Ana Birchall, stupefiată și revoltată de veniturile uriașe ale lui Valer Dorneanu care au crescut în 2020. Ce sume colosale a încasat președintele controversat al CCR


Ana Birchall, stupefiată și revoltată de veniturile uriașe ale lui Valer Dorneanu care au crescut în 2020. Ce sume colosale a încasat președintele controversat al CCR

Veniturile judecătorilor constituționaliști au crescut în 2020, astfel că pe președintele controversat al CCR, Valer Dorneanu, îl despart doar câțiva lei până să încaseze, anual, un milion de lei noi de la statul român. Bănetul pe care Dorneanu îl primește, în acest moment, de la stat, este în jur de 200.000 de euro (adică peste 16.500 euro pe lună), după cum arată un articol publicat de Adevărul. Cu cei peste 74.000 de lei încasați anual de la Universitatea Titulescu, Dorneanu are însă venituri de peste un milion de lei (952.425 lei de la stat și 74.603 salariul de profesor la universitate privată). (mai multe detalii AICI)

Informația a stârnit reacția fostului ministru al Justiției Ana Birchall, care a comentat acid atât veniturile incredibile ale lui Dorneanu, cât și pasivitatea prezentei coaliții de guvernare care nu dă semne că ar putea face o mutare serioasă în direcția CCR, respectiv modificarea Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.   

„Pentru ce a încasat Dorneanu atât de mulți bani?! Aaaa ca să supra legifereze CCR cu anumite decizii care numai în spiritul Constituției nu sunt sau să fie România condamnată la CEDO, ca sa dau numai câteva exemple. Felicitări coaliției de guvernare că de șapte luni nu se deranjează să modifice măcar legea 47/1992 privind CCR...bătăliile pentru putere din interior sunt mult mai importante, nu?”, a comentat Ana Birchall pe pagina sa oficială de Facebook. 

Potrivit Adevărul, și Marian Enache, magistrat al Curţii Constituţionale care a fost şi parlamentar timp de trei mandate (din partea PSD şi a UNPR), are printre cele mai de invidiat venituri. Pe lângă salariul de 322.318 lei, Marian Enache a beneficiat de două pensii, una în valoare de 445.943 de lei (pentru că e judecător CCR), iar a doua de 96.936 de lei, pentru faptul că este fost parlamentar. În total, aproximativ 865.500 de lei au intrat în conturile fostului PSD-ist, însă mai puţin cu 22.000 faţă de anul precedent, când Enache a încasat unele diferenţe salariale mai consistente. 
 
Un alt judecător CCR ale cărui venituri au sărit spectaculos este controversatul Cristian Deliorga, un apropiat al lui Liviu Dragnea, ajuns la Curtea Constituțională în mai 2019, când a fost numit de Senatul controlat de PSD. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Deliorga a încasat 283.890 de lei ca indemnizaţie pentru funcţia de magistrat CCR, iar 40.480 de lei au reprezentat restanţe salariale de la Curtea de Apel Constanţa, acolo unde a lucrat până în 2019. Veniturile lui Deliorga au fost rotunjite de pensia specială de 401.400 de lei. În total, în 2020 a încasat aproximativ 726.000 de lei, cu circa 300.000 de lei mai mult decât în anul precedent, când veniturile sale au fost de doar 433.000 de lei. Diferenţa a fost realizată de cuantumul pensiei speciale, pentru că în 2019 a primit-o doar şapte luni.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.