CRIZĂ totală la Chișinău. CCM: Decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier, neconstituțional


CRIZĂ totală la Chișinău. CCM: Decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier, neconstituțional

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Decretul Maiei Sandu cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier, anunță Deschide.md.

Totodată, magistrații Înaltei Curți au menționat că pentru respectarea prevederilor Constituției, fracțiunile parlamentare și președintele R.Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

La fel, Curtea a refuzat să se expună dacă refuzul de a o desemna pe Mariana Durleșteanu în calitate de candidat la funcția de premier poate fi catalogat ca săvârșirea a unei fapte grave de către președintele R.Moldova.

Amintim că deputații PSRM au depus o sesizare cu privire la legalitatea redesemnării Nataliei Gavrilița drept candidat la funcția de prim-ministru. Socialiștii au acuzat-o pe Maia Sandu de încălcarea Constituției atunci când șeful statului a propus repetat candidatura Nataliei Gavrilița, și asta pentru că la acea oră în Parlament deja exista o majoritate care și-a anunțat sprijinul pentru candidatura ex-ministrului Finanțelor din Guvernul Greceanîi, Mariana Durleșteanu.

Autorii sesizării susțin că, pe 11 februarie, cunoscând despre declarația cu privire la constituirea majorității parlamentare, președintele a convocat fracțiunile pentru consultări repetate în contextul eșuării primei tentative de învestitură. În urma consultărilor, șeful statului a emis decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Socialiștii consideră că „președintele a acționat în mod discreționar, contrar obligației imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului pentru funcția de premier”. PSRM mai face trimitere și la o hotărâre anterioară a Curții, din care reiese că, în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară formalizată, președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.