VIDEO. „Maestrul Coroiu” îl atacă dur pe scriitorul Radu Paraschivescu care spunea că vrea să returneze decorația primită de la Klaus Iohannis / Cristoiu: „Este unul din gașca lui Liiceanu, din gașca Humanitas” / „ N-are pic de talent” / „Când am auzit...să-mi piară vocea...” / „A fost decorat de președintele României?! Dvs știți că eu n-am nicio decorație?!”


VIDEO. „Maestrul Coroiu” îl atacă dur pe scriitorul Radu Paraschivescu care spunea că vrea să returneze decorația primită de la Klaus Iohannis / Cristoiu: „Este unul din gașca lui Liiceanu, din gașca Humanitas” / „ N-are pic de talent” / „Când am auzit...să-mi piară vocea...” / „A fost decorat de președintele României?! Dvs știți că eu n-am nicio decorație?!”

Scriitorul, traducătorul și publicistul Radu Paraschivescu, care avea la sfârșitul anului 2020 două volume într-un top 12 al celor mai vândute titluri Humanitas, este desființat de controversatul Ion Cristoiu, fondatorul Evenimentului Zilei și fost colaborator al Securității sub numele conspirativ Coroiu, într-o opinie exprimată pe vlogul său. Paraschivescu anunțase, într-un interviu acordat recent pentru Digi FM, că se gândește să renunțe la o decorație primită de la Cotroceni, în semn de protest față de atitudinea președintelui Klaus Iohannis din ultima vreme care a determinat prezenta criză politică și dezastrul din sănătate. Despre supărarea lui Radu Paraschivescu, Podul a scris AICI.

Ion Cristoiu a calificat intenția lui Paraschivescu drept o „minune” citită prin presă, precizând că el, cu excepția unei tinichele primite de un 23 august, înainte de 1989, n-are nicio decorație. 

Ion Cristoiu: Ați auzit de Digi24? La Digi24 a fost un tip care se numește Radu Paraschivescu! Eu am auzit deoarece este un autor de vreo 2-3 cărți, dacă nu mă înșel, de așa-zis umor. Este unul din gașca lui Liiceanu, din gașca Humanitas în fundul căruia, de câte ori scoate o carte, se vâră o publicitate. Toată presa tefelistă scrie Radu Paraschivescu...eu am citit unele cărți. N-are pic de talent. Este acel gen de umor scremut. N-are umor! (…) Face parte dintre tefeliști. Gașcă mare! Și a fost la Digi și a zis că el în semn de protest față de ce face Iohannis dă înapoi „meritul cultural” dat de Iohannis. Când am auzit...să-mi piară vocea...păi cum, Radu Paraschivescu a avut „meritul cultural”, a fost decorat de președintele României? Dvs. știți că eu n-am nicio decorație? N-am niciuna! Singura decorație pe care am primit-o în viața mea este de un 23 August, nu mai țin minte, 80-82-83...s-a dat la toți ziariștii ordinul muncii, clasa a IV-a, ceva groaznic, probabil că avea Ceaușescu un depozit de tinichele”. (Video de la minutul 13 aproximativ)



