Bugetari cu bun simț care condamnă lăcomia din sectorul de stat și indecența stimulentelor „de risc” din pandemie. Polițist criminalist: „Cu ce suntem noi mai expuși îmbolnăvirii decât lucrătorii din mediul privat ?”


Bugetari cu bun simț care condamnă lăcomia din sectorul de stat și indecența stimulentelor „de risc” din pandemie. Polițist criminalist: „Cu ce suntem noi mai expuși îmbolnăvirii decât lucrătorii din mediul privat ?”

Un polițist din Vrancea le atrage atenția colegilor săi că solicitarea stimulentelor pentru risc de îmbolnăvire cu noul coronavirus nu e doar inechitabilă din punct de vedere social, având în vedere că numeroși lucrători din mediul privat, puternic lovit de pandemie, sunt la fel de expuși ca majoritatea bugetarilor, ci reprezintă și o povară în plus pentru bugetul de stat și așa calamitat de majorarea pensiilor, alocațiilor, alocarea de fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar, colectarea de impozite mai mici din cauza creșterii șomajului, închiderii atâtor afaceri etc. 

Opinia lui Bogdan Tăicuțu, polițist IPJ Vrancea, secția investigații criminale, vine la scurtă vreme după una similară a mult mai celebrului său coleg Marian Godină care spunea și el că polițiștii ar trebui să manifestă decență „financiară” și să se mulțumească cu salariul „decent” pe care îl au și care vine la timp chiar și condiții economice dificile.

Redăm mai jos opiniile celor doi polițiști, așa cum au fost ele exprimate pe Facebook. 

Până acum, în afară de cadrele medicale aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus, cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ ar urma să beneficieze de stimulente financiare „de risc” în perioada stării de alertă (sau de urgență), conform unui proiect adoptat recent de Parlament, dar care nu a fost încă promulgat de președintele Klaus Iohannis, premierul Orban atrăgând atenția că nu există fonduri pentru astfel de majorări. Potrivit proiectului, cadrele didactice ar urma să beneficieze de un stimulent lunar de 2.000 de lei iar personalul auxiliar de 1500 lei.

Bogdan Tăicuțu (1 noiembrie): „Indecența unora

Tind să cred că nu mai există nicio urmă de decență în țara asta. 

Asist de ceva vreme la o campanie agresivă de solicitare a acelei indemnizații de 2500 sau 2000 de lei pe lună pentru bugetarii care ar lucra în condiții de risc de îmbolnăvire cu acest blestemat de virus. A început personalul medical, despre care hmm...aș putea afirma că ar fi singurii îndreptățiți să primească acest stimulent, deși și în cazul lor aș avea ceva de comentat , în sensul că există anumite secții din spitale care lucrează de 52637294 de ani cu bolnavi contagioși, dar care nu au primit niciodată până acum stimulente. Apoi am văzut că s-au răsculat cadrele didactice. Pe urmă poliția locală și , mai nou, am văzut că și unele sindicate din Poliția Națională cer acest stimulent. 

Păi bine, stimați bugetari și stimații mei colegi, cu ce suntem noi mai expuși îmbolnăvirii decât lucrătorii din mediul privat ? Cu ce suntem noi mai expuși decât șoferii de autobuze ? Sau decât ospătarii ? Sau decât casierii din magazine ?Sau decât șoferii de taxi? Sau decât bătrânii care își vând zarzavatul în piața ? Sau decât muncitorii dintr-o fabrică de confecții ? Și etc, etc, etc ? Vă spun eu : cu absolut nimic ! 

Sunt genul de om care își urlă din toți bojocii și dă cu pumnul în masă pentru obținerea sau recâștigarea unor drepturi REALE! Însă această bazaconie intitulată “stimulent financiar pentru riscul de îmbolnăvire“ nu face decât să pună presiune maximă pe un sistem economic deja șubred și să adâncească și mai mult prăpastia dintre bugetari și mediul privat, atât din punct de vedere finaciar cât și din punct de vedere omenesc. Noi, bugetarii, nu trebuie să uităm că , deși și noi contribuim prin plata taxelor la bugetul statului , veniturile noastre sunt asigurate de mediul privat. Cum ar veni, privații ar trebui să ne plătească aceste stimulente nouă, însă ei lucrând în același condiții de risc ca și noi, să muncească fără a fi plătiți la fel . Astea în condițiile în care toată lumea ar trebui să observe eforturile pe care le fac cei din mediul privat în vremurile astea pentru a-și ține afacerile pe linia de plutire. 

Eu nu pot decât să va sugerez să avem cu toții puțină decență în vremurile astea, să ne vedem fiecare de serviciul lui iar clasei politice i-aș sugera puțin mai mult discernământ în luarea unor deciziilor care afectează pe toată lumea. 

Părerea mea...”.

Marian Godină (13 octombrie): Chiar voiam ca părerea asta să o postez doar pe un grup al polițiștilor, dar pentru că mi-au sărit unii colegi în cap pe acolo, am să o fac aici, că doar am propria pagină unde să-mi expun opiniile, nu am nevoie de grupurile lor de polițiști unde să-mi răspundă unii cu jigniri.

În legătură cu stimulentul financiar pe care îl primesc medicii, pe care se pare că îl vor primi profesorii și la care tânjesc și unii polițiști, repet, unii polițiști, căci au fost destui care mi-au dat dreptate, am următoarea părere:

Dacă în țara în care pandemia a făcut ca unora să li se inchidă afacerile, unii au rămas fără job, alții abia mai au bani de chirie, iar alții au salariile mult diminuate ori au fost trimiși în șomaj, tu, politist care a mers la serviciu fără să fie trimis în șomaj, ți-ai luat salariul lunar, un salariu nu foarte mare, dar decent pentru România, țipi acum că vrei și tu stimulent financiar, pentru mine ești un om lipsit de scrupule și un îmbuibat care visează doar bani.

Haideți, băieți, bârfiți-mă acum liniștiți pe grupurile voastre. Bine că mi-am amintit că eu pot posta aici.

Vă dați seama cum mă vor privi unii când voi merge la serviciu? Noroc că-s obișnuit. Ah, ce v-aș trimite eu pe unii la patron, să cereți stimulente de covid.

PS au fost foarte mulți colegi care mi-au dat dreptate, ceea ce îmi lasă încă o speranță”. 

Sursa foto: Digi24

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.