Cum a stat Sebastian Ghiță în genunchi în fața unui procuror cerșind îndurare pentru baronul PSD Mircea Cosma. Magistratul a trecut însă de partea infractorilor și, de frica DNA, a devenit „avocatul” SIIJ și al mafiei PSD


Cum a stat Sebastian Ghiță în genunchi în fața unui procuror cerșind îndurare pentru baronul PSD Mircea Cosma. Magistratul a trecut însă de partea infractorilor și, de frica DNA, a devenit „avocatul” SIIJ și al mafiei PSD

Fosta avocată a Cămătarilor, parlamentara PSD Laura Vicol - una din cele mai aprige contestatare ale fostei șefe a DNA, Codruța Kovesi, împotriva căreia a ieșit în stradă alături de un alt client de-al său, infractorul Daniel Dragomir, condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, și de rusofilul anti-mască Dan MV Chitic - a venit la braț, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, unde s-a dezbătut recent proiectul desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu fostul șef al Parchetului Curții de Apel Prahova, Liviu Mihail Tudose.

Acesta, în prezent tânăr pensionar beneficiar de pensie specială, în trecut acuzat de către Direcția Națională Anticorupție de mai multe fapte grave de corupție, a fost adus să înduioșeze Comisia parlamentară cu istoria „abuzurilor” la care a fost supus de către DNA Prahova, în vremea procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu, și să pledeze în favoarea SIIJ care, ce să vezi, a retras apelul declarat de DNA într-un dosar de-al său, făcând din el un cetățean curat, deși legăturile sale cu cele mai temute grupări politico-infracționale din Prahova sunt povestite în detaliu chiar de „abuzat”.  

Jurnalistul Ionel Stoica a relatat pe pagina sa de Facebook cum l-a sprijinit fugarul Sebastian Ghiță, patronul RTV, pe ex-procurorul Liviu Tudose să obțină o funcție importantă, facilitându-i chiar o întâlnire cu amicul Victor Ponta prin 2014. Rămas cu obligații la Ghiță, procurorul l-a informat pe fugar despre acțiunile DNA care îl vizau pe baronul PSD de Prahova Mircea Cosma. Atât de afectat a fost Sebi Ghiță de nenorocirea care urma să se abată peste cuibul infracțional prahovean încât a căzut în genunchi în fața magistratului implorându-l să le scape pielea.  

Ionel Stoica:  

„M-am uitat cu întârziere pe înregistrările din Comisia Juridică de la discuțiile pe proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei Speciale. Rușinoasă plecarea șefilor Înaltei Curți- Corina Corbu și CSM- Bogdan Mateescu, când Lia Savonea urla în Plenul Consiliului nu s-au retras niciodată în semn de protest. Penibilă și superimunitatea magistraților, avizul CSM la trimiterea în judecată, profund neconstituțională, să sperăm că se rezolvă în prima cameră parlamentară sesizată. 

Dar culmea penibilului a fost momentul în care deputata PSD, Laura Vicol, l-a adus în sală pe un fost procuror, fost inculpat într-un dosar DNA- trimis în judecată în cazul fostului deputat PSD, Sebastian Ghiță. “Ce facem acum, ne invităm toţi clienţii să vorbească?,” remarca Stelian Ion.  

Fost șef al Parchetului Curții de Apel Prahova, Liviu Mihail Tudose, trebuia să sustină teza PSD, că DNA a făcut abuzuri în cazul său, dar în realitate el a fost unul dintre inculpații salvați de Secția Specială, care a retras apelul în cazul său. Și vă explic cum s-a întâmplat totul, să trageți singuri concluziile. 

Tudose a fost acuzat, în 2016, de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Potrivit DNA, i-ar fi transmis lui Sebastian Ghiță că s-a deschis o anchetă și că se fac interceptări ambientale și telefonice în cazul unor apropiați ai lui Mircea Cosma, fost sef al CJ Prahova.  

Într-o primă declarație dată la DNA, Tudose povesteștește o scenă ireală. Disperat că mentorul său politic, Mircea Cosma, a intrat în vizorul procurorilor, Ghiţă ar fi recurs la un gest melodramatic: ar fi cerşit în genunchi salvarea baronului PSD. „Cel mai probabil într-o fază în care cercetările erau conturate, Ghiţă Sebastian Aurelian, aflându-se în vizită la mine, s-a aşezat în genunchi în faţa mea şi m-a rugat «Salvează-l pe moşu’», referindu-se la Cosma Mircea. Arăt că, la momentul respectiv, Ghiţă Sebastian Aurelian se afla sub influenţa băuturilor alcoolice“, a declarat Tudose. 

În ianuarie 2014, Sebastian Ghiță l-a sprijinit pe Tudose să obțină o funcție importantă și i-a facilitat o întâlnire cu Victor Ponta. „În cursul discuţiei, premierul m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau Oficiul de Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). I-am spus că în principiu aş fi de acord, dar condiţionat de cunoaşterea unor minime date, respectiv ce post, cerinţele postului, să nu existe impedimente legale legat de oamenii cu care aş lucre,” mai declara Tudose, la DNA. Numirea însă a picat, deoarece în februarie 2014, procurorii DNA au făcut primele rețineri ân dosarele familiei Cosma, conform DNA.  

În acest caz, Sebastian Ghiță, Tudose, un alt procuror și doi polițiști au fost trimiși în judecată de DNA în iunie 2016. Doi ani mai târziu, în 2018, ei au fost achitați în primă instanță de un complet de renume de la Înalta Curte: Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru și celebrul Ștefan Pistol- care îi mai achitase și pe Liviu Dragnea și pe Călin Popescu Tăriceanu. Printre altele, Ghiță a fost achitat și pentru o infracțiune evidentă- a condus un autoturism deși avea permisul suspendat; a mai și depășit viteza legală în localitate, circula cu 120 km/oră. Au fost simple detalii pentru completul de la Înalta Curte.  

DNA a declarat apel, dar nou înființată Secție Specială, prin șeful ei de atunci, Gheorghe “Geani” Stan, în prezent judecător CCR, l-a retras. Dosarul a fost închis definitiv, Tudose și Ghiță au rămas cu achitările.  

Și uitam un detaliu important, în 2019, soția lui Liviu Tudose, judecătoarea Roxana Tudose, a promovat la Înalta Curte, fiind sustinuță în CSM de gruparea din jurul Liei Savonea”. 

Despre cum a retras, în 2019, Secția Specială apelul DNA în dosarul Ghiță-Tudose, g4media.ro a scris AICI. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 313 lei, au rămas în sarcina statului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.