VIDEO. Parlamentarul din Georgia care luptă voluntar în Ucraina. El s-a aflat, mai multe zile, în prima linie la Irpin. Ce povestește politicianul, care este și lider de partid, despre armata rusă


VIDEO. Parlamentarul din Georgia care luptă voluntar în Ucraina. El s-a aflat, mai multe zile, în prima linie la Irpin. Ce povestește politicianul, care este și lider de partid, despre armata rusă

Sute de voluntari georgieni s-au alăturat trupelor ucrainene în războiul contra Rusiei, din 24 februarie, dată la care Kremlinul a decis să invadeze Ucraina. Printre aceștia și un fost ministru controversat al Apărării, Irakli Okruashvili, (Podul a scris AICI despre el), dar și un parlamentar, Alexander (Aleko) Elisashvili, liderul Partidului Cetățenilor. 

Acesta, în vârstă de 44 de ani, a fost implicat în apărarea Irpinului, în prima linie a frontului, timp de patru zile, după cum rezultă din relatările pe care le scrie pe pagina sa de Facebook.

„La început am fost responsabili cu supravegherea trupelor inamice. Toată noaptea, camarazii mei și cu mine am urmărit mișcarea acestora, am transmis coordonatele lor, iar artileria ucraineană care funcționează cu o precizie admirabilă le-a distrus patru tancuri în doar câteva minute”, a povestit Aleko Elisashvili, pe Facebook.

El a fost implicat și în ofensiva finală, din 27 martie, a ucrainenilor la Irpin, oraș aflat în vecinătatea nord-vestică a Kievului, puternic afectat de bombarbamentele rușilor. „Armata „invincibilă” a fugit cu asemenea viteză că nici n-am putut s-o mai ajungem din urmă. Controlul asupra orașului a fost preluat complet”, a mai scris parlamentarul Georgian, ales deputat în octombrir 2020. Aleko Elisashvili a fost anterior activist și jurnalist.

 

În ultimele sale postări pe Facebook, el povestește despre omorârea civililor de către ruși în orașele mai mici de lângă Kiev. Are și o intervenție pentru presa ucraineană, alături de un alt parlamentar, din Letonia, care luptă, de asemenea, voluntar pentru Ucraina. Este vorba despre Juris Jurašs, 46 de ani, liderul Comisiei juridice a Parlamentului leton, care s-a alăturat ucrainenilor la începutul lunii martie. Foto jos, dreapta.


 

jurass
Parlamentarul leton Juris Jurašs, dreapta

 

În acest moment, Elisashvili se află la Kiev. 

În 2008, Georgia a trecut printr-o situație similară Ucrainei, fiind invadată de către Rusia. În prezent, o cincime din teritoriul georgian este controlat și acum de forțe pro-ruse

La fel ca în lunile premergătoare invaziei din Ucraina, cu câteva zile înainte de agresiune din 2008, oficialii ruși dădeau asigurări că nu va fi niciun fel de operațiunea militară și chiar se părea că forțele militare fac un pas înapoi.

Tot precum în prezent, și în războiul din Georgia, Rusia s-a folosit de separatiștii pe care i-a finanțat ani buni, scopul fiind ca țara din Caucaz să nu se orienteze spre Occident.

Luptele s-au încheiat după cinci zile, printr-un armistițiu negociat de UE, dar au provocat moartea a peste 700 de persoane și au determinat zeci de mii de georgieni să se refugieze.

După războiul care a lăsat Georgia divizată, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și Abhaziei, instalând acolo baze militare permanente.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.