La numai o săptămână după ce deplângea public soarta lui Traian Băsescu, alias „Petrov”, numele conspirativ sub care fostul președinte al României a turnat la Securitate - rămas fără casă de protocol, mașină, indemnizația de președinte, fără protecția SPP, în urma deciziei definitive a ÎCCJ care constata că a făcut poliție politică -, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Udrea, cândva una din cele mai influente politiciene din România, nu a putut fi dusă joi în arest pentru ispășirea pedepsei pentru că a părăsit România cu destinația Grecia, fiind capturată însă de autoritățile bulgare la vama Kulata. Ea și-a petrecut noaptea de joi spre vineri într-un arest din Bulgaria, urmând ca autoritățile din țara vecină să judece cererea de extrădare, procedură care este posibil să dureze câteva zile.
Jurnalistul Sebastian Zachmann (Prima TV) a comentat într-o postare pe Facebook situația prezentă a celor doi, cândva cei mai puternici politicieni ai României:
„Ce sfârșit de gală pentru cel mai puternic binom din politica românească. Traian Băsescu e dovedit turnător al Securității, în timp ce muza sa o rupe la fugă spre sezonul turistic încă nedeschis din Grecia încercând să schimbe apa cu ploșnițe de la tubulatură cu apa turcoaz a Mării Egee.
Vreme de 10 ani, Elena Udrea a fost, uneori, chiar mai puternică decât Traian Băsescu: a împărțit bugetul țării, funcții publice și genți cu șpăgi de milioane de euro. Peste toate, a fost marele gropar al presei românești: a cumpărat jurnaliști la bucată, a desființat, cu un singur telefon, departamente de investigații, iar când primele două variante n-au mers, a găsit a treia cale: a cumpărat ziarul cu totul. Rețeta a fost aplicată fără cusur și pentru unele televiziuni. Dar iată ce revanșă superbă: Elenei Udrea i-a făcut vânt spre celulă tocmai un articol de ziar semnat de echipa lui Tolontan.
Traian Băsescu va ieși pe ușa vilei de protocol în căutarea unui apartament cu trei camere, în timp ce Elena Udrea va păși într-un tiny house cu pat etajat din cartierul rezidențial Târgșor. Să nu-i plângem. Amândoi știu să numere numai de la șase zerouri în sus.
Singura nedreptate e că Alina Bica va face singură shopping în Italia în așteptarea unei extrădări care nu va veni niciodată, în timp ce prietena sa fatală va vâna iar șobolani în celulă. Altfel, Elena Udrea iese din viață publică exact cum a intrat: pe tocuri”.
Context. Condamnarea lui Udrea în dosarul „Gala Bute”
Contestația în anulare la decizia definitivă de condamnare, pronunțată încă din iunie 2018, i-a fost respinsă, joi, Elenei Udrea cu majoritate de către completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În cadrul acestui proces, Elena Udrea a fost apărată de controversatul fost ministru al Justiției în guvernarea PSD, Tudorel Toader, care a încercat să obțină anularea deciziei de condamnare din 2018.
Udrea fusese condamnată definitiv în iunie 2018, la 6 ani de închisoare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Gala Bute.
Elena Udrea a introdus atunci două căi extraordinare de atac: recurs în casație și contestație în anulare. Cea din urmă a venit pe fondul deciziei CCR care a declarat ca fiind nelegală constituirea completurilor de 3 și de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, instanța a decis anularea unor condamnări și reluarea de la zero a unor procese cu nume mari.
În decembrie 2021 însă, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a stabilit că judecătorii naționali pot ignora o decizie a CCR dacă aplicarea ei presupune tergiversarea procedurilor judiciare sau dacă există riscul de prescriere a unor fapte. Astfel, judecătorii români au confirmat supremația dreptului UE asupra dreptului intern, prin neaplicarea unei decizii a CCR, decizia de joi a ÎCCJ fiind catalogată de analiști drept o eliberare de abuzurile CCR.
De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă. Astfel, Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.
Alte condamnări la închisoare cu executare:
5 ani - Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box
3 ani - Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea.
Condamnări cu suspendare:
1 an și 6 luni - Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea;
4 ani - Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării
3 ani - Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii,
2 ani și 6 luni - Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme.
Achitat: Ion Ariton, fostul ministru al Economiei.