Franța estimează că cel puțin 150.000 de soldați ruși au fost uciși pe frontul din Ucraina / Marea Britanie apreciază că 450.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, pe front, din februarie 2022 / Presa independentă: „Știm numele a peste 3.300 de ofițeri ai armatei ruse morți și ai altor forțe de securitate”


Franța estimează că cel puțin 150.000 de soldați ruși au fost uciși pe frontul din Ucraina / Marea Britanie apreciază că 450.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, pe front, din februarie 2022 / Presa independentă: „Știm numele a peste 3.300 de ofițeri ai armatei ruse morți și ai altor forțe de securitate”

Într-un interviu acordat publicației independente de limbă rusă Novaia Gazeta, aflată în exil și condusă de laureatul Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, ministrul francez de Externe, Stéphane Séjourné, a precizat că estimările Franței cu privire la pierderile suferite de ruşi, de la începutul invaziei în Ucraina, se ridică la cel puțin 150.000 de militari morţi.

„Eşecul militar al Rusiei este deja prezent. Estimăm pierderile militare ruseşti la 500.000, dintre care 150.000 de morţi", a afirmat Séjourné. „De ce toate acestea? Se poate rezuma în două cuvinte: pentru nimic", a adăugat el.

Estimarea franceză a numărului de morţi ruşi este puţin mai mică decât cea dezvăluită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în februarie, când a anunţat că 180.000 de soldaţi ruşi au murit în cei doi ani de război.

La sfârşitul lunii aprilie, Marea Britanie a estimat, la rândul său, că aproximativ 450.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina.

Publicația independentă de limbă rusă Mediazona (editată la fel din exil de jurnaliști ruși cu investigații răsunătoare în palmares) scria, în luna aprilie, că a documentat, împreună cu BBC, peste 50.000 de decese survenite în rândul personalului militar rus de la invazia pe scară largă a Ucrainei.

Însă numărul morților pare să fie mult mai mare de atât din moment ce, din datele obținute cele două publicații, în cazul a cel puțin 85.000 de militari ruși morți au fost înregistrate documente privind succesiunea, a mai scris Mediazona.

„Știm numele a peste 3.300 de ofițeri ai armatei și ai altor forțe de securitate. 390 dintre ei dețin rangul de locotenent-colonel și mai sus", mai preciza Mediazona.

„Numărul real al morților este calculat în funcție de registrul cazurilor de moștenire și, la 15 martie 2024, numărul acestora era de aproximativ 85.000 de persoane."

Mediazona mai scria că Rusia a pierdut un număr mare de tancuri, transportoare blindate de personal și unități de artilerie în ultimele săptămâni, deși victimele acestor pierderi nu fuseseră incluse în cifrele actualizate.

Rusia pierde aproximativ 1.200 de soldați pe săptămână, potrivit Mediazona, cei mai mulți militari eliminați de pe front provenind din regiunile rusești Krasnodar și Bașcortostan (Bașchiria).

Însă nici Moscova, nici Ucraina nu comunică oficial pierderile înregistrate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.