Radu Paraschivescu a răspuns atacului printr-o postare pe pagina sa de Facebook: Mă săpuneşte Ion Cristoiu-Coroiu pe videoblogul pe care a făcut cândva epocala afirmaţie că "Dumnezeu nu ne-a născut cu mască" (la care am răspuns că nici cu vestă de piele nu ne-a născut). Mă aşteptam la o anume rigoare din partea lui, ştiindu-i trecutul. Să rectificăm: am scris ceva mai mult decât "două cărţi lipsite de umor". Nu sunt "tefelist"; la 61 de ani e greu să susţii că ai 30. Sunt "din gaşca lui Liiceanu" în măsura în care din aceeaşi gaşcă fac parte Seneca, Mircea Horia Simionescu, Herodot, Hannah Arendt, Ezra Pound şi alte mii de autori publicaţi la Humanitas. Gabriel Liiceanu, la rândul lui, nu scrie pe Hotnews, ci pe Contributors. Afirmaţia legată de restituirea decoraţiei nu a fost făcută la Digi 24, cu care am încetat raporturile de doi ani şi jumătate, ci la Digi FM. Opera regizată de Andrei Şerban la care a asistat Ion Cristoiu-Coroiu nu a fost "Traviata", cum crede el, ci "Văduva veselă". Nu am rescris opera, cum e convins Ion Cristoiu-Coroiu, ci am fost de acord, la fel ca Andrei Pleşu, ca Andrei Şerban să ia câteva fragmente din cărţile mele de aşa-zise "perle" ale aşa-zişilor politicieni şi să le introducă într-o variantă adusă la zi a textului. Faptul că am fost făcut"piţifelnic" m-a încântat. E delicios să asişti la felul în care pronunţă un peltic acest cuvânt. Partea gravă ţine de memoria şi de logica lui Ion Cristoiu-Coroiu. Dacă aşa se prezintă, mă tem că nu e bine”. 

Jurnalistul Horia Ghibuțiu a criticat atacul lui Ion Cristoiu la adresa lui Radu Paraschivescu, precizând că acesta a făcut parte din cea mai bună echipă de editorialiști din presa de după 1989 și că „maestrul” minte cum respiră afirmând și despre el că i-ar fi cărat geanta pe când era începător în ale gazetăriei ca un gest de servilism față de șef. 

„Să vă fie rușine, Ion Cristoiu! Aflu că v-ați exprimat ireverențios la adresa lui Radu Paraschivescu. Admit că nu vă urmăresc producțiile jalnice distribuite de tabloidul imund cunoscut anterior drept agenția de presă Mediafax; ce spuneți și ce scrieți arată doar că nu știți să înaintați în vârstă cu demnitate.  

Că aveți o retorică de „România Mare” - mereu am crezut, cumva, că o admirați în secret - nu e surprinzător. Nici pizma săteanului din Găgești față de intelectualul de oraș.  

Vă suspectez însă că ați avut această ieșire din frustrare. Ați beștelit pe cineva care a scris la un ziar mai bun decât cel pe care l-ați făcut dumneavoastră. Deoarece Radu Paraschivescu a făcut parte din cea mai bună echipă de editorialiști din presa română de după 1989. Alături de Horia-Roman Patapievici, Mircea Cartarescu, Vladimir Tismaneanu, Mircea Mihaies, Răzvan Exarhu, Sorin Ionita și alții. La ziarul pe care l-ați făcut dumneavoastră, dar care, slavă Cerului, nu mai era deloc ca la început. Știți la fel de bine ca mine că n-ați fi avut ce să căutați între aceste spirite libere, caractere puternice și condeie strălucite. Vă lipsește tot ce aceștia au cu prisosință. 

Am ocupat o funcție în ziar când acești oameni de seamă au scris acolo și mă mândresc cu asta. Chiar funcția pe care ați avut-o dumneavoastră. Când am fost numit la conducere, ați comentat la Antena 3, unde vă era și vă e locul, că a ajuns șef „băiatul care mi-a cărat geanta”. Aveam să ne întâlnim ca invitați într-un studio de televiziune și v-am împrospătat memoria: v-am respectat cât mi-ați fost șef, dar geanta nu v-am cărat-o niciodată. Nu sunt servil, ca dumneavoastră cu Șoșoacă.  

Ați făcut un ziar popular, dar veți rămâne în istorie ca un gazetar comunist care a compromis presa de calitate în capitalism. Și, sincer, n-ați fost în stare să produceți ceva de calitate într-o piață liberă și competitivă. Nici dumneavoastră, nici cei mai mulți ștabi de presă din generația dumneavoastră. Pentru că poți să scoți pe cineva din ziarul unde găina năștea pui vii, dar nu poți scoate din cineva ziarul în care năștea găina pui vii.  

Așa că reiterez, ca să nu uitați de unde am plecat: să vă fie rușine!”, a scris Horia Ghibuțiu pe pagina sa de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.