Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, în calitate de for decizional, abrogarea recursului compensatoriu. Legea va merge către promulgare. Deşi îngropată, legea tot va mai produce efecte: deţinuţii aflaţi după gratii vor beneficia în continuare de clemenţa statului, arată Adevărul.
Proiectul de abrogare a Legii recursului compensatoriu a fost adoptat cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri.
Amintim că Ministerul Justiției anunța în data de 2 noiembrie, într-un răspuns la o interpelare formulată de Florin Roman, deputat PNL, că în perioada octombrie 2017 - septembrie 2019, peste 21.000 de condamnați au fost eliberați în baza recursului compensatoriu, dintre care peste 500 au recidivat.
„509 de deținuți care au fost eliberati în baza legii recursului compensatoriu, așa-zisa promoție Tudorel Toader, au comis noi infracțiuni violente. Aici vorbim de crimă, viol, tâlhărie, pedofilie, act sexual cu un minor, pornografie infantilă etc. Este răspunsul oficial al ministrului Justiției la o interpelare pe care am adresat-o în calitate de deputat PNL.
Ministrul Ana Birchall mă mai informează că numărul celor care au beneficiat de beneficiile recursului compensatoriu, de la intrarea în vigoare a legii, este de 21.049 persoane. Dintre acestea, mai mult de 7.000 au fost cazuri de infracțiuni deosebit de periculoase, omor, viol, tâlhărie calificată etc.
1.877 de persoane eliberate au fost reîncarcerate, iar 509 deținuți eliberați din nou au comis noi crime, violuri și tâlharii!
Tot ministrul Justiției îmi raspunde oficial unei alte interpelări în care îmi comunică faptul că la nivelul lunii august, după drama de la Caracal, guvernul Dăncilă a pregătit un OUG de înăsprire a pedepselor pentru cei care comit fapte grave, spre limitele maxime, însă acel proiect a rămas în aer”, spunea Florin Roman, într-un comunicat de presă.
Deși PSD a votat abrogarea, avocații criminalilor, tâlharilor, corupților, violatorilor și anume deputații pesediști Eugen Nicolicea și Florin Iordache au susținut până la capăt recursul compensatoriu.
Florin Iordache: Cred că s-a prezentat greşit în spaţiul public această măsură. Eu mă aşteptam la o iniţiativă de îmbunătăţire, eventual, a proiectului, nu de abrogare. Vom fi obligaţi să plătim despăgubiri băneşti dacă abrogăm recursul compensatoriu.
Eugen Nicolicea: Dacă abrogăm legea, va trebui înlocuită cu altceva. Chestiunea aceasta cu abrogăm și nu punem nimic în loc e doar praf electoral.
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii (igrasie sau mai puţin de 3 metri cubi aer, etc) beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.