Pierderi dramatice pentru gigantul rus Gazprom în 2023! Sancțiunile și reducerea exporturilor către Europa dau o lovitură importantă celui mai mare producător mondial de gaze naturale


Pierderi dramatice pentru gigantul rus Gazprom în 2023! Sancțiunile și reducerea exporturilor către Europa dau o lovitură importantă celui mai mare producător mondial de gaze naturale

Gazprom, gigantul de gaze deținut de Kremlin, a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022, în condiţiile în care vânzările sale de gaze spre Europa s-au redus la jumătate, transmite Reuters.

Gazprom înregistrează astfel prima sa pierde anuală în ultimii peste 20 de ani, pe fondul scăderii dramatice a exporturilor către Europa, principala sa piața de desfacere până la invazia din Ucraina. 

 

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Potrivit observatorilor, rezultatele de joi evidențiază declinul dramatic al Gazprom, care, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a fost una dintre cele mai puternice companii din Rusia, folosită adesea ca pârghie pentru a șantaja Europa și pentru rezolvarea disputelor cu țările învecinate, cum ar fi Ucraina și Moldova. Potrivit analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârșitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al președintelui Vladimir Putin, a preluat conducerea companiei în 2001 (foto jos, Miller și Putin).

De asemenea, veniturile totale realizate de Gazprom anul trecut au scăzut până la 8.541 miliarde de ruble (93 miliarde de dolari), de la 11.673 miliarde de ruble în 2022. Profitul operaţional s-a înjumătăţit, până la 1.765 miliarde de ruble (19 miliarde de dolari) în 2023, de la 3.634 miliarde de ruble (44,9 miliarde de dolari) în 2022.

Datele comunicate de Gazprom mai arată că anul trecut cheltuielile de capital s-au ridicat la 3.119 miliarde de ruble (34 miliarde de dolari), în timp ce veniturile realizate de vânzările de gaze s-au înjumătăţit până la 3.125 miliarde de ruble (34 miliarde de dolari). În schimb, veniturile din vânzarea de petrol, gaz condensat şi produse procesate din petrol şi gaze au crescut cu 4,3% până la 4.113 miliarde ruble (45 de miliarde de dolari).

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa, care odată era cea mai importantă piaţă de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecinţelor politice create de războiul din Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi.

Acțiunile Gazprom de la Moscova scăzuseră, joi, cu aproximativ 3,3%.

Chiar dacă Gazprom nu mai dă publicităţii date privind exporturile sale de gaze, calculele efectuate de Reuters arată că, în 2023, livrările de gaze ale Gazprom spre Europa au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.