Din culisele partidului care a fost pe punctul să scoată România din UE și i-a golit vistieria, îndatorând-o pe zeci de ani, pentru a putea să-și păstreze electoratul bugetar și pensionar, vin, pe surse, informații cu privire la restartarea pe care o pregătesc noul președinte interimar Marcel Ciolacu și confrații de reset.
Astfel, potrivit unor surse invocate de Adevărul, partidul va abandona total lupta cu „statul paralel“, va abroga legea care a deschis porţile puşcăriilor, se va delimita de Secţia Specială pentru magistraţi, liderii care au jignit diaspora vor fi sancţionaţi, iar Florin Iordache şi Eugen Nicolicea vor fi trecuţi „în rezervă“, dar nu mai înainte de a fi caraghioșii de serviciu fiind obligați să voteze pentru abrogarea unei legi pe care au susținut-o cu toată ființa.
Urmează un moment T0, au mai precizat sursele pentru Adevărul. „Vom lua distanţă de toate subiectele care ne-au afectat în ultimii an. În capul listei se află Justiţia şi diaspora“, susţine unul dintre parlamentarii PSD pentru „Adevărul“. Primul pas: deputaţii PSD din Comisia Juridică au votat pentru abrogarea recursului compensatoriu, legea care a scos din puşcării peste 20.000 de infractori.
Astfel, Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, slugile lui Liviu Dragnea din comisia de tristă amintire pentru modificarea legilor justiției, s-au trezit într-o situaţie ridicolă și umilitoare: din cei mai aprigi susţinători ai recursului compensatoriu pe vremea lui Dragnea, cei doi au votat împotriva operei lor politice la cerinţa noului şef, Marcel Ciolacu. Potrivit surselor citate, Iordache şi Nicolicea, doi dintre parlamentarii social-democraţi care au lovit puternic în Justiţie, vor fi retraşi din prim-planul PSD, astfel încât să nu mai dăuneze grav sănătăţii partidului.
Miercuri-dimineaţă, toţi deputaţii PSD vor vota abrogarea recursului compensatoriu şi în plenul Camerei Deputaţilor pentru a închide definitiv subiectul.
Cât despre Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, un alt cartof fierbinte în Justiţie, PSD va aştepta noile alegeri pentru şefia CSM. „Dacă noua conducere a CSM va susţine desfiinţarea Secţiei Speciale, PSD se va conforma. Dacă nu, vom încuraja ca Secţia să fie condusă de un magistrat independent şi să funcţioneze sub autoritatea procurorului general. Nu mai putem fi avocaţii unor proiecte care ne-au adus la 20%. Fie înţelegem să ne reformăm, fie vom rămâne ani buni în Opoziţie“, explică sursele citate. Poziţia PSD coincide cu strategia PNL. Şi liberalii aşteaptă alegerile pentru şefia CSM, programate la începutul lunii ianuarie, pentru a decide dacă desfiinţează Secţia Specială proiectată de Florin Iordache sau dacă o restructurează din temelii.
Mai multe detalii pe adevarul.ro
Reset, dar nu chiar de ieri
În ciuda acestor planuri mărețe de resetare, realitatea din teren arată puțin diferit: Comisia Juridică din Senat, condusă de pesedistul Șerban Nicolae, a respins marţi propunerea legislativă iniţiată de USR pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. La vot, senatorii USR au fost lăsaţi singuri, după ce parlamentarii PNL şi ALDE au lipsit de la lucrările Comisiei, în timp ce UDMR s-a abţinut, iar PSD a votat împotrivă.
Mai mult, comisia a votat „nu” şi la punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia, a raportului GRECO şi a recomandărilor din MCV. Detalii AICI.