprijinul, a adăugat Ou.

Protejând libertatea, democrația, drepturile omului și statul de drept, Taiwanul aduce contribuții semnificative la dezvoltarea și stabilitatea economiei globale, a spus ea, descriind țara sa drept un instrument puternic de contracarare a expansiunii autoritare a Chinei.

Guvernul va continua să stimuleze capacitățile de autoapărare și de război asimetric ale Taiwanului, consolidându-și legăturile cu SUA pentru a proteja o ordine internațională bazată pe reguli și pentru a promova pacea, stabilitatea și prosperitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiunea Indo-Pacific, a mai zis Ou. 

Ministerul a mulțumit, de asemenea, SUA pentru că au reiterat că se vor asigura că Taiwanul are capacitatea de a se apăra și de a descuraja agresiunea.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut aceste remarci într-un interviu acordat marți Serviciului Public de Radiodifuziune al SUA. 

El a spus că în ultimul deceniu China a "acționat mai represiv în țară și mai agresiv în străinătate", inclusiv prin acțiuni împotriva Taiwanului, care sunt "potențial periculoase și destabilizatoare".

Blinken a cerut Chinei să ia în considerare răspunsul pe care l-a primit Rusia din partea țărilor din întreaga lume după ce Kremlinul a declanșat un război la scară largă împotriva Ucrainei. 

Mai mult, SUA au promis protecția Taiwanului în baza Legii sale privind relațiile cu Taiwan, a spus Blinken. (sursa: Taipei Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.