Secretarul de stat Raed Arafat a emis marți seară un Ordin Militar, din postura de șef al DSU, prin care sunt interzise internările şi operaţiile ce nu reprezintă urgenţe atât în spitalele publice, cât şi în cele private. Ce spune Ordinul Militar dat de Arafat: "pe toată perioada stării de urgenţă, se suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale, alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi pot fi reprogramate, din toate unităţile sanitare cu paturi, publice şi private, precum şi consultaţiile şi tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât şi private".
În acest context, deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților, a atras atenția că Ordonanța Militară dată de Arafat "este incompletă pentru că nu sunt definite, pe fiecare specialitate în parte, prin protocoale clare, care sunt urgențele și care sunt cazurile ce pot fi reprogramate".
"Nu am făcut nimic dacă ne punem la adăpost de coronavirus, dar murim ca urmare a unei afecțiuni oncologice, cardiologice, diabetice sau psihice. Niciun pacient nu trebuie abandonat!", a mai semnalat Stelian Ion.
Stelian Ion, pe Facebook: "Ieri, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a luat măsura interzicerii tuturor internărilor și consultațiilor medicale care nu sunt urgente.
Măsura este bună, dar incompletă. Este bună pentru că este menită să prevină transmiterea virusului. Este incompletă pentru că nu sunt definite, pe fiecare specialitate în parte, prin protocoale clare, care sunt urgențele și care sunt cazurile ce pot fi reprogramate.
Astfel, în lipsa acestor protocoale, fiecare medic va decide, de la caz la caz, care sunt urgențele și care nu.
Aceste protocoale le sunt necesare deopotrivă medicilor și pacienților. Cine va răspunde în cazul în care, în lipsa unei consultații efectuate la timp, starea de sănătate a unui pacient se degradează grav sau, mai rău, pacientul decedează? Nu am făcut nimic dacă ne punem la adăpost de coronavirus, dar murim ca urmare a unei afecțiuni oncologice, cardiologice, diabetice sau psihice. Niciun pacient nu trebuie abandonat!
Medicii nu trebuie ajutați doar cu echipamente medicale, ci și cu proceduri clare. Fac un apel către ministrul sănătății și îl rog să dispună elaborarea în regim de urgență a aceste protocoale / proceduri!".
DSU a venit ulterior cu o serie de așa-zise clarificări, care de fapt, nu au estompat aproape deloc haosul creat în sistemul de sănătate. Precizările DSU: "Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales. În concluzie: NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii".
Astfel, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a punctat miercuri că precizările venite din partea autorităților, prin intermedul DSU, nu sunt destul de clare, fiind necesară redactarea de ghiduri de conduită terapeutică pentru fiecare categorie de patologii, conform unei postări pe Facebook: "Insist însă, pentru că probabil zeci de mii de pacienți au fost trimiși acasă sau nu mai au unde să meargă acum... conform interpretării unuia sau altuia: este nevoie de ghiduri de conduită terapeutică pentru fiecare categorie de patologii. Pentru medici și pentru pacienți! Și asta nu poate să cadă doar în sarcina DSU. Dincolo de "Situații de Urgență", sper că mai avem și un ministru și un minister al Sănătății care ar trebui să își facă treaba.
Dacă nu își va face treaba, dacă decizia va rămâne nu se știe unde despre ce e urgent și ce nu este, ce este reprogamabil și ce nu este, o să avem mai multe morți din cauza măsurilor acestora decât din cauza infecției cu virusul".