Fabulosul Andrii Pokrasa, puștiul de doar 15 ani care a ajutat, cu drona sa, trupele ucrainene să oprească un uriaș convoi rusesc ce înainta spre Kiev / Ofițer: „Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei!"


Fabulosul Andrii Pokrasa, puștiul de doar 15 ani care a ajutat, cu drona sa, trupele ucrainene să oprească un uriaș convoi rusesc ce înainta spre Kiev / Ofițer: „Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei!"

În timp ce armata rusă se îndrepta spre Kiev la sfârșitul lunii februarie, apărarea ucraineană a apelat la un pilot de dronă pentru a localiza o coloană de vehicule militare care avansa rapid spre capitală dinspre vest.

Potrivit Global News, cetățeanul care și-a asumat această sarcină și-a trimis drona pe un câmp din apropierea casei sale și a depistat convoiul rusesc. Artileria ucraineană l-a distrus, iar operatorul de dronă a devenit eroul discret al operațiunii. Asta mai ales pentru că are doar 15 ani, iar armata ucraineană nu a dorit să-l expună riscului de a deveni o țintă. 

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Global News, Andrii Pokrasa a recunoscut că el este puștiul care a ajutat la oprirea invaziei rusești asupra Kiev.

Implicarea lui în sprijinul armatei a fost confirmată de părinții săi, de șeful federației ucrainene a proprietarilor de drone și de un comandant din cadrul secției de recunoaștere fără pilot a forțelor armate.

„Era singurul care avea experiență cu dronele în acea regiune", a explicat comandantul, Iurii Kasjanov, adăugând „este un adevărat erou, un erou al Ucrainei".

Puștiul spune că situația a fost "foarte, foarte înfricoșătoare", dar nu a vrut ca soldații ruși să îi invadeze orașul. 

El a mai povestit că forțele de apărare civilă au apelat la el pentru că aveau nevoie de coordonatele GPS ale coloanei rusești pentru a putea fi țintite.

„Ne-au dat informații despre locul aproximativ unde ar putea fi coloana rusă, iar misiunea mea a fost să găsesc coordonatele exacte și să le furnizez soldaților", a declarat Pokrasa.

„Era una dintre cele mai mari coloane care se deplasa pe drumul dinspre Jîtomîr și am reușit să o localizăm și pentru că unul dintre camioane a avut farurile aprinse pentru mult timp", a mai povestit puștiul.

Tatăl său a transmis detaliile unei unități de apărare teritorială folosind o aplicație de socializare, iar forțele invadatoare au fost oprite în apropiere de Berezivka, la aproximativ 40 de kilometri vest de Kiev.

„Le-am dat coordonatele și fotografiile, iar după aceea au vizat locația", a declarat adolescentul.

Global News nu publică numele orașului lui Pokrasa din motive de securitate. Foto sus și jos: imagini surprinse de drona lui Andrii după ce convoiul rusesc a fost spulberat.

 

Dronele au devenit un instrument crucial în războiul din Ucraina. Sute de operatori civili de drone reușesc să surprindă totul, de la mișcările trupelor rusești până la dovezi importante ale crimelor de război.

Imaginile suprinse astfel sunt postate online sau împărtășite cu autoritățile ucrainene, astfel încât forțele ruse nu se pot mișca nicăieri neobservate. Totul datorită acestei tehnologii fabuloase pe care până și copiii o pot opera. 

„Este o situație care determină o schimbare semnificativă a regulilor de război", a declarat Taras Troiak, un fost comerciant de drone care conduce Federația proprietarilor de drone din Ucraina.

După invazia din 24 februarie ordonată de Vladimir Putin, Troiak a înființat un grup pe Facebook pentru a încuraja operatorii civili de drone să localizeze forțele rusești în apropierea Kievului și să informeze armata. De atunci, aproximativ 1.000 de operatori civili s-au alăturat efortului, iar numeroase drone au fost trimise ucrainenilor de susținători din Europa și America de Nord, a spus mai spus Troiak. 

„Dacă nu am avea astfel de operatori și drone care pot ajuta armata ucraineană, cred că Kievul se afla într-un pericol mai mare de a fi fost ocupat de forțele rusești", a declarat Troiak.

***

Deși are frică de înălțime, Andrii a văzut pe Youtube un clip cu imagini ale Kievului surprinse cu drona iar de atunci a devenit dependent de „privitul lumii de sus”. 

Drona a cumpărat-o în vara anului trecut și a pilotat-o zilnic până în ziua în care au venit rușii. La scurt timp, trupele ucrainene i-au cerut ajutorul pentru că era singurul din regiune cu dronă funcțională. 

A fost nevoit să facă totul cu discreție maximă pentru că vecinii nu vedeau cu ochi buni implicarea sa, temându-se că vor deveni curând ținte ale forțelor ruse. Împreună cu tatăl său a mers pe un camp din apropiere și au folosit drona mai ales după căderea întunericului, observând la un moment dat farurile care au dat de gol convoiul rusesc. 

„Erau la aproximativ doi kilometri de noi”, a spus puștiul. 

A continuat să ajute trupele ucrainene încă multă vreme apoi, cu sentimente amestecate. Pe de o parte se bucura pentru că era vorba de trupe invadatoare, pe de alta se gândea că soldații spulberați sunt totuși ființe umane. 

Colaborarea lui Andrii cu armata ucraineană s-a încheiat în momentul în care părinții au decis că trebuie să continue studiile, alegând Polonia pentru asta. Puștiul este însă cum nu se poate mai încântat că a reușit să ajute armata țării sale și să înfrunte, din umbră, una dintre cele mai puternice armate ale lumii. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.