Apocalipsa de la nord-vest de Kiev. „O singură școală a rămas întreagă în orașul nostru”/ „Tancurile au trecut pur şi simplu peste autoturisme, strivindu-i pe cei din interior”/ Forțele ruse au distrus peste 300 de spitale în Ucraina


Apocalipsa de la nord-vest de Kiev. „O singură școală a rămas întreagă în orașul nostru”/ „Tancurile au trecut pur şi simplu peste autoturisme, strivindu-i pe cei din interior”/ Forțele ruse au distrus peste 300 de spitale în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski precizează, într-una din ultimele sale apariții publice, că zeci de mii de oameni au fost cel mai probabil uciși în asaltul Rusiei asupra orașului Mariupol din sud-estul țării, iar, în total, peste 300 de spitale ucrainene au fost distruse de trupele invadatoare.

Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, avansează și un număr, la șase săptămâni de la debutul asediului brutal: ar fi vorba despre peste 10.000 de civili. „Cadavrele stau înşirate pe străzi”, mai spune primarul orașului, acuzând forțele ruse că au blocat săptămâni la rând convoaiele umanitare care voiau să intre în oraș, parțial pentru a ascunde masacrul. Boicenko crede că numărul morților din Mariupol ar putea depăși chiar 20.000. 

În plus, oficiali ucraineni acuză Rusia că deţine civili, inclusiv jurnalişti, în închisorile ruseşti. „Avem mulți preoți, jurnaliști, activiști, primari și, în general, civili care sunt în închisori (...) în Kursk, Briansk, Rostov. Sunt ținuți cu forța”, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, într-o apariție televizată

Un reportaj impresionant a fost realizat de Agerpres în localitățile eliberate de la nord-vest de Kiev, acolo unde masacrarea civilor în timpul ocupației ruse a fost constantă iar descoperirea atrocităților a șocat întreaga omenire. (vedeți video la finalul textului)

Agerpres: Dincolo de obiectivele militare care au constituit ţinta predilectă şi declarată a Rusiei, militarii ruşi au atacat pe cale terestră sau aeriană tot ce le-a stat în cale. Bombele lansate din avioanele care au decolat din Belarus sau rachetele lansate din afara teritoriului ucrainean, dar şi convoaiele de tancuri care au trecut prin localităţi au distrus blocuri şi case, şcoli şi grădiniţe, spitale şi dispensare, staţii de carburanţi, centre comerciale, hoteluri, restaurante, reţele de electricitate, gaz sau apă, dar şi drumuri şi poduri.

Pe lângă toate acestea, invadatorii ruşi au tras asupra a mii de maşini civile, ucigând pe cei care fugeau din calea războiului. Pe unele maşini, care încă mai pot fi observate pe marginea drumului din localităţile din apropiere de Kiev, se putea vedea scris, ca semn distinctiv, "Copii". În multe cazuri, tancurile au trecut pur şi simplu peste autoturisme, strivindu-i pe cei care se aflau în interior. În alte cazuri, focurile lansate asupra vehiculelor civile au provocat explozia acestora.

„O singură şcoală a rămas întreagă în oraşul nostru! Au distrus toate obiectivele administraţiei, au distrus şcolile. (...) Ne-au distrus toate instalaţiile electrice, ne-au distrus alimentarea cu apă. Staţiile de reglare a presiunii gazului sunt bombardate", a declarat primarul oraşului Borodianka, Gheorghi Ierko.

Centrul oraşului Borodianka este aproape distrus în totalitate, după ce oraşul a stat peste o lună sub ocupaţia armatei ruse”. 

Mai multe detalii despe Borodianka, Bucea, satul satul Andriivka (unde nicio casă nu a rămas întreagă)Mîkolaivka (sat înconjurat de păduri, unde invadatorii au jefuit casă cu casă) și alte localități pârjolite de ruși găsiți AICI.

Peste 200 de salvatori ucraineni scormonesc pe sub dărâmături pentru a-i găsi pe localnicii din Borodianka peste care rușii au aruncat o bombă de 250 de kilograme. 

FOTO: Twitter



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.