VIDEO. Un experimentat colonel american a înființat Grupul Mozart care să-i anihileze, în Ucraina, pe temuții mercenari ai lui Putin din Grupul Wagner


VIDEO. Un experimentat colonel american a înființat Grupul Mozart care să-i anihileze, în Ucraina, pe temuții mercenari ai lui Putin din Grupul Wagner

Un fost comandant al Forțelor Speciale Americane a pus bazele unui centru militar de pregătire în Ucraina, la Kiev, unde să împărtășească din experiența sa și a altor veterani trupelor ucrainene care luptă împotriva invadatorilor ruși. Pregătirea este complexă, arată într-un mic documentar video colonelul în rezervă Andrew Milburn, primul comandat al Marinei americane care a condus operațiunile speciale în timpul războiului împotriva teroriștilor Statului Islamic. 

Colonelul Milburn și-a numit organizația „Mozart Group” – în replica la controversatul Grup al mercenarilor ruși Wagner, care luptă de ani de zile de partea lui Vladimir Putin – și  intenționează să ajute Forțele Speciale ale Ucrainei să dobândească abilitățile de luptă necesare pe front. 

Grupul Mozart este finanțat exclusive din donații, iar salariile colaboratorilor sunt confidențiale, scrie siteul forces.net. Colonelul american (foto jos) spune că a angajat deja veterani ai armatei britanice și că amploarea războiului din Ucraina este diferită față de tot ce a văzut el până în prezent. 

La acest moment, aproximativ 5000 de voluntari ar fi trecut granița în Ucraina pentru a se alătura așa-numite Legiuni Străine Ucrainene, dar veteranul american spune că mulți ar fi mințit în privința experienței lor militare și au plătit prețul propriei infatuări, mai mulți americani și britanici ajungând să se împuște singuri pentru a fi trimiși înapoi. 

Este nevoie de o evaluare profesionistă a celor care luptă pe front, crede colonelul Milburn, explicând că „rușii se apără foarte bine”. „Într-adevăr au fost lamentabili în atac, dar lasă în urma lor maldăre de mine și nu duc deloc lipsă de obuze”, mai spune colonelul american. 

„Nu suntem un grup de mercenari nesăbuiți de genul Angola. Construim capabilități, performanță. Am avut deja o serie de incidente cu tipi care s-au rănit singuri special pentru a ieși din luptă. Vestici, englezi, americani. Trebuie să existe un control la graniță care să-i evalueze pe cei care se pretind mercenari. În doar câteva minute, cineva ca mine sau ca băieții cu care lucrez, se poate lămuri dacă un voluntar a fost sau nu în armată”, conchide colonelul american. 

Andrew Milburn s-a născut la Hong Kong și, înainte să ajungă în Armata americană, unde a lucrat peste trei decenii, a trăit în Marea Britanie. 

„Grupul Wagner” este un soi de miliție paramilitară privată rusă, fondată de Dmitri Utkin, un fost ofițer al Serviciului rus de informații militare (GRU), veteran al războaielor din Cecenia. Investigații de presă au relevat faptul că grupul este conectat și cu oligarhul Yevgeny Prigozhin – un aliat apropiat al tiranului Vladimir Putin, cunoscut și drept „bucătarul lui Putin”. 

Mercenarii Wagner ar fi luptat pentru prima oară  în 2014, când au susținut separatiștii pro-ruși, asistând armata rusă în războiul din Donbas, estul Ucrainei, precum și în invazia și anexarea Crimeei. Mercenarii au fost implicați de asemenea în conflictele din Siria, Libia, Sudan, Mozambique, Republica Central-Africană și Venezuela.

Wagner-ii sunt acuzați de încălcarea drepturilor omului, tortură și execuții în zonele unde au luptat, iar dacă își pierd viața în „misiune”, familiile sau apropiații nu pot afla prea multe detalii despre cum sau unde au murit fiii, frații sau tații lor în timp ce luptau ca mercenari. 

„De fapt, este posibil ca acești mercernari să fi fost așa numiții omuleți verzi din Crimeea. În jur de 1000 de mercenari au susținut milițiile separatist pro-ruse care s-au luptat pentru controlul asupra Lugansk și Donețk”, opinează Tracey German, profesor la King's College London. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.